časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení polikliniky Novamed v Záhřebu

30. 3. 2012 | |

-- Dean Skira, Skira d. o. o. --

Osvětlení nejen slouží ke zvýšení bezpečnosti, zajištění zrakové pohody a zrakového výkonu, ale umožňuje také vyvolávat emoce. Výsledky mnoha lékařských výzkumů poukázaly na vazbu mezi světlem a emocemi a na její možný pozitivní přínos. Jednou z oblastí použití této vazby jsou zdravotnická zařízení. Návrhy těchto objektů jsou pro projektanta osvětlení opravdovou výzvou. V současné době je řada zdravotnických zařízení navrhována tak, aby jejich vzhled co možná nejvíce nepůsobil institucionálně. Vytvoření odlehčené atmosféry navozující domácí prostředí významně ovlivňuje zdraví pacienta. Osvětlení je jedním z významných prostředků, který takové prostředí spoluvytváří. Při vypracovávání návrhu osvětlení uvedených prostorů je třeba zohlednit náročné zrakové úkoly (např. vyšetření pacienta), které jsou v těchto prostorech vykonávány, a činnosti související s údržbou těchto prostorů s odlišnými požadavky na osvětlení. Při navrhování osvětlení je tedy třeba hledat takové řešení, které bude brát ohled na požadavky všech potenciální uživatelů prostoru.

V současnosti jsou k dispozici příručky, které obsahují zásady a postupy, jak v závislosti na typu prostoru a zrakovéčinnosti vytvořit dostatečnou úroveň osvětlení. Tyto zásady pomáhají splnit formální požadavky legislativy, avšak je-li třeba vystoupit ze světa všednosti, předpisů a norem, je zapotřebí mnohem víc než jen splnění těchto zásad, je nutný vysoce kvalitní návrh osvětlení. Ale pro vytvoření takového návrhu osvětlení v současné době žádná pravidla a zásady neexistují.

Základní ideou projektu osvětlení polikliniky Novamed v chorvatském Záhřebu bylo vytvořit zábavné, dynamické, barevné a přívětivé prostředí s neustále se měnícími světelnými scénami, které bude protikladem sterilní a depresivní atmosféry, s kterou si lidé zdravotnická zařízení často spojují. Záměrem tedy bylo sestavit osvětlení, které je více sochařskou instalací než formálním produktem a vychází z hladiny osvětlení na srovnávací rovině. Pro celkové osvětlení byly vybrány světelné zdroje se specifickým barevným tónem zvlášť pro každou místnost a byly voleny typy svítidel, které splňují nejvyšší normy a doporučení pro zmíněný druh prostorů.

Interiér polikliniky je prostorově situován do tří úrovní. V přízemí je recepce (obr. 1), centrum krásy a pediatrie, interna, lékárna a kavárna (obr. 3). V prvním pata ve druhém patře jsou kanceláře, malý přednáškový sál a apartmány pro pacienty.
V prostoru vstupu a recepce (obr. 4) je osvětlení integrováno do sádrokartonového stropu do tvaru organického zálivu, který v tomto prostoru začíná a prochází až do prostoru kavárny, kde je uzavřen půlkruhovou skleněnou stěnou.

Po vnitřních stranách zálivu jsou umístěny lineární LED RGB moduly, ve střední, zvýšené části zálivu jsou osazena svítidla typu dolnozářič (downlight). Chápání stropu jako jednoho z hlavních prostorových prvků polikliniky vyplývá ze skutečnosti, že se během většiny vyšetřování zrak pacientů na tento prvek soustřeďuje.

Tvar obrysů zálivu vychází ze snímku mozkových buněk v místních novinách. Transformováním tohoto snímku do svíticích křivek znamenalo nejen nový pohled na tuto myšlenku, ale také na její realizaci.

Pro to, aby myšlenka byla převoditelná do vizuálního vjemu, je třeba buňky vnímat v jejich spojitosti a provázanosti. Vzhledem k rozsahu technických instalací nad podhledovým stropem bylo při hledání polohy svíticích křivek třeba navrhnout jejich přesné umístění.

Zmenšení počtu viditelných prvků bylo dosaženo použitím vícezdrojových podhledových směrových svítidel, která obsahují tři nebo čtyři směrovatelné světelné zdroje. Vzhledem k dostatečné výšce nad podhledovým stropem pro instalaci zařízení HVAC (vytápění, větrání a klimatizaci) bylo možné světelné zdroje integrovat do svíticích kupolí. Tyto kupole, vytvářející rozptýlené, měkké osvětlení, obsahují zářivky a LED RGB moduly a umožňují řídit hladinu osvětlenosti i barevné vlastnosti vyzařovaného světla.

Celý článek si můžete přečíst ZDE