časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové plynové motorgenerátory CAT® CG170B

21. 3. 2019 | Jiří Sejbal | Zeppelin CZ, s. r. o. | www.zeppelin.cz

Na začátku roku 2019 představila společnost Caterpillar Energy Solutions novou řadu motorgenerátorů CG170B. Jmenovitě jde o agregáty CG170B-12, CG170B-16 a CG170B-20. Řada se vyznačuje větším výkonem při zachování kompaktních rozměrů (1,3 až 2,3 MW), vyšší spolehlivostí a lepší návratností investice. Zvýšená elektrická účinnost – až 45 % při použití zemního plynu a 43,6 % při použití bioplynu, přináší uživateli větší úsporu, protože spaluje méně plynu při produkci většího množství energie.

„Ve společnosti Caterpillar klademe silný důraz na úspěch zákazníků,“ řekl Mark Jenzer, produktový manažer společnosti Caterpillar Energy Solutions. „Zaměřujeme se na výzkum a vývoj, neustále se snažíme zlepšovat naše produkty a tak jim pomoci lépe sloužit našim zákazníkům. Jsme nadšeni, že jsme dokončili vývoj série B plynových motorgenerátorů řady CG170 a konečně jej můžeme nabídnout koncovým uživatelům. Doufám, že jim naše zařízení přinesou vyšší ziskovost a méně starostí.“

Plynový motorgenerátor Cat® CG170B-20
Plynový motorgenerátor Cat® CG170B-20

„Série B nabízí vysokou hustotu výkonu díky kompaktnímu designu, který přináší rychlejší návratnost investic,“ doplnil Jenzer. Pokročilé vylepšení série B generátorů řady CG170 zahrnuje přechod z hliníkových na ocelové písty, což umožnilo zvýšit účinnost. Kromě toho byly upraveny vzduchové filtry, které také podporují celkovou kompaktnost generátoru. „Díky modernizované technologii řada CG170B přináší až 80 000 hodin provozu do generální opravy. Výsledkem je vyšší spolehlivost a menší celkové provozní náklady pro zákazníky,“ dodal Jenzer.

Řada CG170B poskytuje různé varianty motoru pro různé aplikace – běží na zemní plyn, bioplyn i propan. „Díky tomu nabízí našim zákazníkům větší flexibilitu a umožňuje jim zvolit si typ paliva, který chtějí používat,“ konstatoval Jenzer. „S různými variantami motoru můžeme nabídnout vysoce efektivní zařízení optimalizované na elektrickou účinnost při co nejnižších provozních nákladech. Nabízíme také variantu s rychlou odezvou, která přináší další benefit k celkové efektivitě hlavně pro zákazníky, kteří mají zájem primárně vyrábět elektrickou energii, ale zároveň také potřebují teplo pro vlastní spotřebu – kombinovaná výroba tepla a elektřiny (kogenerace). Řada také nabízí bioplynovou variantu, kde byl motor optimalizován pro celkovou účinnost s různými typy bioplynu,“ uvedl Jenzer. V budoucnu CG170B poskytne i variantu pro vysokou nadmořskou výšku a vysoké či nízké teploty okolí – motor je připraven pro provoz v nejtvrdších klimatických podmínkách.

Generátory řady CG170B jsou vybaveny i plně digitalizovaným systémem Total Power and Management (TPEM) společnosti Caterpillar. Ten je odpovědný za řízení všech parametrů plynového motorgenerátoru. Díky pokročilému hardwarovému a softwarovému řešení nový systém eliminuje potřebu více ovládacích prvků. Je rovněž vybaven uživatelsky přívětivou 15" dotykovou obrazovkou, která zobrazuje množství různých údajů o stavu zařízení. Data jsou uložena až jeden rok, což umožňuje systematické plánování a tím kratší doby údržby. Systém TPEM splňuje požadavky nejnovější normy ISO 27001.

Model CG170B je běžně dodáván také s funkcemi Cat® Connect, což je sada nástrojů pro shromažďování dat, která zákazníkům pomáhá analyzovat provozní náklady, následně optimalizovat provoz a tím zvyšovat zisk.

Společnost Zeppelin CZ již připravuje instalaci motorgenerátoru CG170B-12, půjde tak o pilotní projekt ve střední Evropě. Divize Energetické systémy společnosti Zeppelin CZ je zkušený dodavatel systémových řešení a technologií v oblasti pohonných systémů a energetického zabezpečení. Je výhradním prodejcem naftových a plynových motorů amerického výrobce Caterpillar v České republice. Disponuje špičkovým servisním zázemím i vlastním vývojovým centrem. Její doménou je poskytování komplexního řešení zákazníkům – od návrhu, přes vývoj, prodeje a instalaci zařízení až po záruční a pozáruční servis.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2019 na straně 24. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.
 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021