časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení dámského krejčovského salonu Popper Prague

17. 6. 2017 | Ing. Jakub Wittlich | Philips Česká republika, s. | www.philips.cz

Osvětlení a jeho kvalita hrají ve výběru oblečení rozhodující roli. Tuto skutečnost si dobře uvědomuje i Eva Matějková, majitelka luxusního dámského krejčovského salonu Popper Prague na Novém Městě pražském. Při zařizování nového salonu se proto rozhodla spolupracovat při řešení osvětlení s odborníky firmy Philips Lighting, světového lídra v oboru světelné techniky. Posláním salonu Popper je poskytnout ženám nejlepší servis v odívání v prostoru, kde se budou cítit dobře (obr. 1).

Osvětlení dámského krejčovského salonu Popper Prague
Obr. 1. Celkový pohled

Začátkem procesu, na jehož konci je oblečení, ve kterém se jeho majitelka cítí dobře a luxusně, je výběr látky a doplňků. Rozhodující je zde barva a struktura materiálu. Nejdůležitějším požadavkem na kvalitu osvětlení je tu věrný vjem barev charakterizovaný vysokým indexem podání barev. Tuto potřebu zajišťuje použití LED svítidel s unikátní technikou CrispWhite. LED moduly v tomto provedení vytvářejí světlo s indexem podání barev 92, v němž je bílá jasná a zářivá, zatímco barvy jsou syté, živé a intenzivní. Tato technika také řeší dilema, zda použít světelné zdroje s náhradní teplotou chromatičnosti 3 000, nebo 4 000 K. Výsledný dojem je skutečně svěží a jiskřivý, konstrukce reflektorových svítidel zdůrazňuje strukturu látek, které si nechává salon vyrábět na zakázku (obr. 2).


Obr. 2. Barva světla CrispWhite nechává vyniknout nejen koloritě materiálu, ale i jeho struktuře

Ústředním pracovním prostorem je místnost se střihačským stolem, který musí být intenzivně nasvětlen bez stínů a oslnění (obr. 3). Při stříhání jde o milimetry a každá chyba by se prodražila. Požadavky na osvětlení šicích stolů jsou rovněž vysoké, každý model vyžaduje hodiny přesné a trpělivé práce náročné na zrakový výkon.

Unikátní částí salonu je zkušební kabinka. Každý se již v životě jistě setkal se situací, kdy se oděv, který se mu líbil v obchodě, po příchodu domů či do určitého specifického prostředí změnil v cosi, co by na sebe nikdy nevzal. Základním předpokladem úspěšného krejčovství i každého obchodu s módou je vytvořit dokonalé prostředí ve zkušební kabince. Právě výběr v kabinkách ovlivňuje 60 % celkového rozhodnutí o koupi oblečení.


Obr. 3. Střihačský stůl, svítidla EcoStyle s moduly CrispWhite

V salonu Popper je zkušební kabinka vybavena systémem AmbiScene Mirror 2.0. Tento systém je určen pro měkké osvětlení zkušební kabinky. Zatímco v praxi je stále nejrozšířenější použití osvětlení nad hlavou zákaznic (celosvětově asi 80 %), které vytváří nepřirozené stíny na tváři i na postavě, je systém AmbiScene Mirror určen k instalaci podél zrcadel nebo do rohů kabinek. Tato LED svítidla lze upravit podle požadavků zákazníků, co se týká jak výšky, tak i povrchové úpravy.

V salonu Popper je použita verze AmbiScene MultiWhite, která umožňuje nastavit frontální difuzní světlo s náhradní teplotou chromatičnosti v rozsahu 2 700 až 6 500 K. Jednoduché ovládání zabudovaným dotykovým ovladačem poskytuje zákaznicím unikátní možnost vyzkoušet si model ve světelných podmínkách, které odpovídají prostředí, pro něž je určen či kde bude nejčastěji nošen.


Obr. 4. Osvětlení kabinky: a) kancelářské prostředí (4 000 K),
b) domácí prostředí (3 000 K), c) společenské večerní prostředí (2 700 K)

Kromě zmíněné verze je v nabídce ještě verze AmbiScene White s fixním nastavením teploty chromatičnosti 3 000, 4 000, 5 000 nebo 6 500 K. Tuto verzi lze využít v prodejnách s vyhraněným sortimentem, jako jsou např. prodejny s outdoorovým oblečením.

Verze AmbiScene MultiWhite and Ambience je tvořena verzí MultiWhite s proměnnou náhradní teplotou chromatičnosti, která je doplněna barevným ambientním osvětlením.

Specialistům Philips Lighting se podařilo touto osvětlovací soustavou vytvořit na relativně malém prostoru moderní řešení, které nejen splňuje potřeby lidí zde pracujících, ale rovněž poskytuje nebývalou úroveň komfortu zákaznicím salonu.

Investor: Popper Prague s. r. o.
Koncept osvětlení: Ing. Martin Vítek, Philips Lighting Czech Republic
Foto: Klára Vaculíková


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2017 na straně 6.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde. 

 

Philips Lighting Czech Republic s. r. o.

Philips Lighting Czech Republic s. r. o.
Rohanské nábřeží 678/23
Praha 8
186 00
www.philips.cz