časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Převodníky na DIN lištu

7. 9. 2015 | ORBIT MERRET, spol. s r. o. | www.merret.cz

Zatímco v předchozím dílu jsme se zabývali panelovými měřicími přístroji, nyní se zaměříme na převodníky signálu na DIN Lištu. I ty mohou být děleny podle obdobných kritérií jako jsou rychlost převodu, přesnost, analogové či digitální zpracování signálu, univerzalita, počet kanálů nebo přítomnost či absence displeje. 

Skupinu analogových převodníků zastupuje OMX 39. Jedná se o jednokanálový přístroj bez možnosti zákaznické konfigurace. I tohoto důvodu je u mnohých zákazníků oblíben, neboť stačí jen připojit vodiče ke konektorům a převodník je připraven k použití. Vstupem mohou být DC proudy nebo napětí libovolného rozsahu až do 450V či 5A, odporové teplotní články, potenciometry, odpory, standardizované procesové signály např. 4…20 mA / 0…10 V nebo AC proud a napětí, kdy výstupní signál odpovídá True RMS na vstupu. Vstup a výstup jsou navzájem i od napájení, které může být 10…30V AC/DC nebo 80…250V AC/DC, galvanicky izolovány do min. 3.75 kV. Tento převodník je proto často používán jako levný oddělovač identických signálů (nejčastěji proudové smyčky) a chrání tak další zařízení v obvodu. Nestandardní vstupní signály nejsou pro nás problémem, dokonce se takový kus cenově neliší od běžných variant. Je možné je objednat od jednoho kusu.

Neboť obchodně zastupujeme 2 přední výrobce potenciometrů, vyvinuli jsme výborný převodník OMX 380DU, rychlý (7500 měř./s), velice přesný (0,025% z rozsahu), s minimální teplotní závislostí (10 ppm/°C) a s integrovanou funkcí učení. Vstupem je potenciometr (min. 500 Ohm) a výstup je uživatelsky volitelný mezi 0/4…20 mA a -10/0…10V DC.  Se stejnými parametry jsou k dispozici verze se vstupem pro tenzometrický můstek (OMX 380T) nebo převod z jednoho standardizovaného signálu na jiný (OMX 380PM). Třícestné galvanické oddělení je samozřejmostí jako u OMX 39, tentokráte jednotné do 2,5kV. Převodník je vybaven konektorem micro USB pro propojení s PC a snadné nastavení. 

Dalším představitelem procesorem řízených převodníků je řada OMX 333. V provedení UNI se v podstatě jedná o rozvaděčovou verzi přístroje s univerzálními vstupy a analogovým nebo datovým výstupem včetně reléových výstupů s tím, že zařízení neobsahuje displej. Uživatelsky je možné jej konfigurovat buď tlačítky, kdy zpětnou vazbu poskytují signalizační LED, nebo prostřednictvím firemního SW OM Link, který je volně ke stažení na našich stránkách. K propojení s PC je zapotřebí cenově dostupného adaptéru "OML kabel".

Pod verzí OMX 333UQC se skrývá převodník frekvence a impulzů, včetně těch z inkrementálních snímačů. Verze OMX 333DC je vhodná pro DC signály do 5A a 400V.

OMX 102UNI Orbit MeretŘada OMX 333 poskytuje vynikající poměr výkon / cena a stala se velice rychle populární.


Na pomyslném vrcholu pyramidy našich převodníků stojí OMX 102UNI. Přesný a rychlý převodník s 1 nebo 2 univerzálními analogovými vstupy, s 1 nebo 2 analogovými výstupy, s datovým výstupem včetně Profibusu, s reléovými výstupy, s externími logickými vstupy, s pomocným napětím pro snímač, s možností interního záznamu dat do interní paměti, s komunikací s PC prostřednictvím našeho firemního adaptéru i micro USB. Na rozdíl od výše jmenovaných převodníků je tento opatřen malým podsvíceným LCD displejem pro snadnou konfiguraci přístroje a vizualizaci měřených veličin. Málokterý i pokročilý panelový měřicí přístroj nabízí takovou variabilitu a výkon jako tento na pohled relativně nenápadný převodník.


Samostatnou kategorii tvoří převodník signálu po sériové lince RS 485 na Profibus DP. Uplatní se především tam, kde je cenově výhodné soustředit signály (až z 31 zařízení ORBIT MERRET, spol. s r. o.) po sériové lince do jednoho převodníku, který komunikuje s dalším zařízením prostřednictvím linky Profibus.

Detailní informace o našich převodnících můžete získat na webových stránkách ORBIT MERRET, nebo telefonicky. 

ORBIT MERRET, spol. s r. o.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.
Vodňanská 675/30
Praha 9
198 00
www.merret.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021