časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Praha vyjadřuje solidaritu rakouským sousedům

4. 11. 2020 | Technologie hlavního města Prahy, a.s. | www.thmp.cz

Petřínská rozhledna se včera v souvislosti s pondělními útoky v centru Vídně rozsvítila do rakouských národních barev. Praha tak chce vyjádřit podporu rakouské metropoli, kde v pondělí před synagogou v centru města zaútočil sebevražedný útočník a na dalších místech pachatelé stříleli ze samopalů a jiných střelných zbraní.

Praha vyjadřuje solidaritu rakouským sousedům. Petřínská rozhledna se včera rozsvítila v jejich národních barvách„Pondělní útoky, které si vyžádaly lidské životy i zraněné, jsou zavrženíhodné a v naší společnosti pro ně není místo. O to víc bychom se v takových okamžicích měli spojit a bránit hodnoty, na kterých je založena evropská civilizace. Hodnoty, mezi něž patří i svoboda vyznání a to bez obav z jakýchkoliv násilných útoků,“ řekl radní HMP Jan Chabr s tím, že hlavní město Praha v těchto chvílích vyjadřuje Rakousku plnou podporu, kterou včera demonstrovalo rozsvícením rozhledny na vrcholu Petřínských sadů.

Nasvícení této Malostranské dominanty na pokyn pražského magistrátu zajistila městská společnost Technologie hlavního města Prahy. Podle Tomáše Jílka, předsedy představenstva THMP, rozhledna svítí každý den po setmění v bílé barvě. „Pro speciální nasvícení do různých barev je vybavena moderní soustavou LED svítidel. Díky ní můžeme rozhlednu využívat i jako světelný symbol a upozorňovat tak na významná výročí nebo světové události. Přál bych si, abychom v budoucnu rozhlednu z důvodů podobných těm včerejším už nikdy rozsvěcovat nemuseli,“ doplnit Tomáš Jílek.

Petřínská rozhledna svítila například ve francouzských barvách při útoku na redakci Charlie Hebdo a po požáru Notre-Dame, pravidelně září zeleně na irský svátek sv. Patrika, modře zářila letos jako připomínka dne autistů.

Tiskové materiály THMP