časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky českého výrobce svítidel LUCIS

28. 9. 2020 | LUCIS, s. r. o. | www.lucis.eu

Stejně jako většina firem i Lucis měl v roce 2020 omezené možnosti, jak prezentovat svoje novinky. Výrazným zásahem bylo zrušení nejvýznamnějšího veletrhu v oboru Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem, jenž je vrcholem dvouletého cyklu příprav technických i designových novinek výrobců z celého světa.

Stejně jako většina firem i Lucis měl v roce 2020 omezené možnosti, jak prezentovat svoje novinky. Výrazným zásahem bylo zrušení nejvýznamnějšího veletrhu v oboru Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem, jenž je vrcholem dvouletého cyklu příprav technických i designových novinek výrobců z celého světa. Lucis si však i přes tyto komplikace zachovává pozitivní přístup a hledá alternativní možnosti, jak novinky prezentovat. Co je ve společnosti Lucis nového, se lze dočíst na následujících řádcích.

KATALOG 2020 až 2022

Společnost letos představila nový katalog, který navazuje na ten předchozí. Odráží se v něm dlouhodobá snaha výrobce o kvalitní zpracování, design a originalitu jeho svítidel.

Pro katalog firmy a její komplexní činnost je neméně důležitá aktivita ve vývoji nových i stávajících produktů. Protože klíčovou součástí svítidel jsou zejména stále vylepšova - né LED světelné zdroje, Lucis ve svých produktech nabízí předřadníky i LED moduly umožňující co možná nejvyšší světelné výkony. Při konstruování svítidel firma zároveň klade důraz na práci s prostorovým rozložením světla, aby bylo osvětlení homogenní a nedocházelo k nežádoucímu oslnění – celkově aby svítidla měla co nejlepší světelně- -technické parametry. A to s ohledem na jejich charakter a předpokládané užití.

Katalog tedy obsahuje nová technická řešení v rámci současného sortimentu, mnoho produktových technicko-dekorativních, ale i čistě designových novinek. Kromě toho přichází s konceptem, který by měl zjednodušit práci všem, kteří s ním pracují. V tabulkách poskytuje souhrnný přehled funkcí jednotlivých svítidel a seznamuje s dostupnými možnostmi vybavení, aby svítidla vyhovovala technickým požadavkům projektanta. Znázorňuje, zda lze vybraný typ výrobku nabídnout i v provedení stmívatelném prostřednictvím protokolů DALI1 nebo DALI2, zda může být vybaven integrovaným mikrovlnným senzorem pohybu HF, nouzovými moduly s autonomií 1 nebo 3 h. Vybraná svítidla mohou také plnit funkci Corridor, další je možné ovládat pomocí technologie Bluetooth, fázově stmívat a nebo je zavěsit do lištového systému „track“.

Obr. 2. Křivka svítivosti svítidla MAIA B
Obr. 2. Křivka svítivosti svítidla MAIA B

MAIA B

Svítidlo Maia není novinka – kolekce těchto svítidel se vyznačuje charakteristickým stínidlem ve tvaru podlouhlého válce a je jednou ze základních řad výrobce. Novinkou je však technické řešení označené Maia B, rozšiřující nabídku závěsných svítidel Maia. Takřka celý vnitřek této varianty svítidla je vyplněný šestibokým hranolem osazeným LED pásky a předřadník (driver) je umístěn uvnitř svítidla. Délka závěsu proto není omezena. Z křivky svítivosti svítidla Maia B vyplývá, že svítidlo svítí hlavně do stran, a umožňuje tudíž osvětlit nejenom prostor pod ním.

Popisované řešení je nabízeno se stínidlem z ručně foukaného opálového skla nebo PMMA a je dostupné ve verzích se stínidlem délky 320 až 800 mm a s průměrem 150 až 220 mm. Při příkonech od 12,4 po 96 W dosahují světelné toky ze svítidla hodnot 1 510 až 12 250 lm. Všechny typy mohou být stmívatelné prostřednictvím protokolu DALI1, vybrané typy prostřednictvím DALI2, mohou mít funkci Corridor nebo být osazeny nouzovým modulem. Je možné je zavěsit i do lišty. Svítidlo Maia je vhodné např. do restaurací, kaváren, recepcí nebo kostelů a jiných prostor s vysokými stropy.

