časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

První čerpací stanice kompletně osvětlená LED

1. 8. 2013 | |

-- Ing. Radek Žák, Ing. Tomáš Mikšovský --

Komplexní osazení všech svítidel LED světelnými zdroji od společnosti Neo-Neon CZ v čerpací stanici Shell v Ostrově nad Ohří uspořilo jejím provozovatelům více než 50 % provozních výdajů za spotřebu elektrické energie a periodický servis.

Nejefektivnější investice současnosti

U komerčních budov náklady na osvětlení obvykle dosahují 30 % výdajů za elektřinu, u čerpacích stanic to může být ještě více. Mnohá svítidla nonstop čerpacích stanic totiž musí svítit téměř nepřetržitě. Osvětlení čerpacích stanic plní několik funkcí. V první řadě je nedílnou součástí vzhledu každé čerpací stanice. Podle typických barevných variací lze rozpoznat jednotlivé provozovatele těchto stanic.


Obr. 1. Čerpací stanice Shell Ostrov kompletně osvětlená LED

Správné osvětlení rovněž tvoří i bezpečnostní prvek pro ochranu zdraví zákazníků a obsluhy i prvek ochrany čerpacích stanic. V současnosti výměna běžných světelných zdrojů za vysoce úsporné LED zdroje je v oblasti úspor provozních nákladů z hlediska návratnosti tou nejlepší investicí.
Nahrávají tomu i stále poměrně strmě klesající pořizovací ceny LED zdrojů, růst jejich měrného výkonu (lm/W) a jejich mimořádná životnost (podle ČSN IEC 50 (845) má být život), díky které odpadají náklady na dřívější časté periodické výměny (zejména u výbojek pro osvětlení výdejní plochy).
Podmínkou dlouhodobé efektivity LED osvětlení čerpací stanice je volba kvalitních zdrojů od zavedeného a prověřeného výrobce. Na trhu je množství cenově velmi výhodných výrobků produkce tzv. garážových firem, které jen stěží mohou spolehlivě poskytnout dlouhodobou záruku a servis.


Obr. 2. K osvětlení výdejní plochy čerpací stanice byla použita průmyslová svítidla Z90001-000

Správně dimenzované osvětlení

Při náhradě LED zdrojů za žárovky, zářivky, halogenové žárovky či výbojky se často investoři dopouštějí zásadní chyby, když nahradí původní zdroje ve stávajících svítidlech a neberou v úvahu vyšší intenzitu LED zdrojů a jejich velmi účinné rozložení svítivosti. Chybně ponechají nezměněný počet svítidel na původních místech, přestože by bylo efektivnější jejich dispozici vzhledem k osvětlovanému prostoru optimalizovat a výsledně omezit jejich počet. Stejné chyby se však dopouštějí i projektanti v návrzích novostaveb.

Aby bylo dosaženo maximální efektivity instalace nového LED osvětlení, je nezbytné vhodně rozmístit správný počet správně dimenzovaných svítidel a tímto způsobem ještě více optimalizovat náklady na osvětlení. Na novostavbě čerpací stanice Shell v Ostrově nad Ohří vyprojektovala a osadila veškeré světelné zdroje společnost Neo-Neon CZ, přičemž cílem bylo poskytnout provozovatelům co nejnižší spotřebu elektrické energie při co největším užitku z osvětlení. Kromě toho, že čerpací stanice Shell v Ostrově se díky tomuto projektu stala první benzinovou pumpou v ČR kompletně osazenou LED zdroji, podařilo se zde dosáhnout správ vizuálního vjemu (efektu) osvětlení.


Obr. 3. Průmyslové svítidlo Z90001-000

Komplexní osazení všech svítidel LED zdroji přineslo čerpací stanici Shell v Ostrově nad Ohří snížení provozních výdajů na spotřebu elektrické energie a periodický servis o více než polovinu. O tom svědčí i komentář spokojených provozovatelů: „Můj první dojem byl, že je to velmi přesvícenév porovnání s ostatními benzinkami, ale už si začínám pomalu zvykat (úsměv). Pocitově je najednou všude více světla, jak na výdeji, tak v okolí i v prodejně. A co je nejdůležitější, máme více jak poloviční úsporu ve spotřebě energie než při použití klasických světel.“

Osvětlení manipulační plochy

Osvětlení výdejní plochy není řešeno relampingem (náhrada celého svítidla jiným ale je použito svítidlo s širším rozložením svítivosti a s větším světelným tokem. Svítidla jsou navržena tak, aby měl řidič při čerpání pohonných hmot pocit bezpečí a aby plnohodnotný obraz z kamerového systému zůstal i v noci. K osvětlení byla použita průmyslová LED svítidla Neo--Neon Z90001-000 s příkonem 145 W, krytím IP65 a úhlem poloviční svítivosti 115°. Díky těmto parametrům byl zmenšen počet svítidel oproti standardním zápustným svítidlům osazeným sodíkovou výbojkou o nominálním příkonu 150 W (celkový příkon svítidla je přibližně 180 W) na polovinu.

