časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pohybový detektor AirMD-100 – hlídač vzdálených objektů

6. 12. 2017 | ELKO EP, s. r. o. | www.elkoep.cz

Přijít vhod vám může nejen kontrola prostor, ve kterých se vyskytujete dnes a denně, ale také těch vzdálených. Sem mohou spadat např. víkendové chatky, stodoly, skladové prostory, dílny nebo garáže.

Pohybový detektor AirMD-100 – hlídač vzdálených objektů ELKO EPPro detekci nevyžádaného pohybu slouží pohybový detektor AirMD-100 z nové produktové řady iNELS Air. Kromě něj sem patří také např. záplavový detektor, kouřový detektor nebo senzor kvality vzduchu. Všechna tato zařízení jsou schopná komunikace přes nejrozšířenější sítě Internetu věcí v ČR – LoRa, Sigfox i NB-IoT.

Instalace jednotlivých prvků je velmi jednoduchá. Stačí prvek umístit v dosahu libovolné sítě (vysílače jsou schopné komunikovat s prvky až na 50 km, podle parametrů dané sítě) a aktivovat jej pomocí QR kódu. Data z detektoru jsou posílána prostřednictvím BTS vysílačů do řídicího serveru, který je zpracovává a dále posílá do cloudového úložiště. Pro správnou funkci a sběr dat je určený ELKO EP cloud, kde se ukládá historie jednotlivých zařízení. K jednomu účtu lze připojit neomezený počet prvků.

Ovládání probíhá jednoduše bezdrátovou klíčenkou RF Key, fungující na obousměrném protokolu RFIO. Detektor lze navíc spárovat s větším počtem klíčenek, každý člen rodiny nebo pověřená osoba tak může vlastnit svůj ovladač.

Pohybový detektor si dokáže najít i zcela opačné využití ve chvíli, kdy je pohyb žádoucí. Například máte-li starší rodiče bydlící sami v bytě, můžete s pomocí notifikací o pohybu sledovat, zda je u nich všechno v nejlepším pořádku.

I ostatní produkty z řady iNELS Air nabízí univerzální využití. Detektory a senzory najdou uplatnění ve všech typech objektů, od bytů přes kanceláře až po komerční prostory, neztratí se ani v chytrých městech. Výrazně mohou například ulehčit parkování nebo být instalovány na stožáry chytrého osvětlení, o kterém zjistíte více z následujícího videa.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2017 na straně 46. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021