PRIMA

Prima je přisazené svítidlo s moderním retro designem. Na jeho hliníkovou monturu, dostupnou v různých barevných variantách, je bajonetovým uzávěrem přichyceno zaoblené stínidlo z třívrstvého opálového skla. Svítidlo bylo vyvinuto přímo pro LED zdroje a díky svojí konstrukci a tvaru stínidla poskytuje homogenní osvětlení. Je dostupné ve čtyřech velikostech s monturou o průměru 140, 240, 340 a 440 mm při příkonech 8,8 až 39,4 W a světelném toku svítidla až 3 890 lm.

Svítidlo Prima má široké možnosti využití od bytů, domů přes rekonstrukce po veřejné prostory nebo chodby. Rozmanitá paleta barevných variant umožňuje propojení a sladění s interiérem. Primu je navíc možné stmívat prostřednictvím protokolu DALI1 a DALI2 nebo Bluetoothu, může mít také funkci Corridor nebo být vybavena senzorem pohybu či nouzí.

Obr. 4. Svítidlo PRIMA
Obr. 4. Svítidlo PRIMA

CAPSULE

Nápaditá kapsle neboli Capsule je závěsné svítidlo, jež může být díky svému jedinečnému vzhledu prvkem, který určuje charakter celého interiéru, ať už je to bar, restaurace, reprezentativní prostory firmy, nebo nový dům. Příznačná je kombinace svítidla ve tvaru opálové koule a lakovaného hliníkového stínidla, ve kterém lze kouli více či méně schovat. Nastavením stínidla je možné upravit celkový design svítidla a úhel vyzařování světelného zdroje. Toto svítislo je dostupné v provedení E27 i LED a při příkonu 7,4 W dosahuje světelného toku až 700 lm. Svítidlo lze např. stmívat prostřednictvím Bluetoothu nebo zavěsit do lištového systému.

SEMILUNA

Hlavní myšlenkou této rodiny svítidel je spojení dvou barevně i materiálově odlišných polokoulí. Typické je použití třívrstvého ručně foukaného opálového skla a lakovaného ocelového plechu. Celá kolekce nabízí několik jednoduchých závěsných svítidel, nástěnnou verzi a doplňuje ji elegantní lustr s ocelovou konstrukcí osazený až šesti koulemi. Příkony a světelné výkony LED se liší podle provedení svítidel, ta jednodušší dosahují výkonu maximálně 700 lm ze svítidla, lustr až 4 200 lm ze svítidla. Vybrané typy lze stmívat prostřednictvím protokolu DALI i Bluetoothu, samostatný závěs může být zavěšen do lišty. V nabídce jsou i svítidla s paticí E14 nebo E27. Semiluna může najít uplatnění v bytových prostorách i domech, ale je velmi vhodná k instalaci i do restaurací, kaváren, hotelů nebo lobby.

Obr. 8. Svítidlo SEMILUNA
Obr. 8. Svítidlo SEMILUNA

GEO a ZED

Čistota, elegance a jednoduchost, to vše v sobě zahrnují řady svítidel Geo a Zed. Obě tato svítidla rozšiřují již existující stejnojmenné řady svítidel, přinášejí však jejich designové zjednodušení a nadčasovost. Pro obě je typické decentní zavěšení koule, u svítidla Geo na kabelovém závěsu, u svítidla Zed navíc na asymetrické konstrukci z lakované oceli. Geo i Zed mají předpoklady stát se zářivým doplňkem interiérů v moderních domech i bytech, kavárnách, barech či recepcích. Svítidla je možné vybavit zdrojem G9 nebo integrovanými LED zdroji, které lze stmívat prostřednictvím protokolu DALI. Vybrané typy je možné stmívat i prostřednictvím Bluetoothu a nebo je zavěsit do systému „track“. V LED verzi dosahují světelného výkonu až 1 405 lm ze svítidla.

Obr. 10. Svítidlo GEO Lucis
Obr. 10. Svítidlo GEO

Další informace, katalogové listy, 3D modely, fotometrické údaje a také referenční fotografie svítidel mohou zájemci poptat v obchodním oddělení výrobce nebo je naleznou na webových stránkách www.lucis.eu.

LUCIS, s. r. o.
tel.: 543 248 881, e-mail: info@lucis.eu


Obrázky v galerii níže:
Obr. 1. Svítidlo MAIA B
Obr. 3. Svítidlo PRIMA
Obr. 5. Svítidlo CAPSULE
Obr. 6. Svítidlo SEMILUNA
Obr. 7. Lustr SEMILUNA
Obr. 9. Svítidlo GEO
Obr. 11. Svítidlo ZED