časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Největší rychlodobíjecí stanice ČEZ v České republice je v Brně

20. 4. 2020 | ČEZ, a. s | www.cez.cz

Kvarteto rychlodobíjecích stanic ABB, které jsou nově v provozu v Nákupním centru Královo Pole v Brně, je počtem stojanů největší mezi lokalitami veřejných dobíjecích bodů ČEZ. Síť srovnatelná s většími řetězci klasických čerpacích stanic nyní čítá celkem 200 stanic, a za posledního 1,5 roku se tak svým rozsahem zdvojnásobila. Roste také objem odebrané elektřiny. Objem elektřiny odebrané v síti veřejných rychlodobíjecích stanic Skupiny ČEZ v průběhu 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o více než 54 %, na téměř 600 tisíc kWh. Odběry v březnu, který byl z větší části poznamenán vyhlášeným nouzovým stavem v České republice, činily více než 158 tisíc kWh, což je o 13 % meziročně více.

V prostorách krytého parkoviště Nákupního centra Královo Pole v Brně byla zprovozněna čtveřice veřejných rychlodobíjecí stanice pro elektromobily provozovaná Skupinou ČEZ. Více stojanů nemá žádná z lokalit dobíjecích stanic ČEZ. Dosud tento primát držely se třemi stanicemi Vestec u dálnice D0 a pražský Vypich. Počet veřejných dobíjecích stanic v barvách ČEZ se tak během posledního 1,5 roku zdvojnásobil. Více než 140 jich umožňuje rychlé dobíjení. Standardem v síti rychlodobíjecích stanic ČEZ je stojan ABB umožňující nabíjení všech typů a značek elektromobilů. Stojan je vybavený DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS o výkonu až 50 kW a dobití většiny kapacity baterií elektromobilu zvládne za zhruba 25 minut. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW s dobou dobití větší části baterie do 2 hodin.

Největší rychlonabíjecí stanice ČEZ v ČR je v Brně, ABB

„Počet elektromobilů v České republice překonal hranici 3,5 tisíce, když jen za první tři měsíce letošního roku přibylo hodně přes 800 e-aut. Je jasné, že poptávku po veřejném dobíjení dynamicky rostoucího počtu vozů dnes už plně zvládnou pokrýt jen lokality se dvěma a více stojany. Právě na takové lokality se budeme chtít cíleně zaměřovat. Do konce roku bychom chtěli překonat hranici celkových 250 stanic v naší síti. Odhadujeme přitom, že objem elektřiny odebrané letos na našich stojanech prolomí hranici 3 milionu kWh. Jsme rádi, že výstavbu sítě můžeme zčásti financovat díky prostředkům z dvojice grantů evropského programu Connecting Europe Facility, v jehož výzvách ČEZ v minulosti uspěl. Díky tomuto grantu se podařilo instalovat i kvarteto stanic v NC Královo Pole,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, která už se svým rozsahem vyrovnává větším řetězcům klasických čerpacích stanic, začala vznikat v roce 2012. Od té doby se ze zelených stanic s logem ČEZ stal jeden ze symbolů této formy ekologické dopravy. Za loňský rok u těchto stojanů načerpaly elektromobily celkem 1 963 523 kWh elektřiny, což je ekvivalent 54 542 plných dobití elektromobilu střední třídy s kapacitou baterie 36 kWh. Zároveň jde o téměř 105procentní nárůst oproti roku 2018, kdy v celé síti „dobíječek“ elektrická auta načerpala 959 115 kWh. Celkem loni e-auta zastavila u stojanů ČEZ k dočerpání energie ve 153 612 případech. Více na Mapa dobíjecích stanic.

V ČR je aktuálně

  • registrováno více než 3700 elektromobilů (jen za letošní první tři měsíce roku 866 e-aut, březen 2020 byl s 266 novými registracemi suverénním historickým rekordmanem)
  • v provozu 412 profesionálních veřejných dobíjecích stanic – na jednu dobíjecí stanici připadá cca 9 elektrických aut (tj. optimální poměr, který drží i země s rozvinutým nasazením elektrické trakce v dopravě)
  • tržní podíl ČEZ s 200 stojany činí 48 %
  • registrováno více než 5,9 milionu vozidel se spalovacím motorem
  • v provozu 4008 veřejných čerpacích stanic pro vozidla vybavená spalovacími motory – na jednu čerpací stanici připadá cca 1470 klasických aut

Tiskové materiály ČEZ


Nabídka Skupiny ČEZ pokrývá oblast elektromobility komplexně. Společnost ČEZ Prodej začala letos na jaře poskytovat elektromobilitu jako komplexní službu pro domácnosti a živnostníky. Společně s koupeným vozem (k dispozici jsou tři značky a pět typů elektromobilů) nabízí také wallbox, kontrolu dostatečné robustnosti elektroinstalace pro domácí dobíjení, čip pro dobíjení ve veřejných stanicích nebo zelenou elektřinu pro domácnosti elektromobilistů. ČEZ Prodej nabízí zároveň financování koupě elektromobilu prostřednictvím výhodného úvěru. Nabídka garantuje, že spotřeba zákazníkovy domácnosti byla pokryta elektřinou z obnovitelných zdrojů. Společnost ČEZ ESCO současně nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde např. o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility pro jednotlivá města a regiony. Mezi významné zákazníky poslední doby patří Dopravní podnik hl. m. Prahy nebo Ústecký kraj.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021