časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový design softwaru EPLAN Electric P8

11. 12. 2018 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

S novou verzí platformy EPLAN 2.8 přichází spousta novinek, jako nové grafické uživatelské rozhraní, vylepšená ergonomie a zdokonalené využití maker. Konkrétně v nové verzi softwaru EPLAN Electric P8 se uživatelé mohou těšit na zlepšení v oblastech konfigurace, sběrnicových dat a obousměrné komunikace s TIA Portal od firmy Siemens.


Obr. 1. V dialogovém okně editace řadových svorkovnic bude moci uživatel již brzy najednou přiřadit několik seskupených modulů příslušenství

Nové grafické uživatelské rozhraní, vylepšená ergonomie a zdokonalené využití maker – to jsou hlavní znaky nové verze platformy EPLAN 2.8. Navíc nový portál přímo integrovaný do softwarového řešení přivítá uživatele ihned, jakmile se po spuštění systému pustí do práce. Portál obsahuje kompletní informace a zahrnuje také tipy a triky, které uživateli usnadní každodenní práci, nehledě na novinky a inovace v produktech EPLAN, tutoriály, podrobnosti o možnostech školení a mnoho dalšího.


Obr. 2. V integrovaném portálu jsou nyní dostupné novinky a inovace v sortimentu produktů EPLAN, tutoriály, podrobnosti o možnostech školení a mnoho dalšího

Rozšířená výměna dat s TIA Portal

Mnoho nových funkcí rovněž přibylo do jednotlivých systémů, jako je EPLAN Electric P8. První krok zahrnuje vylepšení obousměrných interakcí mezi systémy EPLAN a TIA Portal. Na veletrhu v Norimberku bylo uživatelům představeno, jak formát AutomationML ještě efektivněji podporuje obousměrnou výměnu dat, což optimalizuje konfiguraci PLC dat.

V dialogovém okně editace řadových svorkovnic bude moci uživatel již brzy současně přiřadit několik seskupených modulů příslušenství. Všechna zařízení vybraná v odpovídajícím kontextovém menu jsou potom najednou přiřazena k označené řadové svorkovnici, což projektantům výrazně šetří čas.

Převod konfiguračních projektů

S novou položkou menu nyní mohou uživatelé převádět konfigurační projekty – např. data pro box PLC – na odpovídající porty sběrnice, čímž se zkrátí časově náročné manuální zadávání dat pro každý jednotlivý port. Případně existující zadání portu sběrnice je tím aktualizováno. Jestliže je individuální port sběrnice přiřazen jinému konfiguračnímu projektu, hodnota může být manuálně změněna, a tudíž je flexibilita při projektování větší.

Sběrnicová data jsou nyní dostupná pro všechny typy sběrnic

Uživatelé EPLAN Electric P8 mohli dříve zadávat data sběrnice jen pro připojení jednopólové sítě/sběrnicové kabeláže. Nově je uživatelům v dialogovém okně vlastností připojení sběrnice k dispozici tabulka data sběrnice pro všechny typy sběrnic. To umožňuje zadávat sběrnicová data do schémat a zobrazovat je bez toho, že by byla specifikována jednopólová zobrazení sítě. Další praktickou výhodou je, že data sběrnice již nejsou při změně typu sběrnice smazána. Práce s projektem je tím výrazně flexibilnější.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2018 na straně 39. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021