časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová svítidla GREENLUX s jedinečnou optikou

16. 3. 2017 | Petr Kovář, Greenlux s. r. o. | www.greenlux.cz

Výrazná a velmi dynamická společnost Greenlux s. r. o. působí na mezinárodním trhu (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) v oblasti LED svítidel již sedm let.

Její atraktivní vizí je na tento velmi rychle se měnící trh každoročně uvádět svítidla, která budou provokovat a určovat další trendy. Za jejím vzestupem stojí používání nových technologií a originální nové produkty, vyvinuté ve vlastním oddělení ve spolupráci s technickými univerzitami a s nejlepšími českými a polskými odborníky a designéry. Právě schopnost shromáždit kolem sebe tým prvotřídních odborníku a touha neustále inovovat jí umožňuje být vždy o krok napřed. V letošním roce chce na trhu zvítězit se svítidlem Virgo Profi, které svými vlastnostmi završuje radu jejích svítidel Profi (Dust Profi LED, Dust Profi LED NG, Dust Profi LED Slim, Dust Profi LED Milk).

Obr. 1. LED svítidlo VIRGO PROFI – 2 PCB LED modul


Obr. 2. LED svítidlo VIRGO PROFI – 4 PCB LED modul

Svítidlo Virgo Profi je moderní alternativou klasického osvětlení se zářivkami T5. Efektivitou se tomuto svítidlu podařilo překonat zářivková svítidla T5. Jde o kancelářské svítidlo s vysoce účinným optickým systémem z polykarbonátu. Základním materiálem svítidla je galvanizovaný ocelový plech, jenž je opatřen práškovým nástřikem v bílé barvě RAL9016.

Svítidlo je vybaveno dvěma nebo čtyřmi PCB LED moduly s technikou LED SMD 2835 Epistar. Uvedené moduly jsou osazeny čipy SMD dosahujícími hodnot 200 lm/W. O kvalitě použitých čipů vypovídá běžná odchylka korespondence barev (binning) menší než 3.

Difuzor svítidla je tvořen UV rezistentními vysoce účinnými optickými kryty z odolného polykarbonátu materiálu, které eliminují oslnění.

Optika svítidla usměrňuje světelný tok a optický systém použitý ve svítidle značně redukuje oslnění: UGR < 13. Celkový měrný výkon svítidla přesahuje 130 lm/W a vyzařovací je úhel 73°. Co se týče indexu podání barev, svítidlo disponuje Ra > 80. Teplota chromatičnosti svítidla v základním provedení je Tcp = 4 000 K. Při výběru svítidla lze nabídnout širokou variabilitu chromatičnosti světla.

Obr. 3. Použití svítidla VIRGO PROFI pro osvětlení kancelářského prostoru

Moduly jsou podle varianty svítidla napájeny a regulovány zdroji renomovaných výrobců Philips, Osram či Helvar. Při použití těchto komponent Greenlux zaručuje podle směrnice ErP životnost 50 000 h při L80B10 a pětiletou záruku na celé svítidlo. Díky velmi kvalitním materiálům a povrchové úpravě je zaručena mimořádná životnost svítidla.

Provoz svítidla Virgo Profi se při srovnání s klasickými zářivkami T5 výrazně liší, a to polovičními hodnotami emisí CO2.

Virgo Profi je nadčasové svítidlo, které se svou pokročilou technologií a velmi účinným optickým systémem řadí mezi vývojové trendy produktů budoucnosti. Koncentrovaný světelný tok je usměrněn a rozptýlen vysoce účinnou optickou soustavou, která zajišťuje uživatelsky příjemné osvětlení bez oslnění UGR < 13.

Stále výkonnější LED čipy, dokonalejší optické kryty, kdy každý jednotlivý čip SMD má svou vlastní optiku, umožňují bezkonkurenční regulaci směru vyzařovaného světla – tak, aby silný a soustředěný zdroj světla byl schopen uživateli poskytnout také světelnou pohodu.

Nejnovější kryty při minimálních ztrátách zajistí rozložení světla tak, aby svítidlo neoslňovalo a mělo požadovanou křivku svítivosti. Například u svítidla podélného tvaru vzniká rotačně souměrná křivka. Díky svým vlastnostem a velké variabilitě přeměňuje společenské prostory na uživatelsky příjemnější a komfortnější.

Svítidlo je také velmi variabilní co do možností montáže. Lze je totiž instalovat čtyřmi způsoby:

  • vsazení do modulového stropu 600 × 600 mm,
  • instalace do sádrokartonu pomocí čtyř klipů z korozivzdorné oceli,
  • zavěšení ke stropu pomocí dvou větvených nastavitelných lanek z korozivzdorné oceli,
  • přisazení s pomocí kovového rámu s práškovým nástřikem v bílé barvě RAL9016.

Virgo Profi je na trhu nabízeno v mnoha různých kombinacích. Pro dosažení co největších úspor i požadované teploty chromatičnosti světla budou v nabídce varianty svítidel, které jsou regulovány senzory.

Svítidlo je díky množství variant předurčeno zejména pro velmi náročné projekty. Jeho inovativní design dovoluje jeho variabilní použití: od administrativních budov přes kancelářské prostory, zasedací místnosti až po školy, prostory maloobchodu, nemocnice nebo jiná zdravotnická zařízení.

Obr. 4. Křivky svítivosti VIRGO PROFI – 2 PCB modul

Svítidlo Virgo Profi je výzvou pro kreativní architekty a designéry. Poměrně velká rovná plocha dvou modulové varianty svítidla nabízí prostor pro potisk anebo polep fólií – ideální místo pro umístění loga firmy přímo na svítidle nebo přizpůsobení barvy svítidla interiéru. Například nalepením fólie typu dřevodekor na svítidlo lze jeho vzhled přizpůsobit interiéru. Svítidlo Virgo Profi – novinka roku 2017, přináší zcela nové možnosti v nabídce LED panelů, a to jak co se týče technických parametrů, tak ohledně designu.

Nabídka svítidel Virgo Profi Greenlux

  1. Podle způsobu ovládání a řízení:
    – s ovládáním DALI, 0/1 až 10 V, umožňujícími plynulé stmívání, popř. změnu teploty chromatičnosti světla v rozsahu 2 700 až 6 500 K,
    – s řízeným detektorem přítomnosti, který při přítomnosti osob udržuje konstantní osvětlenost s respektováním příspěvku denního světla,
    – s nouzovým autonomním modulem s dobou svícení 1,5 nebo 3 h a světelným tokem 650 nebo 1 300 lm,
    – s mikrovlnným čidlem pohybu.
  2. Podle výkonu, rozměrů a dalších parametrů:
    – se světelným tokem 3 000, 3 600, 5 400, 7 200 lm,
    – s rozměry 1 200 × 300, 625 × 625 mm,
    – s napájecím napětím 120 až 277 V,
    – s teplotou chromatičnosti světla Tcp 3 000, 3 500, 5 000, 6 500 K,
    – s indexem podání barev Ra > 90.

Podrobnější informace o kompletní nabídce svítidel jsou dostupné na stránkách společnosti www.greenlux.cz.


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2017 na straně 24.
Článek v elektronické listovací verzi časopisu Světlo č. 2/2017 naleznete zde.