časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Peltierův článek také ke generování proudu

7. 6. 2018 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Pomocí Peltierova článku lze generovat teplo a chlad, ale to není všechno. Kompaktní modul je možné využívat i ke generování proudu. Tato vlastnost poskytuje početné možnosti využití.

Článek Quick-Cool® vyniká svým ideálně rovným povrchem a přesvědčivými technickými charakteristikami. Klasickými oblastmi využití jsou chlazení součástek, chladicích boxů a kapalin. Článek je zajímavý díky velké termické stabilitě cyklu. Při použití v praxi součástka přesvědčí svým vysokým výkonem a odolností proti opotřebení. Modul pracuje na základě termoelektrického (Peltierova) jevu, kdy se součástka po připojení napětí na jedné straně ochlazuje, zatímco na druhé straně se zahřívá. Opačným (reverzním) projevem této elektrotermické reakce je Seebeckův jev, kdy se při rozdílu teplot mezi styčnými místy dvou materiálů generuje elektrické napětí.

Peltierův článek

Součástka má velmi rychlou odezvu na připojení zdroje napětí. Díky dvěma protilehlým stranám s rozdílnou teplotou (chladné a horké) ji lze použít v mnoha aplikacích. Vedle běžných oblastí využití v chladicích boxech a při chlazení laserových jednotek je možné ji používat také v analytické technice, např. k temperování vzorků.

Výkon na vysoké úrovni

Tento kompaktní Peltierův článek firmy Quick-Cool® přesvědčuje svými rychlými reakčními dobami, vysokým výkonem a vynikající odolností proti opotřebení. Optimální pro aplikace chlazení a zahřívání a pro generování proudu. Nejvýraznější uživatelské vlastnosti jsou:
– stabilní cyklus,
– vysoký kvalitativní standard podle ISO 9001,
– provozní teplota do 170 ºC.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2018 na straně 22. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021