časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ruční prostřihovací nástroje icotek

17. 3. 2018 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

Podívejme se na způsob, jak v malých objemech připravit přesné výřezy pro průmyslové konektory v krytech elektrických zařízení. A nejde pouze o problematiku konektorů, rozměry a vrtací rozteče standardizované pro hranaté průmyslové konektory dodržují i výrobci průchodkových systémů.

Vykroužení kulatých děr pro kabelové průchodky v kusové výrobě je snadné, ale příprava hranatých otvorů s přesnými roztečemi děr pro šrouby je úkolem pro zkušeného strojního zámečníka. V praxi se však příprava výřezů podceňuje, k řezání se používají úhlové brusky či přímočaré pily a na opracování hran se zapomíná.

Rádi bychom proto představili ruční prostřihovací nástroje od firmy icotek GmbH (obr. 1), které usnadňují přípravu kulatých a obdélníkových výřezů do oceli, hliníku, plastu i korozivzdorné oceli. Technika ručního hydraulického prostřihování není nová, ale díky specializovaným razníkům pro elektrotechniku je nyní příprava výřezů jednodušší.

OS-KOM Prostřihovací nástroj
Obr. 1. Prostřihovací nástroj (video)

Prostřihovací nástroje icotek umožňují ručně děrovat plechy o tloušťce až 3 mm, resp. 2 mm v případě korozivzdorné oceli. Prostřihovací hlava se otáčí o 360° ve třech osách, což zajišťuje maximální dosah i v těžko přístupných místech. Speciální geometrie ostří razníků zmenšuje sílu potřebnou k prostřižení, a snižuje tak vynaloženou námahu. Výsledné otvory jsou při správném postupu čisté a bez otřepení. Hranaté razníky (obr. 2) mají kromě hlavní prostřihávací hrany i pomocné důlčíky, které usnadní následné vrtání děr pro šrouby konektoru nebo průchodkového rámečku. Kulaté razníky (obr. 3) mají kromě hlavní prostřihovací kružnice ještě trojici pomocných ostří, jež rozdělí odpadový materiál na tři segmenty, díky čemuž nedochází k zasekávání v razníku.

Hranatý razník
Obr. 2. Hranatý razník

Práce s prostřihovacími nástroji icotek je jednoduchá. Nejdříve se ve středu požadovaného výřezu vyvrtá díra na osu razníku. Na hlavu prostřihovače se připraví osa s protikusem, prostrčí se připravenou dírou a upevní se razník. Není nutné hlídat souosost razníku a protikusu, vzájemnému otáčení brání zploštělý tvar osy. Ručním pumpováním se následně vytvoří střihová síla až 60 kN, která zajistí čisté prostřižení plechu bez otřepů. Na závěr se nástroj uvolní, razník je nutné zbavit odpadového materiálu a v případě hranatého výřezu je třeba vyvrtat díry pro montážní šrouby v připravených důlcích.

Kulatý razník
Obr. 3. Kulatý razník

Hranaté razníky jsou dostupné ve velikostech odpovídajících 10, 16 a 24pinovým průmyslovým konektorům a množství jiných výřezů (např. 92 × 92 mm pro ventilátory). Kulaté razníky pokrývají řadu od M16 do M85 a několik speciálních velikostí (např. PG16 pro malé spínače). Samozřejmostí je dostupnost razníků pro kompletní sortiment icotek. Podrobnější informace k prostřihovačům, popř. k dalším výrobkům lze najít na internetových stránkách českého zastoupení: www.oskom.cz nebo ve stánku P1.27 na veletrhu AMPER 2018.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 29. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021