časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové přístroje do interiéru pro systém Foxtrot

16. 7. 2018 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

Řídicí systém Tecomat Foxtrot se každým měsícem zabydluje v desítkách systémových instalací v domech a budovách, kde komfort, bezpečí, úspory a dálkový přístup jsou mezi sebou vzájemně propojovány tak, že lze mluvit o chytré, nebo dokonce inteligentní domácnosti.


Obr. 1. Příklad reálné instalace systému Foxtrot v domovní rozvodnici. Centrální modul vlevo nahoře tu ovládá 16 stmívaných kanálů 230 V AC, 18 kanálů LED pásků, pohony 18 žaluzií, 41 relé pro funkce zapnout/vypnout, 36 vstupů od kontaktů a 32 vstupů analogových měření. Je tu pamatováno i na sběrnici M-bus pro měřiče spotřeby. Centrála je připojena do domácí ethernet/Wi-Fi sítě a odtud do internetu. Foxtrot je tu zároveň plnohodnotným internetovým serverem se zabezpečeným přístupem bez veřejné IP adresy.

Jádrem systému Foxtrot je centrální modul v provedení do rozváděče s montáží na lištu DIN, která se stala standardem pro silnoproudé instalace domovních rozvodů s jističi, chrániči, elektroměry apod. Dlouhé řady jističů jsou v nich krytovány tak, aby laik neměl přístup ke svorkám, na nichž je nebezpečné napětí. Řízené ovládání silových obvodů světel, zásuvek, žaluzií a dalších spotřebičů je jedna ze základních úloh systému. Je proto logické, že rozšiřující moduly relé a stmívačů jsou montovány do stejných rozváděčů společně s oněmi jističi a chrániči (obr. 1). Systém Foxtrot zajišťuje bezproblémový automatický chod infrastruktury domu, ve které je i ukryt, přitom je ale mozkem celého domu a komunikační centrálou, která propojí další technologie v domě jako bazény a jejich technologie, parní vyvíječe, zvlhčovače rekuperace, zabezpečovací centrály, audio, video apod.


Obr. 2a. Nový Interiérový modul C-RC-0005R se skleněným povrchem, dotykovou klávesnicí a OLED displejem, pro centralizované ovládání a monitorování všech základních funkcí v pokoji. Zde zobrazuje čas, teplotu, vlhkost a koncentraci CO2.


Obr. 2b. Rozložení kláves pro hotelový pokoj (vlevo) a běžný pokoj (vpravo)

Směrem k uživateli může systém Foxtrot po dvouvodičové sběrnici CIB (Common Installation Bus®) připojit jakýkoliv interiérový ovladač – vypínač, tlačítko, termostat, čidlo teploty, vlhkosti ve všech základních i mnoha méně běžných designech od různých výrobců. Alternativou jsou kombinované ovladače s dotykovými klávesami a OLED semigrafickým displejem, které firma Teco, a. s., začala jako novinku dodávat od letošního dubna pod názvem C-RC-0005R. A to ve dvou variantách. Pro běžný pokoj s ikonami ovládání světel, světelných scén, žaluzií, topení/chlazení a hlasitost audio aparatury (obr. 2). Je dostupný i ve variantě pro hotelové pokoje, kde je k dispozici nastavení teploty, ovládání ventilace/klimatizace, zvonek, ovládání signalizace na chodbu „Nerušit“ a volání hotelové služby. Po stisku některého z těchto pěti tlačítek navazuje dialog přes displej. Čtyři tlačítka po stranách displeje slouží k ovládání tohoto dialogu.


Obr. 3. Nová kódovací klávesnice C-KY-0001R integrovaná na dvouvodičovou sběrnici CIB. K Foxtrotu jich lze připojit velké množství najednou a tak vytvořit integrovaný přístupový systém.

Alternativou tohoto ovladače je kódovací klávesnice C-KY-0001R (obr. 3). Je opět s kapacitními tlačítky uspořádanými do číselné klávesnice a s OLED displejem pro zpětnou vazbu uživateli. Texty hlášek jsou programovatelné a jsou řízeny přímo ze základního modulu Foxtrotu. Přístroj je v provedení na výšku a v horní části má ukrytou čtečku karet RFID podle standardu Mifare/Desfire. Lze tedy kombinovat autorizaci PIN kódem nebo čipem nebo obojím.


Obr. 4. Desetipalcový grafický dotykový displej s označením ID-36. Grafika je volně programovatelná a jsou to vlastně interaktivní webové stránky, které poskytuje displeji přímo centrála Foxtrotu. Stejná ovládací grafika je k dispozici i na tabletu nebo mobilním telefonu, když se k Foxtrotu, resp. ke svému domu potřebuje uživatel připojit mobilně či bezdrátově.

Další alternativou, kterou se systém Foxtrot projevuje v interiéru směrem k uživateli, je velkoplošný 10" dotykový displej s označením ID-36 (obr. 4). Jeho předností je vysoké krytí předního panelu IP54, takže jej lze umístit i do vlhkých prostor například u vnitřních bazénů. Je to jedna z mnoha možností, kterou systém Foxtrot poskytuje uživateli i jeho dodavateli, jestliže spolu hledají optimum pro řízení a ovládání individuální kombinace technologií, navíc od nejrůznějších výrobců.


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2018 na straně 43. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021