časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ohlédnutí za veletrhem Light+Building 2014

6. 6. 2014 | Ing. Jana Kotková |

Ve dnech 30. března až 4. dubna se ve Frankfurtu nad Mohanem konal největší mezinárodní specializovaný veletrh světelné techniky Light+Building 2014. Hlavním tématem bylo efektivní využívání elektrické energie v bytových domech, kancelářských budovách, obchodních centrech a dalších veřejných objektech prostřednictvím prostřednictvím tzv. inteligentních sítí při současném zvýšení uživatelského komfortu.

Osvětlení představuje asi 20 % celosvětové spotřeby elektrické energie. V ideálním případě při využití nejmodernějších světelných zařízení s integrovanými inteligentními systémy řízení osvětlení v závislosti na množství denního světla může moderní světelná technika ušetřit až 70 % nákladů na elektrickou energii. To je jistě zajímavé zvláště v době, kdy je v Evropě v centru pozornosti diskuse nad tématem odklonu od jaderné energie. Odpovědi na otázky, co v současné době trh v oboru světelné techniky v tomto směru nabízí nebo jak by v budoucnu mohla budova vybavená chytrou sítí využívat, ale také vyrábět elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, skladovat ji a dodávat do chytré přenosové sítě, mohli návštěvníci najít právě na letošním veletrhu Light+Building.

 


Obr. 1. Firma Alanod představila nové odrazné materiály s vylepšenými difuzními charakteristikami pro zlepšení jasových poměrů na odrazných plochách svítidel s LED (vlevo: reflektor ze staršího materiálu MIRO 20, uprostřed: reflektor z materiálu MIRO 12 HD nové kvality, vpravo: reflektor opatřený vysoce odraznou vrstvou polymerního laku White-Optics®)


Obr. 2. Novinky v řízení osvětlení na stánku německého výrobce B.E.G. Brück Electronic


Obr. 3. Majitel firmy BPM Lighting (Španělsko), pan Bernardo Palomares, představuje svítidla Charles a Gene ze speciálního materiálu Crismosil, jehož je sám autorem; tento materiál je vyrobený na bázi sádry s přídavkem skleněných vláken, díky nimž je pevnější a odolnější proti nárazům

Vystavované produkty byly rozděleny do čtyř hlavních sekcí: světlo (venkovní svítidla, technická svítidla pro soukromé i komerční interiéry, architekturní svítidla, interiérová svítidla účelová a dekorativní, světelné zdroje, příslušenství), elektrotechnika (instalační technika, bezpečnostní systémy, kabely, vodiče, měřicí a testovací přístroje), automatizace (řídicí systémy, komponenty systémů, automatizační systémy, plánování, výroba, projektování, údržba) a software ve stavebnictví (softwarové řešení pro celý životní cyklus budovy, tj. vše pro optimalizaci procesu výstavby od jejího počátku).


Obr. 4. Česká republika měla své zastoupení i v sekci Mladý design: kolekce svítidel Skywalkers od Markéty Kratochvílové (K.O.V.) a Tadeáše Podrackého (Sklo) je výsledkem spolupráce firmy Preciosa, ateliéru K.O.V Evy Eisler pod UMPRUM a společnosti Happy Materials

Největší prostor patřil osvětlení. A všudypřítomným světelným diodám LED – LED ve vystavených svítidlech nebo LED „dotvářejícím“ barevnými scénami expozice vystavovatelů. Množství svítidel všeho druhu od ryze účelových až po svítidla připomínající víc umělecká díla zaplnilo většinu hal. Ale téměř všechna až na nepatrné výjimky měla jedno společné – jako světelný zdroj používala LED.

V souvislosti s postupným snižováním ceny světelných diod při zvyšování jejich měrného světelného výkonu se stále častěji objevují ve svítidlech cenově dostupných širšímu okruhu spotřebitelů. Na tomto místě je vhodné zmínit ukázku trubicového LED světelného zdroje, na kterém společnost Osram demonstrovala současné technické možnosti těchto diod, který je se svým měrným výkonem 215 lm/W (po odečtení ztrát na předřadníku 205 lm/W) nejúčinnější na světě. Činitel podáníbarev Ra = 90 a náhrad ní teplota chromatičnosti je 3 000 K. Jeho rekordní účinnost vychází z kombinace velmi účinných červených a zelenobílých LED čipů obsahujících speciálně vyvinuté luminofory, které již bude možné běžně využít ve výrobě. Délka tohoto zdroje je 1,2 m jako u konvenční zářivky, ale ve srovnání s ní má pouze poloviční spotřebu elektrické energie (19 W). Co se týče reálné doby života LED světelných zdrojů, všichni přední výrobci shodně uvádějí 50 000 h při 30% poklesu světelného toku a 50% vyhoření. Tyto údaje se výrazně liší od údajů (80 000 až 150 000 h) mnoha prodejců nabízejících LED zdroje v ČR.

