časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

SIGNAL festival 2014 lámal rekordy v návštěvnosti

20. 10. 2014 | |

Předposlední říjnový víkend v Praze patřil festivalu světla SIGNAL. Loňský první ročník nadmíru překonal očekávání pořadatelů a letošní druhý ještě větší návštěvností jen potvrdil, že SIGNAL festival je událost, která se svou velikostí a kvalitou může zapsat na mapu významných evropských kulturních akcí. Festival doslova postavil stovky tisíc Čechů i turistů na nohy a inspiroval je vyrazit do ulic Prahy prohlédnout si světelné instalace a nechat se okouzlit videomappingovými projekcemi. Skvělou atmosféru v ulicích Prahy podpořilo i vydařené počasí. První odhady návštěvnosti festivalu jsou podle organizátorů 350 000 lidí. Avšak stejně jako loni byla návštěvnost akce měřena pomocí monitoringu signalizačních dat z mobilní sítě operátora. Výsledky měření budou zveřejněny v průběhu listopadu.

Signal festival ovládnul od čtvrtka do neděle život v ulicích Prahy

Největší festival ve veřejném prostoru je za námi. Na světelné instalace a videomappingy se v minulých čtyřech dnech přišlo podívat dle prvního odhadu pořadatelů zhruba 350 000 lidí. Nejvíce lidí navštívilo festival Signal v sobotu, kdy díky enormnímu zájmu o festivalové instalace byla na některých místech v centru města přetížená doprava. Přeplněné byly hlavně stanice metra a tramvají v okolí náměstí Míru a Staroměstské. Davy nadšených diváků se přesouvaly od náměstí Míru, přes Staroměstské náměstí, Kampu až po Tančící dům a Zítkovy sady.

„Takový divácký úspěch jsme si ani nedokázali představit. První ročník jsme chystali tři roky, na přípravy druhého jsme měli pouze jeden rok. Celý tým pracoval do poslední minutky naplno, a tak za nás všechny děkuji našim umělcům, partnerům a hlavně diváků, bez všech těchto lidí by festival nebyl. SIGNAL má úžasné ohlasy a my se budeme snažit jej příští rok posunout zase o kousek dále,“ spokojeně komentuje druhý ročník festivalu světla v Praze Martin Pošta.


Videomapping na kostel sv. Ludmily, náměstí Míru

Zajímavosti festivalu

  • Návštěvníci festivalu vytvořili na sociální síti Instagram pod hashtagem #signalfestival galerii fotografií o více než 5 500 obrázků.
  • Během čtyř dní návštěvníci zavěsili do světelné instalace Crystallation 120 000 křišťálových ověsů.
  • Mobilní aplikaci festivalu si stáhlo 43 854 lidí.
  • Signální plavby a přívozy během festivalu využilo 5 000 lidí.
  • Každý videomapping se během 4 dní festivalu spustil celkem 64krát.
  • Webové stránky festivalu zaznamenaly před a během festivalu 445 367 návštěvníků


Videomapping na palác Kinských, Staroměstské náměstí