časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Po 25 letech Praha opět hostí vrcholnou konferenci Mezinárodní komise pro osvětlování (CIE)

29. 3. 2016 | Mezinárodní komise pro osvětlování | www.cie.co.at

Ve dnech 7. až 8. září 2016 se bude v Praze konat čtvrtá odborná konference Mezinárodní komise pro osvětlování na téma hodnocení vzhledu pod názvem 4th CIE Expert Symposium on Colour and Visual Appearance, Prague 2016. Tím Praha naváže na tradici odborných konferencí týkajících se vzhledu, které již proběhly v Paříži v roce 2006, v Gentu v roce 2010 a v Edinburghu v roce 2012.

Konferenci pořádá Český metrologický institut ve spolupráci s Mezinárodní komisí pro osvětlování se sídlem ve Vídni. 

Mezinárodní komise pro osvětlování (CIE – z  původního francouzského názvu Commission Internationale de l’Eclairage) se pyšní více než stoletou historií intenzivní práce v oblasti vědeckých výzkumů a uměleckého využití světla a osvětlení, barev a vizuálního vnímání člověkem, fotobiologie a zobrazovacích technologií.

Díky silnému technickému, vědeckému a kulturnímu zázemí je CIE nezávislou neziskovou organizací, která je celosvětově uznávanou normotvornou autoritou v oblasti osvětlovací techniky. 

Kvantitativní hodnocení vzhledu předmětů a materiálů je komplexní proces, který souhrnně zohledňuje nejen samotný sledovaný objekt a jeho optické vlastnosti, ale také polohu, velikost, tvar a spektrum světelného zdroje, charakter okolního prostředí a samozřejmě také individuální vnímání pozorovatele prostřednictvím jeho osobitého zrakového systému. Komplexní vizuální stránka předmětů a materiálů je zkoumána a hodnocena prostřednictvím optických vlastností materiálů zahrnujících barvu, lesk, průsvitnost a strukturu povrchu. 

Tato konference je skvělou příležitostí pro setkání odborníků i technické veřejnosti, kde budou prezentovány a prodiskutovány nejvýznamnější poznatky, zkušenosti a nejaktuálnější výsledky z oblasti měření, modelování a reprodukce těchto optických charakteristik, což jistě vyústí ke zrodu nových vědeckých studií a navodí vzájemnou spolupráci mezi organizacemi činnými v této sféře. 

Zvláštní zřetel bude v tomto roce věnován představení nejnovějších úspěchů na poli moderních metodik měření BRDF, BTDF, BSSRDF a dalších procesů, poznatkům výzkumů a rozvoje technických možností posuzování vlastností vzhledu a specifikace parametrů měření podstatných pro vývoj nových vizuálních efektů jako goniochromatismus. 

Výsledky těchto výzkumů jsou velkým přínosem pro výrobce měřící techniky a pro průmyslová odvětví, kde vzhled materiálů a tedy také jeho kvalitativní měření hrají důležitou roli. 

V rámci konference bude dne 5. září 2016 uspořádán jednodenní odborný kurz nazvaný CIE Tutorial. Výukový program se bude věnovat základním charakteristikám vzhledu, progresívním technickým a měřícím metodám a principům BRDF, BTDF, v nichž v oboru metrologie a aplikované techniky v nedávné době došlo k výraznému pokroku. 

Program:

5. září 2016                 CIE Tutorial

6. - 7. září 2016          CIE 4th Expert Symposium

8. září 2016                 Division 1 Technical Committtee meeting

9. září 2016                 Division 1 Annual Meeting

Místo konání:

Hotel Don Giovanni, Vinohradská 2733/157a, 13020 Praha

Další podrobné informace včetně seznamu jednotlivých témat konference, informací o registraci příspěvků na konferenci a přehledu termínů jsou uvedeny na internetové stránce věnované této události: http://div2.cie.co.at/?i_ca_id=985.