časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

První ročník Festivalu světla a videomapingu

25. 11. 2011 | |

-- Ing. Jana Kotková, FCC PUBLIC, časopis Světlo -- Poslední týden v září se jindy potemnělé Horní náměstí v Olomouci na pět nocí rozzářilo speciálními světelnými instalacemi, které zásadně změnily vzhled několika historických budov. Důvodem bylo konání Festivalu světla a videomappingu (dále jen festival) nazvaného Vzáří – Septembeam. Festival byl připravován déle než rok. Letošní první ročník představil ojedinělý pokus o spojení seriózní oborové události s divácky zajímavým kulturním programem ve veřejném prostoru, který byl jeho stěžejním tématem. Světelné instalace architekturního osvětlení s interaktivními prvky od společnosti Philips a první mezinárodní soutěž ve videomappingu v Evropě přilákaly do Olomouce tisíce návštěvníků. Součástí festivalu byl také bohatý doprovodný program, nabízející vedle akcí pro širokou veřejnost (koncerty, divadlo aj.) několik odborných přednášek a workshopů. Některým z nich se budeme v článku věnovat podrobněji.



Horní náměstí v Olomouci se na pět nocí rozzářilo speciálními světelnými instalacemi

Světelné instalace

Společnost Philips, (spoluorganizátor festivalu), zde navázala na loňský první svátek světla v Jablonci nad Nisou. Ke speciálnímu barevnému osvětlení devíti budov, které po celou dobu trvání festivalu oživovalo olomoucké Horní náměstí, řekl Hynek Bartík ze společnosti Philips: „Takové barevné osvětlení není něco, čím bychom chtěli náměstí běžně osvětlovat, má především za úkol ukázat, jaké jsou dnes v architekturním a urbanistickém osvětlení možnosti, a to nejen co se týče výsledného osvětlení, ale i snadnosti práce s těmito svítidly Dovedete si představit, že na pět dní přivezete z celé Evropy přes 100 svítidel a na tak krátkou dobu je jednoduše, bez narušení budov osadíte do míst, kde by v reálné aplikaci byla umístěna?“ To, že práce s LED svítidly je opravdu jednoduchá, potvrzuje skutečnost, že jejich instalace na fasády domů zahájená v úterý 20. září byla včetně jejich nočního směrování hotová již ve čtvrtek 22. září ráno. Všechna svítidla byla po skončení festivalu demontována za necelých šest hodin! Pro zajímavost dodáváme, že k instalaci svítidel bylo mj. použito více než 300 svorek pro krátkodobou instalaci, přes 500 metrů kabelu, na 200 zásuvek, pět wifi pojítek atd.

Statické osvětlení budov bylo doplněno ojedinělým, interaktivním osvětlením radnice.

Ing. Jana Kotková,
FCC PUBLIC - Světlo

Jaká technika byla na osvětlení radnice použita, podrobnosti o konferenci Světlo pro naše města, nebo reportáž z workshopu Světlo a prostor si můžete přečíst v pokračování článku v tištěném vydání časopisu. Na internetu bude vydání 6/2011 k dispozici 2. 2. 2012.