časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení čerpacích stanic

19. 9. 2017 | LUMBIO s.r.o. | www.lumbio.cz

Čerpací stanice je místem odpočinku a dobití energie na dlouhých cestách, ale také potenciálně nebezpečným místem s nutností dodržovat specifické normy a standardy, včetně těch pro osvětlení.

Osvětlení čerpacích stanic Lumbio
Obr. 1. Bezpečné osvětlení čerpací stanice; použitá svítidla: LED Canopy Lumbio

Rizikové faktory

Zásoba pohonných hmot a chemikálií: oheň a exploze způsobené nebezpečnými látkami (palivo) a chemikáliemi používanými při úklidu a v mycí lince.
Pohyb vozů a osob: škody na životním prostředí a zdraví způsobené člověkem, pohyby objektů a osob vedoucí k náhodným střetům s konstrukcí stanice bez dokonalé viditelnosti; také sníh, led či rozlité oleje představují riziko nehody.
Osvětlení: mnoho nehod je způsobeno osvětlením nevyhovující kvality, nedostatečným osvětlením, neodbornou montáží či nedostatečnou údržbou svítidel.


Obr. 2. Základním kritériem při výběru svítidel do mycí linky je jejich odolnost proti tryskající vodě, výparům a prachu rozvířenému pohybujícími se vozidly; kvalitní difuzor omezuje odlesky na vozidlech; použitá svítidla: LED Tri proof Lumbio
se stupněm krytí IP65

Osvětlení exteriéru

Jednou z příčin škodních událostí a nehod je nedostatečná viditelnost. Správné osvětlení vhodné do prostor se specifickými podmínkami čerpací stanice, pohybem osob a vozů na malém prostoru, a s minimálními požadavky na obměnu a údržbu svítidel z dlouhodobého hlediska výrazně redukuje nebo zcela eliminuje rizika spojená s jejich provozem.

Nejvhodnějším řešením je dobře naplánované nízkoenergetické bezpečné a ekologicky nezávadné LED osvětlení. Osvětlení LED svítidly umožňuje také plynulou regulaci a automatizaci, s jejíž pomocí je možné osvětlenost během určitých hodin snížit nebo naopak zvýšit na plný výkon v době zvýšeného provozu čerpací stanice.

Osvětlení čerpacích stanic Lumbio
Obr. 3. Osvětlení prodejny čerpací stanice; použitá svítidla: LED panely Lumbio

Důležitý je výběr vhodných a kvalitních produktů splňujících požadavky norem a standardů pro daný prostor. Při realizaci nového osvětlení nebo jeho obměně by tedy spolupráce se zkušenými odborníky měla být samozřejmostí. Správný partner při výběru a instalaci osvětlení prostory nejdříve podrobí důkladné analýze, vykoná revizi a teprve poté vypracuje komplexní návrh osvětlení s ohledem na úspory elektrické energie, zhodnocení investice a estetické, funkční i specifické požadavky prostor.

Například původní osvětlení Benziny v Argentinské ulici v Praze 7, jejíž prostory s původními neefektivními světelnými zdroji neměly dostatečnou intenzitu osvětlení. Viditelnost a věrnost podání barev se pohybovaly na hranici bezpečnosti. Po instalaci navrženého LED osvětlení lze načerpat nejen pohonné hmoty pro vůz v pohodě a bezpečí, ale také energii a povzbuzení na cestu bez oslnění unavujícího oči.


Osvětlení čerpacích stanic Lumbio
Obr. 4. Čerpací stanice Benzina a) s původním osvětlením,
b) po realizaci nového projektu osvětlení; bylo použito 26 svítidel LED Canopy Lumbio z kvalitní slitiny hliníku a mědi sloužící k odvodu tepla do chladiče, s barvou světla pure white 5 000 K s úhlem poloviční svítivosti (beam angle) 47,8°, účiníkem vyšším než 98
a stupněm krytí IP65

Osvětlení interiéru prodejny

Důležité je i osvětlení vnitřku prodejny, neboť působí na přirozený biorytmus nejen zaměstnanců, ale i zákazníků. Dobře naplánované osvětlení pomůže pracovníkům plně využívat jejich schopnosti, zvyšuje jejich pracovní výkon a snižuje únavu. Stejně tak je tomu u zákazníků, pro které bude nakupování příjemnější – bez nepříjemných pocitů, a tak v atraktivním prostředí zůstanou déle.

Opravdu kvalitní LED osvětlení může být vhodnou alternativou denního světla, které zvyšuje produktivitu a zlepšuje celkovou pohodu člověka. Vytvoří příjemné prostředí s možností vlastního rozvržením barvy a intenzity světla, stimuluje dobrou náladu a zároveň snižuje spotřebu energie a emise škodlivých látek.


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2017 na straně 14.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.