časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Netradiční materiály pro vypínače

23. 9. 2019 | Mgr. Barbora Krajčová | OBZOR Zlín | www.obzor.cz

Vypínače a zásuvky byly dříve vnímány pouze jako funkční prvky bez nápadu, dnes se z nich stává designový detail podtrhující tvář celého interiéru. Doba se změnila a plastové rámečky domovní elektroinstalace jsou nyní plně nahrazovány ušlechtilejšími materiály. Jaké materiálové možnosti současné vypínače přinášejí?

Obr. 1. Vypínač RETRO s betonovým rámečkem skvěle doplňuje industriálně laděný interiér
Obr. 1. Vypínač RETRO s betonovým rámečkem skvěle doplňuje industriálně laděný interiér

Beton

Jedním z netradičních materiálů domovní elektroinstalace je pro interiéry v současnosti tolik populární beton. „Cesta k optimální betonové směsi a jejímu preciznímu zpracování do relativně malých rozměrů vypínače s přesností na desetiny milimetru nebyla jednoduchá,“ uvádí Lenka Vodicová, vedoucí marketingu společnosti OBZOR Zlín, jediného českého výrobce používajícího pravý beton na výrobu rámečků domovní elektroinstalace, a pokračuje: „Betonové rámečky se vyrábějí ručně ze speciální směsi, která obsahuje polyvinylalkoholová vlákna. Materiál je voděodolný a UV stabilní, jeho pevnost se odráží v síle samotných rámečků – u řady DECENTE se jedná o tloušťku 7 mm, u kolekce RETRO jde o masivnější provedení 13,5 mm.“ K celkové atraktivitě rámečků přispívá charakteristická porézní struktura betonu.


Obr. 2. Vypínač DECENTE se skleněným rámečkem v odstínu indigo

Sklo

Dalším trendovým a zatím ne zcela tradičním materiálem vypínačů je nadčasové sklo, které jim propůjčuje skutečně luxusní vzhled. Skleněné rámečky se vyrábějí z čistého skla, na které se zespodu nanáší vrstva barevného laku s vysokou odolností proti otěru i jinému poškození. Barevnost rámečků řady RETRO je v neutrálních odstínech bílé a černé, v řadě DECENTE je to celkem osmnáct odstínů, z toho čtyři matné a dva zrcadlové. Skleněné rámečky jsou charakteristické designovou čistotou a nadčasovým vzezřením.

Ručně malovaný keramický rámeček vypínače RETRO
Obr. 3. Ručně malovaný keramický rámeček RETRO

Keramika

Netradičním materiálem pro vypínače je také keramika, kterou OBZOR Zlín nabízí v kolekci RETRO. Unikátní novinkou jsou keramické rámečky s ručně malovanými motivy inspirovanými folklorními vzory. Keramika se maluje ručně, každý kus je tedy originál. Glazura se následně vypaluje v peci. Jde o specifický druh hrnčířské výroby, tzv. fajáns, někdy označovaný též jako majolika, kterou zpravidla charakterizují rostlinné a heraldické motivy vyobrazené na bílém podkladě. V nabídce jsou čtyři tradiční habánské vzory.


Více na www.domovnivypinace.cz.


Při příležitosti podzimních veletrhů nabízí OBZOR až do konce října 2019 slevu 20 % na domovní elektroinstalaci RETRO a DECENTE s betonovými rámečky. Platí pro nákup v e-shopu.


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2019 na straně 28.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.