časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Olomouc připravuje Festival světla a videomappingu

18. 5. 2011 | |

Jediný soutěžní festival videomappingu v Evropě a zároveň oslava všech podob světla se chystá v Olomouci. Přípravy prvního ročníku jsou v plném proudu a ARTnative se společností Philips Česká republika jako organizátoři festivalu oznámili termín konání akce.
 
Festival světla a videomappingu se bude konat v Olomouci od 27. září do 1. října 2011. V soutěžní části programu budou diváci moci sledovat originální videomappingové projekce na historické budovy v centru Olomouce, připraveny jsou i koncerty, workshopy, konference a zajímavá výstava. Součástí festivalu bude speciálně připravené interaktivní osvětlení budov na Horním náměstí.
 
Obr. 1. První ročník Festivalu světla se konal v loňském roce v Jablonci nad Nisou (Foto: Ing. Jakub Wittlich)
 
„Videomapping je vizuální umění, které využívá projekci ve volném prostoru, např. na fasády domů nebo interiéry budov,“ říká ředitel Festivalu světla a videomappingu Kamil Zajíček. „V rámci festivalu budou soutěžní projekce vytvořeny na míru fasádám vybraných historických paláců v Olomouci. Budovy tak oživnou animacemi a 3D modely spojí reálné kulisy domu s virtuálním dějem připomínajícím krátký film,“ dodává. Soutěžní část festivalu bude probíhat po setmění ve večerních hodinách a nedílnou součástí každé projekce bude i  podkreslující hudba a zvuky doplňující obrazový výjev.
 
Spoluorganizátorem festivalu světla je společnost Philips Česká republika, která převzala záštitu nad částí věnovanou vytváření příjemného prostředí našich měst a obcí za pomoci světla. V rámci festivalu se uskuteční také odborná konference na téma Světlo pro naše města. Pro návštěvníky chystáme ojedinělé umělecké světelné instalace, které v průběhu festivalu oživí olomoucké Horní náměstí,“ říká Arno Kraus, generální ředitel společnosti Philips Lighting, a dodává, „Pro studenty připravíme workshopy a pro odbornou veřejnost mezinárodní konferenci, na které budou zástupci akademické obce, obchodníci, architekti i představitelé měst a obcí hledat nové cesty pro zkvalitnění života obyvatel ve městech a obcích pomocí osvětlení.
 
Pro více informací kontaktujte:
 
ARTnative
Kamil Zajíček
ředitel Festivalu světla a videomappingu
Masarykova tř. 39
772 00 Olomouc
tel.: +420 587 207 111
fax: +420 587 208 222
 
Fleishman-Hillard
Zoltán Straňovský
Lomnického 9
140 00 Praha 4
tel.: +420 234 669 509