časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Podlahové elektroinstalace v broušených podlahách

30. 9. 2016 | OBO BETTERMANN s.r.o. | www.obo.cz

Homogenní podlahové plochy beze spár, jako teraso, broušený beton nebo litý asfalt prožívají v současné době jakýsi druh renezance. Architekti a stavitelé nacházejí znovu jejich kouzlo díky přirozené variabilitě a relativně nízkým pořizovacím nákladům.

Přístrojová kazeta OBO – Ackermann
Obr. 1: Přístrojová kazeta OBO – Ackermann s tubusem v broušené podlaze

Proto je také pod značkou Ackermann z portfolia OBO Bettermann k dispozici specifické systémové řešení pro snadnou integraci podlahových elektrických přípojných míst do litých, broušených podlahových povrchů. Jedná se o moderní přístrojové a protahovací kazety z nerezové oceli, poskytující prostor až dvanácti přístrojovým modulům ze systému Modul 45. Osazeny mohou být širokým spektrem přípojných a ovládacích prvků pro silové, datové i multimediální terminály.

Přístrojová kazeta OBO – Ackermann
Obr. 2: Kazeta s bočním šňůrovým vývodem v leštěném asfaltu

Podlahové vývody v litém asfaltu

S podlahovými povrchy z leštěného litého asfaltu se lze setkat přednostně tam, kde se uplatní vysoké nároky na tepelnou a zvukovou izolaci nebo kde existují požadavky na enormní pružnost povrchu podlahy. Další přednost představuje velmi krátká doba vytvrzování této podlahové krytiny, takže podlaha je připravena k použití již krátce po položení povrchové vrstvy.

Jednotlivé díly podlahových jednotek, určených pro tento druh podlahové krytiny, jsou zásadně vyráběny z tvrdého, tepelně vysoce stabilního kovu. Proto se může horká směs rozlévaného asfaltu přímo dotýkat rámu a tělesa podlahové kazety, což zajistí optimální přechod mezi stavební a instalační částí podlahové struktury.

Přístrojová kazeta OBO – Ackermann
Obr. 3: Kazeta s výsuvným tubusem pro mokrou údržbu v terasu

Podlahové vývody v cementovém potěru

Systémové řešení pro broušené podlahové povrchy OBO lze využít ale i v broušeném cementovém povrchu, jehož typickým příkladem je dnes již klasické teraso. Odborná aplikace tohoto řešení ve vícenásobně leštěném povrchu cementových podlah umožní opět vytvoření homogenního povrchu, beze spár mezi povrchem podlahy s kamenivem a podlahovou přístrojovou jednotkou.

Přístrojová kazeta OBO – Ackermann
Obr. 4: Opracování povrchu podlahy, včetně přechodného krytu otvoru pro kazetu

Kazetové jednotky pro broušené povrchy

Kazetové jednotky OBO – Ackermann pro broušené povrchy jsou konstruovány tak, aby je bylo možno hladce integrovat do celé struktury podlahy. Vybrání v krytu kazety je možno opět vyplnit přebroušenou podlahovou krytinou, takže se jejich instalací nijak nenarušují vizuální kontinuita podlahy. Přístupové koncové body elektrické instalace lze díky tomu navrhnout a realizovat nejen účelně, ale i esteticky přitažlivě. K tomu jsou víka kazetových jednotek k dispozici hned s několika provedeními kabelových výstupů.

Požadavky na všechny druhy údržby podlahy, tedy i pro klasické mokré čištění, splňují spolehlivě kazetové jednotky s tubusem, spolehlivě chránícím prostor instalačních přístrojů před vniknutím vody. Byly úspěšně testovány podle normy EN 50085-2-2 pro použití v podlahách s mokrou údržbou a požadavky této normy splňují i při tubusu otevřeném pro vstup kabelu. Výstup s bočním výklopným šňůrovým vývodem je zase optimalizován pro suché čištění podlah nebo případně i pro vlhkou údržbu pomocí vyždímaného mopu.

Systémové řešení OBO – Ackermann pro broušené povrchy je přitom přizpůsobeno celému procesu realizace broušeného povrchu. Prvotní opracování povrchu podlahy s implementovanými elektrickými přístrojovými vývody usnadňují speciální rámy s přechodným hliníkovým montážním víkem, které se brousí společně s povrchem podlahy. Po dokončení povrchu podlahy se toto víko odstraní a teprve následně se nahradí konečným osazením přístrojového nebo protahovacího podlahového vývodu resp. kazetové jednotky. Takovýto postup usnadňuje zachování celkové rovinnosti povrchu podlahy, bez nežádoucích tvarových změn na hranách otvorů pro kazetové jednotky apod.

Více o podlahových systémech OBO – Ackermann, nejen pro broušené podlahové povrchy, naleznete na www stránkách společnosti OBO Bettermann zde.

OBO BETTERMANN, s.r.o.

OBO BETTERMANN, s.r.o.
Modletice 81
Říčany u Prahy
251 01
www.obo.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021