časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

SENO představuje testery firmy CIRRIS® Systems

16. 12. 2019 | SENO, spol. s r. o. | www.seno.cz

Firma CIRRIS® Systems vznikla v roce 1984 s cílem vyvinout inovativní, jednoduše použitelné testery pro kabely a kabelové svazky. Cílem bylo vytvořit praktické testery, které posunou možnosti testování tak, aby byla chyba v kabelovém svazku nalezena už při montáži.

První skupinou testerů jsou přístroje pro rozsáhlé kabelové svazky. Jedním z nich je tester Cirris CH2. Je určen pro vysokonapěťové testování až do 1 500 V DC a umožňuje otestovat až 100 000 testovacích bodů. Je možné do něj zabudovat i energizační (napájecí) boxy, takže je možné testovat i různé kontrolky nebo třeba funkci relé v daném kabelovém svazku.


Tester CH 2

Druhým testerem z této skupiny je Cirris CR2, určený pouze pro nízkonapěťové testování rozsáhlejších kabelových svazků do maximálně 32 000 testovacích bodů. Tento cenově dostupný tester je možné zabudovat do stolů určených pro osazování kabelových svazků. Může tak přímo navádět obsluhu, kam který vodič zapojit a zároveň kontroluje zapojení. Nemůže tak dojít k tomu, že by na konci stavby tohoto svazku bylo něco špatně zapojeno. K těmto testerům je možné použít „Smart lights“, což jsou malé indikátory, které pomáhají operátorovi při zapojování nebo kontrole.


Tester CR2

Druhou skupinou jsou stolní testery, na kterých je možné testování do maximálně 1 024 testovacích bodů. Nejvyšší tester z této skupiny je Cirris Easy-Touch Pro, který nabízí komplexní testování až do 2 000 V DC. Tento tester se ovládá přes 10" dotykový displej. Tester je vybaven výkonným PC s operačním systémem Windows 10 - tím je zajištěna možnost přímého zapojení do sítě z důvodu tisku nezbytných protokolů a ukládání reportů z otestovaných svazků či konektorů.


Tester Easy-Touch™ Pro

Staré testery Cirris 1100R+ a 1100H+ jsou nahrazovány novými testery Cirris 4200 a 4250. Oba dva umožňují, jako všechny testery Cirris, testovat samotné logické zapojení svazku, odpory, kondenzátory a diody. Maximální počet testovacích bodů u těchto testerů je 1 024. Tyto nové přístroje se již ovládají pomocí nového dotykového displeje. Obslužný SW je velice intuitivní, ovládání je tak velice jednoduché. Je možné je připojit i do bezdrátové sítě a jejím prostřednictvím sdílet testovací data. Oba testery jsou velice kompaktní a tím pádem snadno přenosné. Tester 4250 umožňuje, na rozdíl od typu 4200, vysokonapěťové testování až do 2 000 V DC.


Tester 4250

Firma CIRRIS® Systems kromě těchto standardních testerů nabízí samozřejmě i různorodá zákaznická řešení. Prvním z nich je výroba speciálních adaptérů se zákazníky dodanými nebo specifikovanými konektory. Odpadá tak čas potřebný k přepojování konektorů – stačí pouze vyměnit samotný adaptér/y v testeru, navolit odpovídající testovací program a testovat.

Další možností zákaznického řešení je stavba testovacích sestav podle specifikace zákazníka, výsledná testovací jednotka je pak zabudovaná v rack systému a tvoří jeden celek.

Pro veškeré dotazy – technické, cenové a dostupnosti testerů je k dispozici zastoupení firmy CIRRIS® Systems pro ČR – firma SENO, spol. s r. o. – www.seno.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2019 na straně 33. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021