časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová elektrozařízení ve zpětném odběru

6. 10. 2018 | ASEKOL a.s. | www.asekol.cz

Ve zpětném odběru elektrozařízení postupně dochází k jednotlivým změnám ať už v reakci na aktuální témata, jako je cirkulární ekonomika, nebo v souvislosti se změnou na trhu elektrozařízení. Nejde pouze o změnu v kategorizaci jednotlivých elektrozařízení, ale i o novinky v souvislosti se změnou rozsahu působnosti dílu 8 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, do kterého byla zákonem č. 184/2014 Sb. implementována ustanovení směrnice 2012/19/EU o odpadních elektrických a elektronických zařízeních.

K 15. srpnu 2018 se mění rozsah působnosti právní úpravy týkající se povinností výrobců elektrozařízení, a to na základě nové definice elektrozařízení (EEZ). Podle definice se „elektrickým a elektronickým zařízením“ neboli „EEZ“ rozumí zařízení, jehož správná funkce závisí na elektrickém proudu nebo na elektromagnetickém poli, a zařízení k výrobě, přenosu a měření tohoto proudu a pole, které je určeno pro použití s napětím nepřesahujícím 1 000 V pro střídavý proud a 1 500 V pro stejnosměrný proud. V této souvislosti se mění počet skupin elektrozařízení z původních deseti na nově stanovených šest skupin (kategorií). Oblast každé z kategorií EEZ se rozšiřuje o nové produkty, tzv. Open Scope. To znamená, že změna se dotkne mnoha výrobců, kteří do této doby žádné EEZ nevykazovali a nyní jim nově vzniká uvedená zákonná povinnost.

Jaká elektrozařízení tedy budou nově podléhat pravidlům zpětného odběru? Vyjmenovat všechna elektrozařízení, obecně označovaná jako EEZ, je na tomto místě opravdu nemožné a navíc jejich výčet není nijak limitován. Počet se bude neustále rozšiřovat, tak jak se budou na trhu objevovat nová zařízení. Pro názornost lze uvést pár příkladů. Jde o elektrokola, bojlery, elektroinstalační materiál všeho druhu, svítidla pro domácnosti, průmyslová svítidla, klimatizace, tepelná čerpadla, ekologické kotle na různé druhy paliva řízené elektronickými systémy, stroje na zpracování kovů, dřeva, plastů a jiných materiálů a množství dalších produktů. Zákonné změny vyvolají pro všechny výrobce nutnost zápisu nových kategorií a u některých i rozšíření zápisu v Seznamu výrobců Ministerstva životního prostředí ČR.

Evropská unie a Ministerstvo životního prostředí ČR společně odsouhlasily posun začátku platnosti uvedené změny: změna, platná v Evropské unii od 15. srpna 2018, totiž začne v České republice platit až od 1. ledna 2019. Kolektivní systém ASEKOL, který se zpětným odběrem zabývá, je už nyní připraven na všechny změny, jež se týkají nové legislativy a elektrozařízení, a je připraven pomoci s řešením otázky vykazování, sběru a následné likvidace dotčeného elektrozařízení, popř. celků tato zařízení obsahujících, a to nejen svým nynějším klientům, ale především těm klientům, kteří dosud tuto problematiku řešit nemuseli, a proto s ní nemají zkušenosti.


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2018 na straně 60.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.