časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky v sortimentu AMT měřicí technika

18. 12. 2019 | Lubomír Harwot | AMT měřicí technika, spol. s r. o | www.amt.cz

AMT měřicí technika, certifikovaná podle systému ČSN EN ISO 9001, 14001 a BS OHSAS 18001, rozšířila nabídku laboratorní měřicí techniky o digitální osciloskopy, AWG a RF generátory, programovatelné laboratorní zdroje, spektrální analyzátory, elektronické zátěže apod. Nově zařazené měřicí přístroje, zejména řady X, podporují příkazy SCPI National Instruments a standardně jsou vybaveny rozhraním ET, USB a USBTMC. Jsou určeny jak k laboratorním, tak k servisním a provozním měřením.

Osciloskop SDS 5000X
Obr. 1. Osciloskop SDS 5000X

Nová řada SPO technologie dvou- a čtyřkanálových osciloskopů Siglent Technologies se šestnáctikanálovou logickou analýzou řady SDS 5000X (obr. 1) pokrývá kmitočtové pásmo do 350, 500 a 1 000 MHz. V reálném čase osciloskopy vzorkují rychlostí až 5 Gvz/s, segmentovaná hloubka paměti může být až 250 Mvz. Standardní možnosti pozorování a následného vyhodnocení připojených signálů rozšiřují funkce jako např. speciální spouštění, reálný záznam až 100 000 obrazovek, výběr měření z 39 hodnot, vestavěný digitální voltmetr, histogram a rovněž kapacitní 10,1“ dotyková obrazovka s možností připojit klávesnici a myš. Spouštění a dekódování sériových sběrnic, obnova až 110 000 obrazovek/s, záznam průběhů v reálném čase, podpora NI ovladačů, vestavěný webový server podporující vzdálené řízení prostřednictvím LAN zařazují přístroje ke špičce současných digitálních osciloskopů při zachování optimálních pořizovacích nákladů.

Digitální osciloskopy řad SDS 2000X a SDS 1000X-E zahrnují osvědčené přístroje popsané v dřívějších vydáních časopisu Elektro. Přístroje měří jak neharmonické, tak zejména speciální impulzní průběhy v kmitočtovém pásmu 100, 200 až 300 MHz. Kromě analogových kanálů je možné provádět také logickou analýzu a přístroje rozšířit o AWG, dekódování sběrnic apod.

Generátory libovolných průběhů, zahrnující rovněž generátory impulzní řady SDG 6000X (obr. 2), jsou vybaveny dvěma vstupy a pracují v kmitočtovém pásmu až 500 MHz. Vzorkování rychlostí 2,4 Gvz/s, šestnáctibitové rozlišení společně s technologií TrueArb & EasyPulse, převyšující standardní DDS syntézu, s možností generování šumů a IQ signálů opět zařazují generátory do skupiny současných velmi pokročilých přístrojů.

Generátor řady SDG 6000X
Obr. 2. Generátor řady SDG 6000X

Vysokofrekvenční RF generátory SSG 3000X, jejichž průběhy jsou vytvářeny v kmitočtovém pásmu od 9 kHz do 2,1/3,2 GHz, umožňují vytvářet kromě modulací (např. AM, FM, PM) také modulované impulzní a IQ průběhy.

Novými spektrálními analyzátory Siglent řady SSA 3000XPLUS (obr. 3) je možné analyzovat průběhy v kmitočtovém pásmu 9 kHz až 3,2 GHz. Běžně jsou dodávány s tzv. stracking generátorem a předzesilovačem. Rozlišení RBW 1 Hz, možnost základního měření i měření EMC, speciální funkce, značky, automatická měření apod. řadí analyzátory mezi laboratorní přístroje. K přístrojům je dostupné příslušenství, včetně sond pro měření blízkého elektrického a magnetického pole, softwarového klíče a hardwaru pro odrazová měření apod. Ovládání uživateli opět usnadňuje 10,1“ dotykový displej s možností připojit klávesnici a myš, podpora ovladačů NI, komunikace prostřednictvím LAN apod.

Spektrální analyzátor SSA 3032X PLUS
Obr. 3. Spektrální analyzátor SSA 3032X PLUS

Galvanicky oddělená speciální silnoproudá měření dvoukanálovými scopemetry Siglent řady SHS 1000 je možné provádět v kmitočtovém pásmu do 100 MHz. Reálná rychlost vzorkování až 1GVz/s, automatická měření, komunikace prostřednictvím USB rozhraní předurčují přístroje k průmyslovým, servisním, ale i laboratorním měřením. Přístroje jsou vybaveny také digitálním multimetrem s možností zaznamenávat naměřené hodnoty. K přístrojům je nabízen široký sortiment základních a diferenciálních sond vn, včetně proudových sond.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2019 na straně 44. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021