časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky v oblasti LED osvětlení společnosti McLED

1. 5. 2021 | McLED s.r.o. | www.mcled.cz

Česká společnost McLED s. r. o. si připravila celou řadu novinek. Některé z nich budou ukázány zde, všechny bude společnost představovat v průběhu roku na svých webových stránkách www.mcled.cz. Zde si mohou zájemci rovněž pohodlně zjistit okamžitou dostupnost i aktuální cenu všech nabízených produktů.

Česká společnost McLED s. r. o. si připravila celou řadu novinek. Některé z nich budou ukázány zde, všechny bude společnost představovat v průběhu roku na svých webových stránkách www.mcled.cz. Zde si mohou zájemci rovněž pohodlně zjistit okamžitou dostupnost i aktuální cenu všech nabízených produktů.

LED pásky v krytí IP67 a návinech délky 50 m (obr. 1)

Od února 2021 společnost doplnila širokou nabídku kvalitních LED pásků značky McLED zcela novými typy voděodolných LED pásků. Rozdíl oproti běžným typům je především v použité technologii extruze, která umožňuje vyrobit pásek ve vysokém krytí IP67 v jednom kuse o délce až 50 m. Spolu s LED pásky společnost dodává kompletní instalační příslušenství – koncovky, silikonová lepidla, úchyty, ale i vodotěsné konektory pro spojování přívodů a vodotěsné kabely.

Obr. 1. LED pásky v krytí IP67 a návinech délky 50 m
Obr. 1. LED pásky v krytí IP67 a návinech délky 50 m

Vítanou novinkou pro zákazníky je také možnost nechat si odbornými pracovníky společnosti připravit voděodolný pásek v požadované délce a s přívodním kabelem žádané délky a průřezu. Tyto nové LED pásky jsou určeny pro napájení 24 V a dostupné jsou v provedeních 4,8 W a 60 LED/m, 6 W a 240 LED/m, 9,6 W a 120 LED/m a 14 W a 120 LED/m, každý s teplotou chromatičnosti světla Tcp 3 000, 4 200 a 6 000 K. V nabídce je rovněž RGB pásek 12 W a 60 LED/m, novinkou je v tomto provedení LED pásek RGB+WW (3 000 K), který má 15 W a 84 LED/m.

Dezinfekční zářič UVC-Protect (obr. 2)

Zářič UVC-Protect je určen k dezinfikování vnitřních prostor jak v domácnostech, tak i ve veřejném sektoru: školách, restauracích, kancelářích, ubytovacích zařízeních apod. Správným použitím zářiče se zajistí zničení až 99,9 % mikroorganismů. Zářič tak pomáhá udržet interiér bez škodlivých bakterií, virů, plísní a ostatních mikroorganismů. Dezinfikuje nejenom prostor, ale i povrchy jednotlivých předmětů. Navíc odstraňuje případný zápach ze zvířat.

Pro provedení dezinfekce postačuje jen 15 až 60 min v závislosti na velikosti prostoru. Jeden zářič vydezinfikuje místnost o velikosti až 40 m². Ve větších prostorech lze použít více zářičů. Trubice o příkonu 36 W generuje UV záření o vlnové délce 253,7 nm, jehož paprsky narušují molekulární strukturu RNA a DNA. Vlivem toho mikroorganismy ztrácejí schopnost reprodukce a umírají. Avšak UV záření může poškodit lidskou kůži a zrak. Proto je třeba zářič provozovat bez přítomnosti osob, zvířat a rostlin. Dále je nutné z dezinfikovaného prostoru odstranit předměty citlivé na UV záření, např. hedvábí, obrazy, fotografie.

Obr. 2. Dezinfekční zářič UVC-Protect
Obr. 2. Dezinfekční zářič UVC-Protect

Zářič má moderní design v černé barvě, kompaktní velikost, jednoduché ovládání a je nenáročný na údržbu. Šňůrový přívod o délce 1,5 m je zakončen vidlicí pro připojení do běžné zásuvky. Součástí balení je výstražná visačka a dálkové ovládání. Zářič je vybaven časovačem na 15, 30, 45 a 60 min. Pro volbu časovače lze použít i dálkové ovládání s dosahem až 10 m. Bezpečný provoz zajišťuje funkce opožděného startu, která po provedení volby časovače odloží jeho aktivaci o 10 s, a integrovaný senzor pohybu osob, který v případě potřeby proces dezinfekce pozastaví.

Zářič lze uchopit za jeho boční část a snadno ho přenést na zvolené místo. Doporučuje se umístit ho doprostřed místnosti na pevný a rovný podklad do výšky přibližně 1 m nad podlahou. Na spodní straně podstavy zářiče jsou čtyři měkké podložky zabraňující poškrábání povrchu nábytku. Zároveň snižují riziko jeho nežádoucího posunu. Případně je možné zářič umístit na stativ z volitelného příplatkového příslušenství. Výška stativu je plynule nastavitelná v rozsahu od 62 do 150 cm. Součástí stativu je oboustranně lepicí páska v podobě tzv. suchého zipu, prostřednictvím které lze zářič ke stativu opakovaně fixovat.

Stropní svítidlo Nova (obr. 3)

Společnost McLED rozšířila sortiment stropních přisazených svítidel o typovou řadu Nova. Svítidla jsou kruhová s příkony od 30 do 60 W a se světelným tokem až 5 100 lm. Těleso svítidla je hliníkové, bíle lakované a ve čtyřech velikostech o průměrech 350, 400, 500 a 600 mm. Prizmatický difuzor optimalizuje jas svítidla a zajišťuje rovnoměrné rozptýlení světelného toku do osvětlovaného prostoru.

Obr. 3. Stropní svítidlo Nova
Obr. 3. Stropní svítidlo Nova

Svítidlo je osazeno kvalitními LED čipy s průměrnou životností 50 000 h. Plného světelného toku je dosaženo bez znatelné prodlevy ihned po zapnutí. Elektronický předřadník umožňuje 40 000 spínacích cyklů a je v tzv. flicker free provedení, tj. světelný tok je stabilní bez mihotavého světla. Svítidlo je k dispozici s indexem podání barev Ra > 80 ve variantách s teple bílým tónem světla o teplotě chromatičnosti 3 000 K nebo s neutrálně bílým tónem světla o teplotě chromatičnosti 4 000 K.

Ke stropu se upevňuje bajonetovým systémem, díky kterému není nikde na povrchu svítidla patrné žádné uchycení šrouby. Z volitelného příslušenství je možné zakoupit závěsnou sadu, která se skládá ze stropní bílé rozety, transparentní třížilové propojovací šňůry a trojitého lankového závěsu. Maximální délka zavěšení je 1 100 mm a lze ji snadno plynule zkracovat pomocí samosvorných úchytů.

Elegantní design svítidla je předurčuje pro použití jak v domácnostech, tak i v obchodních a administrativních prostorech.