časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová svítidla společnosti Lucis

25. 9. 2018 | LUCIS, s. r. o. | www.lucis.eu

Společnost Lucis, s. r. o., představila v první polovině roku 2018 na veletrhu Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem několik novinek s inspirativním designem určených pro široké použití. Jde nejenom o svítidla technicko-dekorativní (Polaris, Retro, Nomia), ale i čistě designová (Pala, Geo, Ohm, Zed). Hlavním prvkem všech nově představených svítidel je ručně foukané sklo triplex opál.

Svítidlo POLARIS ZTR je možné použít i v muzeích a knihovnách
Obr. 1. Svítidlo POLARIS ZTR je možné použít i v muzeích a knihovnách

POLARIS

Svítidlo Polaris ZTR je rozšířením skupiny svítidel Polaris o vyosenou kouli na tyčovém závěsu nabízenou v lakovaných variantách černá, bílá, měď, mosaz a bronz. Svítidlo je dostupné o průměru 200 a 280 mm v provedení E27 a LED. Při příkonu LED až 7,9 W je světelný tok svítidla 1 400 lm. Polaris ZTR je možné použít k osvětlení restaurací, barů, chodeb, ale i např. muzeí a knihoven.

Polaris S doplňuje kolekci závěsných svítidel Polaris o stropní a nástěnnou variantu. Je nabízeno ve třech průměrech (200, 280 a 350 mm), v provedení E27 i s integrovanými moduly LED. Svým nadčasovým vzhledem je vhodné jak do chodeb a restaurací, tak i do moderních interiérů.


Obr. 2. Svítidlo POLARIS S

RETRO

Svítidlo Retro zaujme svým neotřelým tvarem. Je k dispozici ve dvou provedeních – stropním a závěsném, LED i E27, s průměry 140 a 190 mm. Stejně jako u všech zmíněných technicko-dekorativních novinek je jeho stínidlo uchyceno bajonetovým uzávěrem. Název svítidla vypovídá o jeho možném využití při rekonstrukcích, zároveň je však vhodné i do nově zařizovaných prostor.


Obr. 3. Svítidlo RETRO

NOMIA

Nomia je (obr. 4) přisazené svítidlo s moderním retro designem. Na jeho hliníkovou monturu, dostupnou v různých barevných variantách (bílá, černá, žlutá, argento dorato a zlatá), navazuje třívrstvé opálové sklo prohnuté směrem dovnitř. Svítidlo bylo vyvinuto přímo k osazení LED zdroji a díky své konstrukci poskytuje homogenní osvětlení.

Je dostupné v průměrech 140, 240 a 340 mm, s příkonem 5,7 až 20,3 W a světelným tokem až 2 800 lm. Svítidlo Nomia se ideálně hodí do moderních bytů, domů i veřejných prostor, kdy široká paleta barevných variant poskytuje možnost propojit je a sladit s interiérem.


Obr. 4. Široká paleta barevných variant svítidla NOMIA nabízí možnost propojit ho
a sladit 
s moderním interiérem

Designové novinky

V nově představovaných skupinách designových svítidel Lucis přinášejí sjednocující funkční účelnost, estetický vzhled a moderní technické řešení.

ZED

Svítidlo Zed může být díky svému jedinečnému designu prvkem, který určuje charakter celého interiéru. Typickou vlastností je kombinace různých velikostí stínidla ve tvaru koule s asymetrickou konstrukcí z lakované oceli na kabelovém závěsu. Svítidlo Zed je standardně nabízeno v bílé a černé barvě a je dostupné ve dvou velikostech, kdy u menší je použito šest opálových koulí, u větší deset. Svítidlo je možné vybavit zdrojem s paticí G9 nebo integrovanými LED zdroji, které lze stmívat prostřednictvím DALI. Mezi designovými novinkami nabízí Zed nejzajímavější světelný tok svítidla až 7 000 lm při příkonu 49 W.


Obr. 5. Svítidlo ZED může být díky svému jedinečnému designu prvkem, 
který určuje charakter celého interiéru

GEO

Pro svítidlo Geo je charakteristická symetrie zavěšení čtyř koulí na vzájemně propojených kabelech ve tvaru trojúhelníků vytvářející zajímavý estetický efekt. Decentní černě lakovaný plech nenaruší kompozici žádného interiéru.

Svítidlo je vhodné např. nad kuchyňský stůl, do barů, restaurací, ale i recepcí nebo jednacích místností. Stejně jako ostatní designové novinky je dostupné ve variantě se zdroji G9 a integrovanými LED moduly. Geo má světelný tok 2 500 lm a příkon 19,6 W.

Obr. 6. Designové svítidlo GEO lze použít např. v jednacích místnostech
Obr. 6. Designové svítidlo GEO lze použít např. v jednacích místnostech

PALA

Pro svítidla Pala je typický kontrast ostrých hran kovových částí s oblým tvarem koule z opálového skla. Ze skupiny designových novinek nabízí nejširší paletu provedení od dvou variant závěsných přes nástěnnou, stropní, stojanovou až po variantu stolní. Pala je tedy rodina svítidel, která umožňuje komplexní propojení celého interiéru.

Uplatnění může Pala najít v bytových prostorách, ale skvěle se hodí i do restaurací, hotelů, lobby nebo do jednacích místností. I přesto, že jsou to dekorativní svítidla, lze u nich dosáhnout světelného toku 3 400 lm při příkonu 22,4 W.


Obr. 7. Pro svítidla PALA je typický kontrast ostrých hran kovových částí s oblým tvarem koule z opálového skla

OHM

Oblé tvary, čistota, elegance, to vše v sobě snoubí svítidlo Ohm. Vyznačuje se spojením kruhové obruče o průměru 585 mm a shluku opálových koulí, který je umístěn na její spodní části. Přichází tak s jedinečným nenapodobitelným a nadčasovým designem, který je dostupný ve více barevných variantách. Svítidlo nabízí světelný tok 3 500 lm a příkon 24,5 W.


Obr. 8. Oblé tvary, čistota, elegance, to vše v sobě snoubí svítidlo OHM

Další informace k uvedeným novinkám včetně fotometrických údajů a katalogových listů zájemci naleznou na webových stránkách výrobce www.lucis.eu.

LUCIS, s. r. o.
tel.: +420 543 248 881
e-mail: info@lucis.eu


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2018 na straně 24.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.