časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení katedrály svatého Václava v Olomouci

30. 10. 2015 | Martin Motyka | Lumidée, s. r. o. | www.lumidee.cz

Olomoucká katedrála svatého Václava patří mezi nejvýznamnější sakrální budovy v České republice. Katedrála byla postavena na místě původní románské baziliky v první polovině 12. století. Její současný vzhled ovlivnily požáry ve 13. a 19. století, po kterých musela být obnovena. 

musela být obnovena. Každá rekonstrukce se nesmazatelně zapsala do vzhledu katedrály. Její tvář dnes tvoří novogotický kabát z 19. století doplněný staršími románskými a gotickými prvky. Olomoucká katedrála se může pochlubit druhou nejvyšší věží v ČR nebo největším zvonem na Moravě. 

Rekonstrukce osvětlení v historické stavbě vždy klade na její realizátory zvýšené nároky. Kromě mimořádně obtížného úkolu, kterým je sladění členitých historických architektonických prvků s požadavky na moderní osvětlení, je nutné také docílit požadovanou kontemplativní náladu stavby.

Obr. 1. Chrám sv. Václava v Olomouci: celkový pohled na osvětlení chrámové lodi

Projekt obnovy osvětlení v katedrále svatého Václava zahrnoval celý interiér včetně krypty a čtyř kaplí. Pracovat bylo nutné s netypickými prostory (výška gotické sakristie je 23 m, chrámové lodi 16,5 m), navíc s množstvím nástěnných maleb a vystavených svatých ostatků. Architektonické členění hlavní chrámové lodi přitom neumožňovalo nasvětlování skrytými svítidly.

Obr. 2. Chrám sv. Václava v Olomouci: nasvětlení nástěnných prvků (viabizzuno mosaico)

Úkolu rekonstrukce osvětlení v katedrále svatého Václava se ujal Ing. arch. Gerhard ve spolupráci se společností Lumidée. Architekt Gerhard zpracoval s přihlédnutím k požadavkům olomouckého arcibiskupa návrh osvětlení z architektonického hlediska. Spojení architektonického návrhu a technických parametrů osvětlení včetně dodávky svítidel zajistila společnost Lumidée.

Olomoucký chrám byl osvětlen elegantními, avšak tvarově velmi jednoduchými svítidly, která se vzájemně doplňují, čímž na každém místě chrámu vytvářejí požadovanou světelnou atmosféru. K osvětlení hlavní lodi, lavic a oltáře byla zvolena černá válcová svítidla Viabizzuno cilindro s nastavitelným reflektorem. K osvětlení zdí a celého prostoru chrámu byla použita nástěnná svítidla Viabizzuno mosaico osazená šesti směrovatelnými reflektory. Podle konkrétní potřeby interiéru svítidla obou typů kombinovala přímý a nepřímý směr vyzařování a speciální difuzory, které vytvářejí požadovanou teplotu světla. K dalšímu osvětlení kaplí, hlavní chrámové lodi nebo oltáře, kde nebylo možné využít ani nástěnné, ani závěsné osvětlení, byla vybrána vysoká, štíhlá samostatně stojící svítidla Viabizzuno nettuno, připomínající starodávnou hořící pochodeň.

Obr. 3. Chrám sv. Václava v Olomouci: vstup do chrámu (viabizzuno mosaico, viabizzuno nettuno)

Odlišné požadavky bylo nutné splnit při osvětlování krypty, jejíž jednotlivé části slouží různým účelům. Prostor s muzeem a výstavou k dějinám katedrály byl osvětlen nepřímým osvětlením skrytým na římse krypty. Tento způsob osvětlení je ideální pro prostory, ve kterých je často měněno jejich uspořádání. Jiné požadavky má sarkofág, který byl naopak osvětlen velmi tlumeným LED hliníkovým profilem Viabizzuno c2 s vyšší ochranou proti vlhkosti doplněným nasvětlovacím lištovým systémem obiettivo. Centrální část krypty, určená pro vzdělávací programy, pobožnosti nebo hudební koncerty, byla osvětlena samostatně stojícími svítidly Viabizzuno notte, která nepřímým osvětlením poskytují dokonalou světelnou pohodu v celé klenuté místnosti.

Obr. 4. Chrám sv. Václava v Olomouci: osvětlení krypty (viabizzuno c2 a viabizziuno notte)

Obr. 5. Chrám sv. Václava v Olomouci: část krypty určená pro náboženské, vzdělávací a kulturní pořady

Obr. 6. Chrám sv. Václava v Olomouci: atypické svítidlo duomo, speciálně vyvinuté společnostmi Lumidée a Viabizzuno

Osvětlování sakrálních staveb je samo o sobě velkou výzvou pro každého světelného odborníka. Jde o velmi specifické prostředí s velkými požadavky na estetický vzhled a technické vlastnosti svítidla. V rozporu s těmito požadavky je téměř vždy výrazně omezený  rozpočet, který vyžaduje hledat kompromisy v zadáních. Díky náboženskému, kulturnímu a urbanistickému významu olomouckého chrámu svatého Václava nebylo nutné takovéto kompromisy dělat. Výsledek tomu proto zcela odpovídá. Rekonstrukce osvětlení v chrámu svatého Václava se stala důležitou referencí pro architekta, projektanta i zahraničního výrobce svítidel.

Obr. 7. Chrám sv. Václava v Olomouci: celkový pohled na osvětlení chrámové lodi II

Kontakt:
Lumidée, s. r. o.
Svornosti 12, 150 00 Praha

tel.: +420 724 355 962
e-mail: info@lumidee.cz
www.lumidee.cz