Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 2/2017 vyšlo tiskem
17. 3. 2017. V elektronické verzi na webu bude ihned.

Veletrhy a výstavy
Inspirativní osvětlení ze zahraničních veletrhů 

Příslušenství osvětlovacích soustav
Na osvětlení provozu lze šetřit s minimem investic
Maxos fusion – nový rychlomontážní systém Philips
Inteligentní řešení DALISYS® pro řízení osvětlení

Aktuality

Trendy chytrého řízení budov, energetiky a měst aneb Čtvrtá průmyslová revoluce nejenom v průmyslu Přednáška Ing Jaromíra Klabana se uskuteční ve středu dne 19. 4. 2017 ve 14 hod v…

Češi chtějí bydlet lépe – návštěvnost jarních veletrhů o bydlení stoupla o čtvrtinu Výstaviště PVA EXPO PRAHA v Letňanech bylo v minulých dnech nabité k prasknutí. Téměř…

Vše pro stavbu a interiér najdou návštěvníci na březnovém souboru veletrhů Stovky českých i zahraničních společností se představí na největším jarním souboru…

Startuje 9. ročník největší tuzemské ekologické soutěže Odstartoval již 9. ročník největší tuzemské ekologické soutěže E.ON Energy Globe.…

Více aktualit

Osvětlení interiéru kanceláří v historickém prostředí

15.08.2016 | Ing. arch. Luboš Sekal | A. A. L. S. | www.sekal.cz

Pro investora W.A.G. payment solutions, a. s., jsme již navrhovali celou řadu kancelářských interiérů doma i v zahraničí. Obvykle šlo o úpravu interiéru v nových administrativních budovách. V nich je nejčastěji navrženo základní osvětlení dosahující normativní hodnoty osvětlení 500 lx při dosažení požadované rovnoměrnosti. Většinou jsou instalována stropní vsazená svítidla 600/600 mm – 4× 18 W – lineární zářivka (nyní obdobné LED panely), a to v podhledu z minerálních kazet.

Naším úkolem je s použitím tohoto nudného osvětlení, dlouhodobě psychicky ubíjejícího a s možností minimální regulace (ale investičně nejméně náročného) vytvořit subjektivně příjemnější prostředí. Například vytváříme ze sestav nábytku jakási hnízda pracovišť, která jsou doplněna stojanovým svítidlem s přímým a nepřímým světelným tokem. Tato svítidla jsou regulovatelná (stmívání nebo alespoň snížení světelného toku vypnutím poloviny světelných zdrojů), popř. sem navrhujeme svítidla s čidlem přítomnosti. Uvedené řešení je pro investory cenově obecně přijatelné a obvykle je jimi akceptované. Tím, že stojanová svítidla částečně svítí do horního poloprostoru, je rovina minerálního podhledu členěna na světlejší a tmavší (původní) plochy – je tak alespoň částečně dynamizován jinak nudný prostor. Požadavky zmíněného konkrétního investora jsou ale vyšší: dochází k větší individualizaci jak vlastního interiéru, tak umělého osvětlení, např. vedle zmíněného řešení velkoprostorových kanceláří (členěných opticky na menší celky) je umělé osvětlení individuálně řešeno v kancelářích vedoucích pracovníků, v zasedací místnosti, popř. v jídelně. Ale to není předmětem předkládaného článku.

A. A. L. S. Dačice
Obr. 1. Dačice – pohled z náměstí

Urbanistické souvislosti – náměstí v Dačicích

Pro vybavení interiéru kanceláří společnosti W.A.G. payment solutions, a. s., v Dačicích (ležících mezi Telčí a Slavonicemi; město známé svou „kostkou cukru“) byl ale navržen jiný přístup. Důležitá je lokalita vlastních kanceláří – investorovi se podařilo pronajmout dvě podlaží v objektu na hlavním, Palackého náměstí, v jeho horní části (obr. 1).

Dům je oddělen jen úzkou uličkou od radnice s vížkou. Z budovy je krásný výhled nejen na náměstí, na sousední renesanční radnici se sgrafity na fasádě, ale i na část města a protilehlé kopce s barokním františkánským klášterem. Naopak to ale znamená, že budova je pohledově velmi exponovaná.

Samotná budova, byť je to novostavba (např. se železobetonovými stropními deskami z předpjatých panelů), svým vnějším výrazem a použitými materiály navozuje dojem původní zástavby.

Proto by bylo velmi nevhodné, aby na tomto místě vznikly interiéry klasických kanceláří s podhledem z minerálních kazet v celé ploše, které by byly osazeny běžnými osvětlovacími soustavami – a zejména bude-li na náměstí pronikat studený svit zářivek. Vzhledem ke sklonitosti okolních pozemků je budova vnímána z podhledu, a proto jsou stropní partie o to více viditelné. Pozn.: Takto nevhodně působí umělé osvětlení s viditelnými lineárními zářivkami v podobně umístěné eklektické budově spořitelny na hlavním náměstí (nám. Svornosti) v Českém Krumlově (UNESCO) – obr. 2a, 2b.

