časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pohyblivé ovládací panely

13. 7. 2020 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

Elektrická zařízení, která vyžadují pro svou práci vnější ovládání, by měla být vybavena snadno dostupným rozhraním mezi člověkem a strojem. Obsluha zde má k dispozici ovládací prvky, displeje, vstupní periferie a výstupy monitorovacích přístrojů.

Elektrická zařízení, která vyžadují pro svou práci vnější ovládání, by měla být vybavena snadno dostupným rozhraním mezi člověkem a strojem. Obsluha zde má k dispozici ovládací prvky, displeje, vstupní periferie a výstupy monitorovacích přístrojů. Aby byl pracovní proces v každém okamžiku pod dohledem, je potřeba mít rozhraní na přístupném místě a nastavitelné pro různé situace. Z toho důvodu je vhodné mít ovládací pulty a panely pohyblivé, sytém nosných ramen se proto doplňuje otočnými klouby, jak je patrné např. v sortimentu TEKNOKOL (obr. 1).

Obr. 1. Ovládací panel s nosným ramenemObr. 1. Ovládací panel s nosným ramenem

Základním prvkem jsou ovládací panely, které jsou k dispozici v hloubkách od 60 do 240 mm a lze je upravit podle požadavků zákazníka. Čelní plech o tloušťce 2 případně 3 mm lze opracovat dle dodaného DWG výkresu. Součástí příslušenství jsou rukojeti, podvěsný panel pro periferie, případně spojka pro monitory s přírubou VESA. Pohodlný přístup do panelu umožňují zámky a široce otevíratelné panty, případně lze zvolit variantu se šroubovacím zadním plechem. Celohliníkové provedení panelů je vhodné pro pasivní chlazení elektroniky, případně lze navrhnout provedení s ventilací.

Obr. 2. Ocelový mezikloub s krycí manžetouObr. 2. Ocelový mezikloub s krycí manžetou

Nosnou částí systému jsou hliníkové profily dostupné ve třech velikostech, s nosnostmi 40, 60, resp. 120 kg/m. Nosná ramena mají strukturovaný profil pro co největší odolnost, je jimi možné provést kabeláž a lze je vybavit signálním osvětlením. K preciznímu nastavení slouží řada pevných a otočných spojek, které umožňují vytvarovat rameno přesně podle potřeb konkrétního zařízení. Spojky zajišťují horizontální rotaci v úhlu až 315°, případně i náklon v rozsahu ±45° s možností aretace. Pro horizontální ohyb nosných profilů v rozsahu ±90° nyní výrobce představuje ocelový mezikloub s pružnou krycí manžetou (obr. 2) a pro vertikální manipulaci s panelem bude během léta k dispozici nový zvedací systém (tzv. lifting system, obr. 3). Díky těmto doplňkům lze zajistit libovolnou pohyblivost ovládacích panelů, práci se zařízením může vykonávat libovolně vysoká obsluha a ovládací část zařízení lze po spuštění procesu umístit do chráněné pozice.

Obr. 3. Lifting system
Obr. 3. Lifting system

Podrobnější informace lze nalézt na internetových stránkách českého zastoupení: www.oskom.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021