Osvětlení komunikací a parkovišť Bezprostřední okolí čerpací stanice je osvětleno LED svítidly NEOJ2021-000--TJ s příkonem 142 W, nahrazujícími vý bojková svítidla o nominálním příkonu 250 W (celkový příkon svítidla je přibližně 290 W). Svítidla jsou osazena ve výšce 10 m a jejich rozmístění je zvoleno tak, aby byla čerpací stanice dobře viditelná i z větší vzdálenosti a aby řidič při čerpání pohonných látek při pohledu ven do okolí nebyl světelně přeexponován.


Obr. 4. Osvětlení komunikace svítidly NEOJ2021- 000--TJ 120LED


Obr. 5. Osvětlení parkoviště svítidly NEOJ2021--000-TJ 120LED
 

Osvětlení interiéru prodejny

Interiér prodejny osvětlují zápustné LED I-Panely Neo-Neon K1023-48 s dokonalou rovnováhou estetiky a výkonu. Konstrukce a použitý materiál umožňují široké rozložení světla. Proto k nasvícení prodejní plochy není třeba tolik svítidel jako v případě mřížkových svítidel se zářivkami. Podstatný rozdíl je také v designu obou svítidel – v otevřených mřížkových svítidlech se usazují nečistoty, kdežto v uzavřených I-Panelech nikoliv. Při pohledu na panel má člověk pocit, že se dívá do střešního okna, kterým do místnosti vstupuje denní světlo.

Tyto panely o rozměrech 60 × 60 cm a příkonu 48 W nahrazují rastrová svítidla osazená zářivkovými trubicemi 4× 18 W. V chodbách a na toaletách jsou použita podhledová svítidla Neo-Neon B0691 o příkonu 24 W, která nahrazují 75W až 100W žárovky. Pokladny a výdejní pulty jsou nasvětleny reflektorovými LED světelnými zdroji s paticí GU10 o příkonu 5 W, nahrazujícími 20W reflektorové halogenové žárovky.


Obr. 6. Svítidlo pro veřejné osvětlení NEOJ2019-000-TJ 60LED


Obr. 7. Interiér prodejny osazený interiérovými svítidly K1023-48

Maximální efekt

Souhrnně bylo použitím LED svítidel a světelných zdrojů od společnosti Neo-Neon CZ docíleno vysoké energetické účinnosti, estetičnosti a příjemného
vizuálního vjemu pro zákazníky. Celkově bylo vytvořeno vítanější prostředí, přičemž spotřeba elektrické energie byla snížena o více než 50 %.


Tab. 1. Úspory elektrické energie a návratnost investice

Zajímavé realizace společnosti Neo-Neon CZ

Společnost Neo-Neon CZ nabízí produkty pro spotřebitelský trh, ale i komplexní řešení osvětlení kanceláří, komerčních prostor a výrobních hal,
komunikací a parkovišť LED svítidly bez obsahu škodlivého UV záření a infračervených paprsků, dostatečné a přitom provozně levné řešení osvětlení pro domácnosti.

Mezi nejzajímavější reference patří výměna osvětlení v průmyslových halách ROTAS Rotava, BHS Tachov, DSS – Důlní strojírenská spol. Sokolov, Pentar Horní Slavkov, TOS Varnsdorf a ROSTEX Vyškov, výměna svítidel pro veřejné osvětlení ve městech a obcích Hranice u Aše, Lipoltov, Návrší, Tuřany a Zádub Závišín, výměna interiérového osvětlení v provozovně Auto Kelly Pelhřimov, v hotelu Chodovar Chodová Planá, v provozovnách a kancelářích Central Sticks, Hradec Králové – Lybčany, v prodejně Koberce Trend Praha 4 a v prodejnách zlatnictví na Hlavní třídě v Mariánských Lázních a také výměna svítidel na čerpacích stanicích Texaco Mariánské Lázně (veřejné osvětlení a osvětlení stojanů), Shell Ostrov (veřejné osvětlení, osvětlení stojanů a interiéru) a Benzina Milovice (osvětlení interiéru).


Obr. 8. Osvětlení prodejny zlatnictví na Hlavní třídě v Mariánských Lázních interiérovými svítidly LED I-Panel K2013-18-48 30 × 30 cm, trubicové LED zdroje T8
Obr. 9. Osvětlení průmyslové haly Pentar Horní Slavkov průmyslovými svítidly Z90001-000

 

[Tiskové materiály Neo-Neon, Shell Czech Republic.]

Foto: Tomáš Mikšovský, Neo-Neon


Neo-Neon CZ a LED House Praha
Chrášťany 43, 252 19 Chrášťany
tel.: 608 222 026, 777 666 690
e-mail: info@neo-neon.cz
www.neo-neon.cz