A. A. L. S. Spořitelna Český Krumlov
Obr. 2a. Spořitelna v Českém Krumlově – ukázka nevhodného použití svítidel s viditelnými lineárními zářivkami v centru památky UNESCO

Kanceláře společnosti W.A.G. zaujímají dvě podlaží třípodlažní budovy (dvě nadzemní podlaží a podkroví s vikýři), přičemž v horním podlaží byl zachován pohled do (byť novodobého) krovu.

A. A. L. S. Spořitelna v Českém Krumlově
Obr. 2b. Spořitelna v Českém Krumlově v kontextu náměstí

Návrh

Hlavní myšlenkou bylo zvolit takovou osvětlovací soustavu, která bude vnímána nejen v interiéru, ale uplatní se vhodně i při pohledech z náměstí. 

Proto byl navržen systém „lustrů“, který navozuje tradiční podobu osvětlení místností (obr. 3). Vzhledem k novodobému charakteru vnitřních prostor budovy je ale osvětlovací soustava (jakož i např. nábytek) navržena v současném tvarosloví. Působení těchto, byť současných svítidel spolu s orientací části světelného toku vzhůru – do stropu podhledu, podstatně více odpovídá charakteru historického prostředí (obr. 4).

A. A. L. S. Dačice
Obr. 3. Dačice – použití motivu „lustrů“ v interiéru kanceláří (podkroví)

V dolním podlaží, kde jsou pod částečně viditelným železobetonovým stropem zavěšeny plovoucí „ostrůvky“ z materiálu Heradesign, se uplatní stropní zavěšená svítidla se světelným tokem do horního i dolního poloprostoru (obr. 5). V horním podlaží s průhledem do krovu tato svítidla nebudou – zde jsou použita tvarově stejná svítidla, ale se světelným tokem pouze přímým. Jemné dosvětlení prostoru krovu bylo navrženo jen reflektorovým svítidlem se širokou optikou s nasměrováním vzhůru (dosud nerealizováno); obr. 6.

A. A. L. S. Dačice
Obr. 4. Uplatnění „lustrů“ při pohledu z náměstí (první patro)

A. A. L. S. Dačice
Obr. 5. Pod přiznaným železobetonovým stropem v prvním patře jsou podvěšeny akustické ostrůvky – zavěšená svítidla s rozložením světelného toku „UP/DOWN“, spolu s rozdílnou výškovou úrovní instalace jednotlivých svítidel docilují s vrženými stíny větší plasticity podhledu

Navržena byla svítidla Halla Rundo v kruhové podobě – jejich výhodou je, že jsou vyráběna ve třech velikostech, v provedení pro přímé i přímo-nepřímé osvětlení, s LED zdroji i se zářivkami, ale i jako přisazené nebo zavěšené stropní svítidlo. Z důvodu nižších investičních nákladů byla instalována verze se zářivkami – 4 000 K. Regulace světelného toku je z úsporných důvodů navržena pouze rozdělením na dva světelné okruhy s možností vypínat jednu nebo zbylé dvě třetiny světelného toku – rovnoměrně v celé ploše (to je umožněno instalací větších a menších svítidel, kdy co do počtu svítidel je vypínána jejich polovina) – obr. 7.

A. A. L. S. Dačice
Obr. 6. V podkroví je světelný tok svítidel orientován pouze do dolního poloprostoru, na obrázku je patrná kontrastní kombinace tradičních a současných materiálů a tvarosloví v interiéru

A. A. L. S. Dačice
Obr. 7. Pouze dílčí regulace úrovně stropního osvětlení

Protože osvětlení těmito hlavními svítidly poskytuje rozptýlené světlo, pro větší plasticitu utváření interiéru a jako kontrast ke studenému zářivkovému světlu je po obvodu místnosti navrženo zavěsit lištový systém s reflektorovými svítidly nasměrovanými na draperie závěsů okolo oken (z finančních důvodů i z důvodu podání barev jsou instalována reflektorová svítidla osazená halogenovými žárovkami 12 V, 50 W s úzkou optikou iGuzzini – Metro (obr. 8)).

A. A. L. S. Dačice
Obr. 8. Doplnění difuzního osvětlení směrovým osvětlením z lištového systému

Výpočet intenzity a rovnoměrnosti osvětlení provedl Ing. Pavelka – AST – atelier světelné techniky, realizace červenec 2014.

Poděkování patří investorovi za to, že přistoupil na investičně náročnější řešení celého interiéru.


Článek v elektronické listovací verzi časopisu Světlo č. 4/2016 naleznete zde.