časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Polovina veřejného osvětlení bude muset v ČR do roku 2025 projít celkovou obnovou

17. 9. 2018 | LUMBIO s.r.o. | www.lumbio.cz

Mezi roky 2020 až 2025 zchátrá většina současného veřejného osvětlení v Česku. Odborníci odhadují, že hodnota 1,4 milionu stožárů se svítidly je asi 98 miliard korun. Samosprávy tak čekají investice v řádu miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto chce, aby se od příštího roku zvýšil roční rozpočet národního programu Efekt, zaměřeného na úspory energií.

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení uvádí, že životnost veřejného osvětlení (VO) dosahuje zhruba 40 let, v případě svítidel je méně než poloviční. Celý systém ročně potřebuje investice minimálně 1,75 miliardy korun, reálně do něj ale města dávají 600 milionů korun. Například v Praze, která má svítidel nejvíc, je téměř třetina stožárů starších čtyřiceti let. Jejich výměna tak přijde na přibližně 10 miliard korun.

Obr. 1. Rovnoměrné osvětlení LED svítidly Lumbio bez oslňování
Obr. 1. Rovnoměrné osvětlení LED svítidly Lumbio bez oslňování

Obnova VO může být pro města velkou příležitostí

„Nezbytnost obnovy takového množství veřejného osvětlení může být pro města a obce obrovskou příležitostí, jak v relativně krátkém čase budovat páteřní sítě technologií tzv. smart cities,“ řekl zakladatel neziskové organizace Smart lighting solution Michael Blažíček. „Jestliže municipality budou k budování „chytrých měst“ přistupovat skutečně koncepčně a podle urbanistických zásad, mohou nové sítě osvětlení obsahovat celou řadu technických zařízení. Jak pro řešení dopravních situací, zvyšujících bezpečnost a plynulost provozu, komunikaci s dalšími zařízeními, i pro eliminaci nebezpečného světelného smogu nebo nabíjení elektrozařízení. Tento ekosystém může být následně i ziskový,“ doplnil Blažíček.

LED svítidla Lumbio rozsvítila i výstavní prostory Vyšehradu
Obr. 2. LED svítidla Lumbio rozsvítila i výstavní prostory Vyšehradu; Lumbio nahradilo staré halogeny novými LED světlomety; vystavené originální sochy z Karlova Mostu jsou nyní osvětlené světlem s vysokým indexem podání barev, umožňujícím vidět jejich skutečné barvy, a jsou chráněné před degradací povrchu vlivem světla

Osvětlení páteří chytrých měst

Tato slova potvrdil i Robert Semík, obchodní ředitel společnosti Kooperativa, předního výrobce stožárů veřejného osvětlení v Česku. „Smart stožáry budou v brzké budoucnosti tvořit páteř chytrých měst. Jejich význam velmi vzroste. Zásadní budou pro sběr důležitých dat pro efektivní řízení města. Ať už jde o dopravu, bezpečnost, parametry znečištění ovzduší, internetovou konektivitu, či dobíjení e-kol nebo e-mobilů,“ konstatoval R. Semík.

Podle jeho slov bude masivní obnova veřejného osvětlení realitou. Zdůrazňuje, že „hlavní město Praha projde během několika let nezbytnou zásadní rozsáhlou obměnou stožárů veřejného osvětlení včetně svítidel.“ Důraz Semík klade na značnou ekonomickou náročnost celého projektu, včetně toho, že už teď by se vedení města mělo zabývat novou moderní funkcionalitou VO.


Obr. 3. Komplexní výměna osvětlení na čerpací stanici Benzina Hořice – 90 W LED svítidla veřejného osvětlení Lumbio svítí ve výšce 8,5 m v barvě denního světla; výborná viditelnost a věrnost podání barev zvyšují bezpečnost, bělost a přesnost v prostorech, kde je ostražitost rozhodující; osvětlení LED svítidly umožňuje také plynulou regulaci a automatizaci, s jejichž pomocí je možné osvětlenost během určitých hodin snížit nebo naopak zvýšit na plný výkon (v době zvýšeného provozu)

Fondy EU nepomohou

Ve snaze zlepšit stav veřejného osvětlení přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu s návrhem, aby se od příštího roku zvýšil roční rozpočet národního programu Efekt, zaměřeného na úspory energií. Cena modernizace osvětlení se průměrně pohybuje v řádu milionů korun, u LED svítidel je to investice v řádu tisíců za svítidlo. Přímo z evropských dotací nepůjde do roku 2020 na modernizaci veřejné sítě osvětlení ani euro.

LED svítidlo od českého výrobce Lumbio
Obr. 4. Přijďte se podívat na biodynamické LED svítidlo od českého výrobce Lumbio
do stánku 4-B9 společnosti Teco v hale 4 na veletrhu For Arch

Smart technologie šetří energii a jsou ekologické

Česká města se do investic do veřejného osvětlení moc nehrnou a raději se věnují projektům, které lze z dotací EU podpořit. K ochotě měst nepřispívá ani cena elektřiny, která je oproti minulým letům nižší. Ta zmenšuje váhu hlavního argumentu, kterým je nepopiratelná úspora peněz na správu veřejné sítě a opravy nebo nižší spotřeba energie. „Nové technologie, proti těm zastaralým, dnes dokážou ušetřit 40 až 50 procent elektrické energie. Kromě toho jsou schopné vyzařovat tzv. netoxické světlo bez škodlivé modré složky světelného spektra. Mohou být tzv. biodynamické, mění se plynule v průběhu dne a noci tak, aby nezatěžovaly životní prostředí tzv. světelným znečištěním,“ uvedl poradce MŽP Hynek Medřický z neziskové organizace Smart lighting solution z. ú.


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2018 na straně 36.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.