časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pan profesor Jiří Habel odešel – vzpomínky zůstanou

18. 9. 2018 | Ing. Jana Kotková | redakce SVĚTLO | www.svetlo.info

„Člověk, který si zaslouží jméno dobrý, je ten, jehož myšlenky a práce jsou věnovány spíše jiným než jemu samému.“  W. Scott

Ve čtvrtek 9. srpna 2018 ve věku nedožitých 83 let odešel náš nejzkušenější a nejznámější vysokoškolský pedagog v oboru světelná technika pan prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., který patří k nejvýznamnějším osobnostem české světelné techniky.

Obr. 1. Pan prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., náš nejzkušenější a nejznámější vysokoškolský pedagog v oboru světelná technika (konference Lumen V4, Brno, 23. 6. 2010)
Obr. 1. Pan prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., náš nejzkušenější a nejznámější vysokoškolský pedagog v oboru světelná technika (konference Lumen V4, Brno, 23. 6. 2010)

Životopis

Jiří Habel se narodil 10. října 1935 v Teplicích v Čechách v rodině přednosty železniční stanice. Po maturitě na Gymnasiu Maxima Gorkého v Bílině v roce 1953 byl přijat ke studiu na Elektrotechnickou fakultu Českého vysokého učení technického v Praze. Studium absolvoval roku 1958 s červeným diplomem. V témže roce byl jako pedagogický asistent přijat na katedru elektroenergetiky a na tomto pracovišti setrval až do konce svého života, tedy celých 60 let. Katedra se mu stala druhým domovem a jeho práce smyslem života. Dva roky po skončení studia se oženil (v manželství s paní Alžbětou se narodil syn Jiří).


Obr. 2. Se svou ženou Alžbětou strávili 58 společných let
(svatba, Praha, 1960)

Svoji odbornou a vědeckou činnost postupně zaměřil na oblast světelné techniky. Na přelomu let 1968 a 1969 strávil několik měsíců v Moskevském energetickém institutu, kde působila velmi kvalitně obsazená katedra světelné techniky. Zde získané zkušenosti následně využil k posilování specializace světelná technika na své domovské katedře. Od roku 1978 vedl na katedře elektroenergetiky ČVUT v Praze zaměření světelná technika a zabezpečoval výuku světelnětechnických disciplín v oboru elektroenergetika, vedl laboratoř světelné techniky. Od roku 1982 byl zástupcem vedoucího katedry výroby a rozvodu elektrické energie.

V roce 1970 obhájil kandidátskou disertační práci a v roce 1974 habilitační práci. Roku 1975 byl jmenován docentem v oboru elektrotechnika. Doktorskou disertační práci obhájil v roce 1990 a v roce 1993 byl jmenován profesorem. Ve své vědecké a odborné činnosti se zaměřoval hlavně na oblasti týkající se popisu a měření parametrů světelného prostředí venkovních i vnitřních osvětlovacích soustav, hodnocení zrakového vjemu při různých světelných podmínkách, energetické náročnosti osvětlovacích soustav a rušivého vlivu umělého osvětlení na okolní prostředí.

V rámci své pedagogické činnosti připravoval studenty v oboru světelná technika na problematiku návrhu, hodnocení a provozu vnitřních i venkovních osvětlovacích soustav. Vedle práce v ČVUT v Praze také hostoval na ZČU v Plzni. O kvalitě přípravy studentů pro oblast světelnětechnické praxe svědčí velký zájem o jeho absolventy jak z průmyslu, tak z projektové praxe. Vychoval mnoho odborníků, kteří v současné době působí nejen v českých, ale i v zahraničních firmách, projektových ateliérech a institucích. Řadu studentů dovedl k úspěšnému dokončení doktorandského studia.

V této oblasti činností je třeba se zmínit o dalších pedagogických funkcích na úrovni fakulty – z nichž nejvýznačnější a časově nejnáročnější jistě byla funkce proděkana, kterou vykonával v období let 1980 až 1990. Účast ve vědecké radě FEL a funkce předsedy komise pro státní závěrečné zkoušky v oboru elektroenergetika na FEL ČVUT a FEI ZČU potvrzují uznání jeho odborných a lidských vlastností. Od roku 1979 byl členem vědecké rady a kolegia děkana. Za svoji činnost v ČVUT byl oceněn několika čestnými uznáními a vyznamenáními.


Obr. 3. O 49 let později ve stánku časopisu Světlo
(Pragointerier, Výstaviště Praha-Holešovice, 
2009)

Publikační činnost profesora Jiřího Habela zahrnuje přes sto odborných článků a přednášek na národních i mezinárodních konferencích. Je autorem deseti vysokoškolských skript a spoluautorem čtyř učebních pomůcek. Současně je vedoucím autorského týmu knihy Světelná technika a osvětlování (FCC PUBLIC Praha, 1995) a knihy Světlo a osvětlování (FCC PUBLIC Praha, 2013), která představuje zatím nejkomplexnější učebnici vydanou v ČR v oboru a je určena nejen studentům, ale i širokému okruhu pracovníků z různých oborů.

Vzhledem ke svým znalostem, zkušenostem a schopnosti objektivního nadhledu při řešení problémů z oboru světelné techniky profesor Jiří Habel působil také v několika odborných organizacích a institucích. Mezi nejvýznamnější patří Český národní komitét Mezinárodní komise pro osvětlování (ČNK CIE), Český metrologický institut (ČMI), Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení (SRVO) a Česká metrologická společnost. Byl členem technických komisí TNK12 (Jednotky a veličiny) a TNK76 (Osvětlování) při Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Od založení časopisu Světlo v roce 1998 až do roku 2016 byl předsedou jeho redakční rady.

Navzdory těžké nemoci, s níž v posledních dvou letech svého života statečně bojoval, aktivně působil na milované katedře téměř až do své smrti.

Vzpomínky

Odborný životopis jsou převážně jen fakta vypovídající o lidské stránce osobnosti velmi málo. Proto jsme se rozhodli oslovit několik nejbližších přátel a dlouholetých spolupracovníků pana profesora s nabídkou rozloučit se s ním na stránkách časopisu několika řádky vzpomínek. Jde tedy o naprosto nezávislé texty, redakčně upravené pouze minimálně. Čtenáři se v nich mj. mohou dozvědět i mnoho zajímavého o vývoji vysokoškolské výuky světelné techniky u nás.

Pokračování je ZDE


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2018 na straně 44.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.