Ve výrobě svítidel se stále více začínají prosazovat také OLED (organické světelné diody), které na rozdíl od LED vytvářejí svíticí plochu. I přes postupné snižování jejich ceny (zástupce společnosti Verbatim uváděl až 60% snížení výrobní ceny) jsou zatím svítidla s OLED pro širší okruh zákazníků nedostupná.
Vývoj jde rychle kupředu ve všech oborech souvisejících se světelnou technikou, od základních komponent až po inteligentní ovládání nejsložitějších světelných systémů, jak se mohli návštěvníci veletrhu přesvědčit v často velmi názorně řešených – mnohdy i interaktivních – expozicích vystavujících firem na vlastní oči.

Jedním z velmi důležitých produktů pro projektanty osvětlení jsou výpočetní programy. A protože mnoho našich čtenářů pracuje s výpočetními programy Relux a Dialux, je na tomto místě uveden i zajímavý poznatek Ing. Ludvíka Adámka (Fiatlux). Podle jeho slov postoupil vývoj těchto programů k uživatelsky přátelštější spolupráci s programy AutoCAD, zdokonalení vizualizace a pomocných programů z oblasti ekonomiky osvětlování. Nový program Relux je možné nainstalovat pouze na počítače s 64bitovým zpracováním dat. Starší programy lze aktualizovat a doplnit pouze prostřednictvím firemních stránek Relux.

Letošní ročník veletrhu naznačil, že budoucnost světla patří digitálnímu ovládání a elektronické regulaci osvětlení. V tomto směru bylo možné sledovat dva základní směry dalšího vývoje

  • odstraňování nedokonalostí LED osvětlování (pokles světelného toku LED zdrojů a změna podání barev v průběhu života, značná závislost života na teplotě okolí atd.) elektronickou regulací, 
  • zvyšování hospodárnosti osvětlování LED zdroji regulací množství světla v závislosti na denním osvětlení, popř. na biologickém vnímání světla (proměna
    teploty chromatičnosti světla a intenzityosvětlení v závislosti na fázipracovního  dne). 

Většina společností z oborů souvisejících se světelnou technikou, které v současnosti ve světě něco znamenají, se veletrhu zúčastnila – ať už vlastní expozicí či v rámci sdružení několika firem nebojako hosté některých svých dodavatelů. 

Největší výstavní prostory již tradičně patřily velkým zahraničním společnostem s dlouhou tradicí, jako jsou např. ABB, Alanod, B.E.G. Brück Electronic, Disano, Erco, ES Systen, Fontana Arte, Fagerhult, GE, Helvar, Hensel, iGuzzini, KNX, Osram, Paulmann, Philips, Prolicht, RSB Leuchten, Regiolux, Samsung, Seoul Semiconductor, Siemens, Sylvania, Tridonic, Verbatim, Venture Lighting, Vossloh Schwabe, Wago a Zumtobel.


Obr. 5. Český výrobce svítidel HALLA prezentoval Českou republiku nejenom svými výrobky, ale i českým folklorem (firemní večer)


Obr. 6. Český výrobce technických interiérových a exteriérových svítidel INGE vsadil na názornost a ve své expozici předvedl maximum ze svého výrobního programu (velkou část tvoří speciální a atypická svítidla vyrobená podle požadavků zákazníků)


Obr. 7. Vzdušná a zářivá expozice českého výrobce Lucis byla v hale 1 nepřehlédnutelná; praktickým detailem byly „stíny“ všech zavěšených svítidel na podlaze opatřené kótami s rozměry

Ale ani zástupci České republiky a Slovenska nezůstali pozadu a vystavovali ve všech hlavních oborech nomenklatury. Z obou zemí se veletrhu zúčastnilo celkem společností. Z toho 34 bylo z České republiky (Aldit, AMiT, Archilight, Arteo CZ, Ateh, Artglass, Detesk, Domat Control System, Elite Bohemia, Elko EP, ELKOVO Čepelík, ENIKA.CZ, HALLA, Helios Group, Honor, Hormen CE, INGE Opava, Kopos Kolín, Lamberga, Lucis, Malpro, Microrisc, Modus, Obzor, Osmont, Panlux, Preciosa Lustry, ROBE Lighting, Saltek, Sans Souci, Teco, Trevos, VM elektro a Vyrtych) a sedm ze Slovenska (DDK Slovakia, Fine DNC Slovakia, Glass LPS, Leader Light LEDeco Ssolution, OMS a SEC). A jako vždy si ve srovnání se zahraniční konkurenci vedly skvěle.

