časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pozvánka na Light+Building 2020 – doprovodný program

4. 2. 2020 | Anna Roubíková | Happy Materials, s. r. o., | www.messefrankfurt.cz

Přijeďte se podívat do Frankfurtu nad Mohanem. V areálu frankfurtského výstaviště se bude 8. až 13. března 2020 konat již dvacátý ročník mezinárodního veletrhu osvětlení a techniky budov Light+Building. V roce 2018 se ho zúčastnilo okolo 2 700 vystavovatelů a 220 tisíc návštěvníků, což ho řadí mezi největší veletrhy na světě. Hlavní letošní novinkou je samostatný veletrh Intersec Building, zaměřený na zabezpečovací techniku, který se uskuteční souběžně s veletrhem Light+Building. Ten ve Frankfurtu v předchozích letech tvořil pouze samostatnou sekci.


Obr. 1. Connecting (Messe Frankfurt/Light+Building)

Motto letošního ročníku je: Connecting, Pioneering, Fascinating, zároveň tvořící tři hlavní kategorie veletrhu, jež jsou zastřešené jednotným tématem Dynamic Digitalisation. Connecting se zaměřuje na chytré a udržitelné řízení energií, Pioneering se snaží vylepšit a lépe využít věci, které již existují, Fascinating se soustředí na osvětlení a design svítidel.

Hlavní a jednou z nejoblíbenějších akcí doprovodného programu je Trend Forum, na kterém budou představeny trendy pro následující sezonu. Pro rok 2020 to jsou organic sculptures, studied masterpieces a inventive collages, navržené studiem bora.herke.palmisano.


Obr. 2. Pioneering (Messe Frankfurt/Light+Building)

Má-li někdo zájem vědět, jak to vypadá žít v chytré domácnosti, rozhodně by měl navštívit výstavu Smart living in an E-house. Fanoušky e-mobility určitě nadchne akce Power for Mobility v hale 9.0, kde bude k vidění, co je třeba udělat pro integraci nabíjecí stanice do elektrické infrastruktury budov. O jedné z nejmodernějších technologií pro plánování budov, tzv. Building Information Modeling, se zájemci dozvědí na akci BIM@Light+Building.

Prostor pro vzdělávání nebude chybět ani na Light+Building, a tak bude možné navštívit tradiční Technology Forum s řadou přednášek o inovacích a technologických řešeních v oboru. Intersec Forum už bude na veletrhu popáté a návštěvníci se na něm budou moci zúčastnit přednášek z oblasti bezpečnostní techniky. Zájemci o více informací z architektury navštíví Architects’ Forum, kde budou probíhat přednášky expertů v oboru. Sekce Young Design nabídne zdarma výstavní plochu mladým designérům svítidel, kteří chtějí své návrhy prosadit do sériové výroby.


Obr. 3. Fascinating (Messe Frankfurt/Light+Building)

Na veletrhu Light+Building se vždy pořádá i řada soutěží. Velmi zajímavá je Design Plus powered by Light+Building, kde soupeří energeticky nenáročné produkty s inovativním designem. Soutěž Innovation Award for Architecture and Technology používá architektonická kritéria ke zhodnocení produktů z pohledu designu a technologií. Doporučujeme podívat se i na AIT Award, jež se zaměřuje na architekturu a interiérový design. Wa Award, pořádaná časopisem wa-wettbewerbe, je také soutěž zaměřená na architekturu, ale účastní se jí studenti ve školách v německy mluvících zemích. Předávací ceremonie se bude konat právě na Light+Building. Akce BUILTWORLD Innovation Forum by Light+Building se zúčastnilo 50 start-upů, z nichž porota už vybrala 25 postupujících. Ty budou mít šanci představit své produkty na právě Light+Building.


Více informací o veletrhu zájemci naleznou
na webových stránkách www.light-building.messefrankfurt.com.

Vstupenky lze pořídit za zvýhodněnou cenu online na www.visitortickets.messefrankfurt.com.

Anna Roubíková, Happy Materials, s. r. o.,
Obchodní zastoupení Messe Frankfurt pro ČR a SR


Vyšlo v časopise Světlo č. 1/2020 na straně 5.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.