časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Průchozí řadové svorky se třemi variantami ovládání

12. 3. 2019 | Zdeněk Štěpka | WAGO-Elektro, spol. s r. o. | www.wago.cz

Sortiment řadových WAGO svorek ze série TOPJOB®S se rozrostl o nové verze, u nichž se vodiče připojují a odpojují za pomoci tlačítek nebo páček. Doplňují tak již zavedené svorky s ovládáním pomocí nástroje zasunutého do odjišťovacího otvoru. Lze tak bez nadsázky říct, že WAGO má nyní v nabídce řadové svorky, které vyhoví každé myslitelné aplikaci.

Průchozí řadové svorky WAGO jsou nyní k dispozici se třemi způsoby ovládání: pomocí páčky, tlačítka nebo ovládacího otvoru. Výrazně se tak zvyšuje variabilita využití svorek a zákazník dostává zásadně více možností na výběr. Ať už vyžaduje mít při zapojování vodičů obě volné ruce, nebo je pro něj důležitá rychlost zapojení, či snad preferuje především připojení bez využití nástrojů, pro každou volbu nalezne v sortimentu řadových WAGO svorek TOPJOB®S vhodnou alternativu. Nové svorky jsou zároveň kompatibilní se stávajícím můstkovým propojovacím systémem a dobře známými popisovacími materiály (obr. 1). Samozřejmostí u všech variant je možnost připojovat plné a vícedrátové vodiče, ale i jemně laněné vodiče osazené dutinkou přímým zasunutím do svorky (metodou Push-in). Rovněž je u nových svorek zachována možnost zkoušet připojení.


Obr. 1. Tři varianty ovládání: páčkou, tlačítkem, ovládacím otvorem

Páčky

Páčka, s níž uživatel ovládá zajištění kontaktního místa, se v posledních několika letech stala poměrně významných charakterovým rysem novinek z dílny WAGO. Asi není třeba představovat instalační svorku řady 221, která je největším tahounem páčkové beznástrojové myšlenky (obr. 2). Nyní i v oblasti řadových svorek lze najít celou sérii věnovanou manipulaci s vodiči bez použití nástrojů. Díky ovládací páčce nemůže být otevírání a zavírání kontaktního místa jednodušší. Výhody, které plynou z tohoto snadno použitelného a intuitivního konstrukčního řešení svorky, se naplno projevují především při zapojování v provozu. Páčky zůstávají v otevřené poloze, a umožňují tak souběžně připojovat nesnadno ohebné vodiče s velkým průřezem. Díky technice Push-in CAGE CLAMP® je možné plné a vícedrátové vodiče, ale i jemně laněné vodiče opatřené plynotěsnou dutinkou připojovat přímým zasunutím do svorky bez nutnosti odjišťovat páčku.


Obr. 2. Instalační svorka řady 221

Přednosti:
– snadné a intuitivní odpojování všech druhů vodičů rukou,
– páčka ovládá a udržuje kontaktní místo otevřené bez jakékoliv námahy; díky tomu má uživatel volné obě ruce na zapojování,
– poloha páčky jasně indikuje, zda je kontaktní místo otevřené, nebo zavřené,
– díky vstupům pro vodiče ze strany lze snadno připojit i obtížně ohebné vodiče.

Tlačítka

Systém řadových svorek TOPJOB® S nyní poskytuje také varianty s tlačítky. Řadové svorky s tlačítky jsou k dispozici pro jmenovité průřezy 1, 1,5, 2,5, 4, 6, 10 a 16 mm2 (18, 16, 14, 12, 10, 8 a 6 AWG). V nabídce jsou varianty pro dva, tři nebo i čtyři vodiče. Kontaktní místo se otevírá tlačítkem, které lze stisknout jakýmkoliv běžným nástrojem. Oranžové tlačítko umožňuje jasně a rychle odlišit akční člen od vstupu vodiče. Jádro všech řadových svorek TOPJOB®S, tedy i těchto tlačítkových, tvoří připojovací technika Push-in CAGE CLAMP®, umožňující připojit vodiče zasunutím bez nástrojů.

Přednosti:
– k otevření kontaktního místa pomocí tlačítka lze použít libovolný běžný nástroj,
– zapojení i odpojení vodiče je velmi rychlé
– zmáčknout, zapojit/odpojit, uvolnit,
– intuitivní ovládání – oranžová barva zvýrazňuje tlačítko.


Obr. 3. Páčková verze vybrané řadové svorky TOPJOB®S

Ovládací otvor

Řadové svorky TOPJOB®S vybavené ovládacími otvory jsou již v sortimentu WAGO dobře známé. Umožňují připojování vodiče pomocí vhodného ovládacího nástroje. Nástroj používaný při připojování jemně laněných vodičů zůstává zasunutý v ovládacím otvoru, dokud není zapojení ukončeno. Kontaktní místo se zasunutým nástrojem setrvává otevřené, a ruce jsou tudíž volné pro manipulaci s vodičem. Sortiment těchto řadových svorek se i díky své historii vyznačuje vedle již uvedených předností hlavně šířkou a flexibilitou celé produktové série. Kromě jednopatrových svorek s velkým rozsahem průřezů připojovaných vodičů od 0,14 do 25 mm2 (24–4 AWG) jsou k dispozici i dvoupatrové, třípatrové a také funkční svorky pro jakýkoliv způsob využití.

Přednosti:
– ovládací nástroj zůstává v odjišťovacím otvoru, dokud není připojování dokončeno,
– kontaktní místo je jasně vyznačeno zasunutým ovládacím nástrojem,
– vstup pro vodič zůstává se zasunutým nástrojem otevřený a ruce jsou volné pro zapojování.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2019 na straně 58. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021