Dr. Klaus Mittelbach, předseda představenstva německé asociace elektrotechniky a elektroniky průmyslu, říká: „Málokterý jiný veletrh na světě se vyznačuje tolika představenými inovacemi jako Light+Building. Komplexní a velmi účinné systémy v oblasti osvětlení, stavební technologie a služeb jsou vyvíjeny v krátké době. V tomto ohledu Light+Building 2014 daleko předčil všechna očekávání a nenechal nikoho na pochybách o své pozici největšího světového veletrhu v oboru.“


Obr. 8. 360° expozice společnosti OMS prezentovala novinky ve vývoji a výrobě svítidel a příslušenství. Oddělení elektronického dizajnu demonstrovalo dynamické efekty řízení svítidel a systém Tunable White prostřednictvím rozhraní DALI na maketě minibaru

Veletrh Light+Building je jednou z mála akcí svého druhu, kde poptávka po výstavním prostoru dlouhodobě převyšuje nabídku a vystavující společnosti mají při potvrzení přihlášky na další rok předem zaručeno pouze nynější umístění i prostor. Rozšíření jejich stánků o další čtvereční metry jim umožní pouze případná neúčast některého ze sousedů. Otevřením nové výstavní haly 6.2 byl tento problém pro letošní ročník alespoň částečně vyřešen. Společnosti, které se minulého ročníku nezúčastnily, nebo ty, které si přály v letošním roce rozšířit svou výstavní expozici, mohly odpovídající prostor a umístění získat právě v této nové hale. Každopádně trvající velký zájem společností z celého světa o účast na veletrhu, který umožňuje veletržní správě nepřijmout každého zájemce, je zřejmě jedním z hlavních důvodů jeho stabilně vysoké úrovně veletrhuvýraznou měrou přispívají také různé doprovodné akce. Po celou dobu veletrhu se konají konference a semináře, výstavy, soutěže a další doprovodné akce.


Obr. 9. Luminale (osvětlení v botanické zahradě)

Jednou z nejatraktivnějších událostí probíhajících souběžně s veletrhem Light+Building je Luminale, mezinárodní projekt zaměřený na kulturu osvětlování, který se letos konal již posedmé. Patří mezi tradiční akce setkávání architektů, návrhářů, městských techniků, světelných designérů a umělců z celého světa, kteří se zde scházejí z důvodu prezentace inovací a experimentů. Letos se tu sešli zástupci dvanácti zemí. V rámci 180 ukázek osvětlování architektur, náměstí, mostů, parků, muzeí aj. demonstrovali účinnost produktů vystavovaných na veletrhu Light+Building v praxi. Některé z nich mohli zájemci zhlédnout každý den ve večerních hodinách během zastávkové vyhlídkové cesty historickou tramvají.Odhaduje se, že alespoň část letošního Luminale viděly asi čtyři miliony návštěvníků.  


Obr. 10. Jednou z dominant v expozici Philips byl světelný objekt LivingSculpture 3D, navržený Christopherem Bauderem (studio WHITEvoid); je to systém tvořený OLED moduly vytvářejícími prostorové tvary s dynamickým průběhem světla


Obr. 11. Rakouský výrobce svítidel Prolicht získal jedno z ocenění za expozici (expozice připomínající dům byla rozdělena do dvou hlavních částí: centrální prostor určený k jednání byl obložený dřevem a připomínal útulnou horskou restauraci, produkty byly vystaveny na bílých stěnách vzdušného ochozu, expozice měla i vlastní pekárnu)


Obr. 12. Společnosti Sylvania, která se při příležitosti oslav 90 let od svého založení vrátila po krátké pauze na veletrh, patřil jeden z největších stánků v nové hale 6.2

 
Obr. 13. Dva z nejzajímavějších produktů Osram: a) LED světelný zdroj s nejvyšším měrným výkonem na světě (podrobnosti jsou uvedeny v textu článku), b) LED pásy PrevaLED Flex, určené k výrobě i různě tvarovaných LED svítidel (výhody tohoto produktu vysvětluje Ing. Luboš Kruliš ze společnosti Osram)


