časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový svodič přepětí DEHNguard ACI

8. 11. 2018 | Ing. Jiří Kutáč, Ph.D. | DEHN + SÖHNE | www.dehn.cz

Úvod

Nová technologie ACI (přerušení obvodu s předstihem) znamená zvýšení bezpečnosti přístroje při současné větší disponibilitě zařízení (nejvyšší úroveň).

Svodič typu 2 DEHNguard s novou technologií ACI (obr. 1), která v sobě zahrnuje integrovaný kombinovaný vypínač a jiskřiště, splňuje již nyní požadavky související se změnou energetické koncepce.


Obr. 1. Svodič přepětí DEHNguard ACI

V normálním provozu se technologie ACI chová jako svodič s předřazeným jiskřištěm. Tato přepěťová ochrana je schopná svádět velké impulzní proudy a zároveň zajišťuje nulové únikové proudy. Při vzniku poruchového/zkratového proudu dojde ke svedení proudu do zhášecí komory, kde je oblouk uhašen. Proto může vzniknout jen velmi malý proud, který nezpůsobí žádné negativní účinky v zařízení nebo instalaci.

S novou technologií ACI není nutné instalovat předřazené pojistky. To umožňuje jednoduchou konstrukci a bezpečný provoz přepěťové ochrany.

Tab. Technická data DEHNguard ACI

Výhody:

– Jistota při dimenzování – vyloučení montážní chyby

Svodiče ACI zabrání možným chybám v návrhu, ke kterým může dojít při dimenzování a výběru pojistek. Nová technologie ACI eliminuje potřebu předřazených pojistek v důsledku použité kombinace vypínače a jiskřiště. S technologií ACI je ochrana integrována přímo do svodiče, následkem čehož je její optimální přizpůsobení. Instalací svodiče DEHNguard ACI se automaticky vyloučí možná chyba při montáži nebo dimenzování.

– Pevnost TOV: zvýšení disponibility zařízení

Dočasná přepětí (TOV) např. v důsledku přerušení vodiče N mohou zničit existující zařízení proti přepětí. Nový DEHNguard ACI výrazně zlepšuje odolnost proti TOV. Tím se zvyšuje připravenost systému a eliminují se náklady, stejně jako čas na řešení problémů souvisejících s opravami. Svodič je také odolný proti kolísání napětí.

– Žádné únikové proudy: prodloužení životnosti zařízení

Přepěťová ochrana ACI nevykazuje díky nové technologii žádné svodové proudy, a tudíž se zabrání předčasnému stárnutí svodiče. Tím se dosáhne snížení nákladů a včasnou výměnou i zkrácení času. Kromě toho není nutné u svodiče DEHNguard ACI při měření izolačního stavu do 500 V DC vytahovat ochranný modul, což přispívá k vyšší bezpečnosti zařízení. Instalací svodiče s technologií ACI nenastane útlum přenášeného signálu.

– Průřezy připojovacích měděných vodičů jen 6 mm2: ulehčení instalace

Postačují připojovacích měděné vodiče o průřezu pouhých 6 mm2. Uspoří se tak montážní čas při dimenzování průřezu, což vede ke snadnější instalaci v důsledku menších poloměrů, a tudíž ke zkrácení možných tras.

– Úspora místa v rozváděči

Nová koncepce instalace svodiče DEHNguard ACI generuje více místa v rozváděči – asi 60% úspora místa, protože není třeba předřazené jištění (obr. 2). Z toho vyplývá také úspora nákladů týkajících se materiálu a montážního času.

– Změna v oblasti energetiky: splnění budoucích požadavků již nyní

Stálá disponibilita elektrických systémů je v současnosti nutností. Přerušení napájení nebo selhání zařízení jsou nepřijatelné, a to nejen v době Průmyslu 4.0.


Obr. 2. Instalace svodiče DEHNguard ACI v rozváděči

Shrnutí

V současné době je nutné při vypracovávání návrhu přepěťových ochran správně posoudit vhodnou velikost předřazených pojistek a jejich selektivitu s instalovanými svodiči. Toto s novým svodičem DEHNguard ACI odpadá.

Nová energetické koncepce, která podporuje obnovitelné zdroje, s sebou přináší i změnu parametrů napájecí sítě. Jde např. o ostrovní nebo bateriové systémy, ve kterých jsou zcela jiné zkratové poměry.

Se svodiči, které jsou založeny na technologií ACI, je instalace připravena na tuto změnu již nyní.


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2018 na straně 40.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021