časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky od průkopníka nastavitelných termostatů

8. 3. 2021 | Dušan Zaremba | STEGO Polska sp. z o.o. | www.stego.cz

Miniaturní mechanické termostaty pro ovládání topných těles nebo ventilačních systémů v elektrických rozvaděčích jsou tu již po celá desetiletí. Koncept použití dvou termostatů – jednoho s NC kontaktem a jednoho s NO kontaktem, byl vyvinut před více než 30 lety vedoucím vývoje a spoluzakladatelem společnosti STEGO, panem Hartmutem Eisenhauerem. Mezitím pan Eisenhauer odešel zaslouženě do důchodu a návrhy přístrojů KTO 011 a KTS 011, které vytvořil, se staly předními a uznávanými produkty pro klimatizaci rozvaděčů.

Během tohoto dlouhého období získali zaměstnanci společnosti STEGO kvalifikaci odborníků v oblasti regulace teploty v rozvaděčích. Úspěch a popularita našich termostatů však nejsou důvodem k ustrnutí na místě, ale motivují nás k posunu produktu na vyšší úroveň. Dalším úkolem našich designérů bylo přepracovat mechanické termostaty KTO 011 a KTS 011 s přihlédnutím k aktuální zpětné vazbě od zákazníků a také s ohledem na materiálové a výrobní náklady.

S potěšením představujeme nové, stále mechanické a kompaktní, nastavitelné termostaty KTO 111 a KTS 111. Termostat KTO 111 má NC kontakt a charakteristický červený knoflík, KTS 111 má NO kontakt a modrý nastavovací knoflík.

Nové termostaty KTO 111 (červený) a KTS 111 (modrý) se svorkami Push-in
Obr. 1. Nové termostaty KTO 111 (červený) a KTS 111 (modrý) se bezšroubovými svorkami

Naši designéři přesunuli připojovací svorky ze spodní části do přední části pouzdra, takže technik se nemusí kvůli připojení zařízení ohýbat pod termostatem, ale místo toho má přístup zepředu. Bezšroubové svorky jsou lepší než šroubové svorky, zejména z hlediska bezpečnosti. Za prvé, samosvorné svorky zajišťují konstantní tlak na kabely a zabraňují jejich uvolnění. Za druhé, není třeba speciálních nástrojů potřebných k připojení a nehrozí přílišné utažení šroubové svorky. Při připojení vodiče šroubovou svorkou můžete svorku šroubovákem příliš utáhnout, čímž ji poškodíte nebo dokonce zničíte. Při použití samosvorné svorky toto riziko nehrozí. Další výhodou je kratší čas instalace. Instalace kabelů na šroubové svorky přináší měřitelnou úsporu času (přibližně 60 %). Mnoho společností již roky používá bezšroubové svorky ke zjednodušení zapojení. Firma STEGO je ale první v oboru, kdo nabízí termostaty s takovými svorkami.

Viditelnější než změna svorek je zvětšený nastavovací knoflík. Díky větší velikosti knoflíku může obsluha snáze číst čísla na stupnici a může teplotu přesněji nastavit. K ovládání nastavovacího kolečka lze nově použít plochý i křížový šroubovák.

Jednou z věcí, kterou návrháři museli zachovat, byly rozměry pouzdra termostatu.. Vnitřní bimetalové čidlo je rovněž stejné jako v předchozích termostatech. Tím umožňujeme zákazníkům snadno přizpůsobit nové termostaty stávajícím aplikacím.

   
Obr. 2. Větší knoflík pro přesnější nastavení teploty, Obr. 3. Optimalizované otvory pro přístup vzduchu

Mnoho dotazů od zákazníků se týká používání termostatů v nadmořské výšce nad 2 000 metrů, což je standardní požadavek zkušebních orgánů, jako je např. německý institut pro testování a certifikaci VDE. Termostaty KTO 111 a KTS 111 jsou ještě lepší. Pro kategorii přepětí III mohou být instalovány ve výškách do 2 000 m n. m. a v kategorii přepětí II dokonce až do 5 000 m n. m.

Technicky zajímavé jsou optimalizované přívody vzduchu v tělese termostatu. Bimetalové čidlo uvnitř termostatů je umístěno v blízkosti otvorů pro přívod vzduchu, aby snímač mohl volně „dýchat“, protože teprve tehdy snímá přesněji a mnohem rychleji měnící se teplotu okolního vzduchu. Optimalizované přívody vzduchu v kombinaci s polohou bimetalového čidla mají velmi pozitivní vliv na distribuci vzduchu v nových termostatech KTO 111 a KTS 111. Při měření ve zkušební laboratoři byl do pouzder termostatů instalován teplotní senzor pro měření změn v rozdělní teploty. Měření ukázala, že cirkulace vzduchu v nových termostatech je lepší, a proto mohou rychleji detekovat změny teploty v okolním prostředí.

Termostaty jsou k dispozici v širokém rozsahu nastavení teploty v jednotkách °C i °F a jsou schváleny významnými certifikačními agenturami – UL, VDE a EAC.

STEGO nabízí také další typy regulátorů, jako jsou hygrostaty, termo-hygrostaty (kombinace hygrostatu a termostatu) a elektronické verze termostatů. Odborníci STEGO rádi pomohou s výběrem správného termostatu pro vaši aplikaci.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021