Obr. 14. Slovenský výrobce svítidel SEC přesídlil ze svého obvyklého místa v pavilonu 4 do nově otevřené haly 6.2., což mu umožnilo rozšířit prostor svého stánku na 200 m² 

Pár slov na závěr

Letošní veletrh Light+Building 2014 byl rekordní nejen co do počtu vystavovatelů (2 458 vystavovatelů z celého světa, což je o 7 % víc než v roce 2012) a
obsazení výstavní plochy (245 000 m², což je 4% nárůst oproti roku 2012), ale zaznamenán byl i nový rekord v návštěvnosti. Navzdory obavám, že by ji mohla negativně právě probíhající stávka letecké společnosti Lufthansa, přišlo na veletrh více než 211 500 odborných návštěvníků (v roce 2012 to bylo 196 tisíc). Podle výsledků průzkumu byly nejčastějšími profesními návštěvníky architekti, projektanti, obchodníci, inženýři, návrháři a řemeslníci. Přestože nejvíc návštěvníků bylo z pořádající země, téměř každý druhý byl ze zahraničí. Nejvíce zahraničních návštěvníků dorazilo z Itálie, Nizozemska, Francie, Číny a Rakouska, oproti minulým ročníkům výrazně vzrostl počet návštěvníků z Ruska, Jižní Afriky, Mexika, Turecka a Indonésie i jižní Evropy (Španělsko, Portugalsko a Řecko).


Obr. 15. Český výrobce průmyslových svítidel Trevos se na veletrhu představil v novém: tradiční modrou barvu vystřídala elegantní kombinace černé a různých odstínů šedé barvy

Podle výsledků průběžného průzkumu většina dotazovaných respondentů z řad vystavovatelů i návštěvníků vyjádřila spokojenost s ekonomickým vývojem v oboru. Nejvyšší hodnocení dalo veletrhu 90 % vystavovatelů a 98 % návštěvníků.

Spokojenost s dosažením svých cílů uvedlo 98 % návštěvníků. V tomto směru se pozitivně vyjádřilo více než 85 % vystavovatelů, kteří chválili především úroveň návštěvníků, kteří přicházeli do jejich výstavních stánků. Veletrh splnil svůj účel a přispěl k navázání mnoha nových obchodních kontaktů. Také podle zástupců českých a slovenských firem byla letošní účast na veletrhu přínosná a důležitá pro další rozvoj firmy a úspěšné podnikání. Příští Light+Building se bude konat od 13. do 18. března 2016.


Obr. 16. Český výrobce průmyslových řídicích systémů kategorie PLC Teco a. s. představil na veletrhu systém Tecomat Foxtrot jako již zavedenou značku v ČR i zahraničí


Obr. 17. Svítidlo Sequence (Zumtobel), složené z osmi samostatně ovladatelných modulů identické konstrukce, se umísťuje kolmo k oknu; jednotlivé moduly se rozsvěcují postupně na základě příspěvku denního světla uvnitř místnosti a zajišťují konstantní úroveň osvětlení v místnosti (vpravo Ing. Pavel Domes ze společnosti Zumtobel)


Obr. 18. Světlo z Velve OLED panelů Verbatim velmi věrně reprodukuje barvu pleti; funkce dálkově ovladatelného barevného ladění jasu a barvy světla slouží k nastavení napodobení světelných podmínek při různých příležitostech (kancelář, párty aj.), což uživatelce (uživateli) pomůže použít vhodný make-up


Obr. 19. Obraz a barevna paleta jsou osvětleny plnospektralním LED modulem SLE ART třetí generace (expozice Tridonic); diky mimořadně vysokemu indexu Ra 98, zaručujicimu naprosto přirozenému podání barev, je tento produkt ideální pro osvětleni uměni, popř. dalších objektů s nejvyššími požadavky na kvalitu světla


Obr. 20. Prezentaci LED svítidel RZB Ralite S SPOT v expozici německého výrobce RZB nebylo možné přehlédnout; výkonné svítidlo určené pro prostory s neobvykle vysokými stropy (prodejní, výstavní aj.) nahradí 100W halogenidovou výbojku při 25% snížení spotřeby elektrické energie a poskytuje světelný tok 6 000 lm

 

Foto: autorka (2 až 14, 16 až 20),
archiv Alanod (1), archiv Tevos (15)