časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Náhrady lineárních zářivek trubicovými LED zdroji

25. 11. 2011 | |

-- Ing. Zbyněk Carbol, Ing. Tomáš Novák, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, katedra elektroenergetiky --

Lineární zářivky člověka v osvětlování provázejí již více než 70. let. I přes tento věk a moderní trendy v osvětlování, které stále více upřednostňují snižování energetické náročnosti osvětlovacích soustav, jsou to stále nejrozšířenější světelné zdroje ve vnitřních osvětlovacích soustavách. Nicméně díky snahám Evropské unie postupně omezovat dostupnost světelných zdrojů s nízkým měrným výkonem spadajících do energetických tříd C a horších pro domácí potřeby se začínají objevovat i jejich náhrady. Přestože lineární zářivky spadají do energetické třídy A nebo B, existuje prostor pro snižování spotřeby energie použitím stále se zdokonalujících LED zdrojů, které jsou schopny vylepšit některé jejich vlastnosti.

Výhody nahrazení lineárních zářivek LED trubicemi

Použití LED bylo porovnáno hlavně se zářivkami T8 (průměr trubice 26 mm), kterých se v České republice, oproti jiným typům, používá stále nejvíce, a toto nahrazení se jeví jako nejefektivnější. Jako náhrada moderních zářivek T5 s elektronickým předřadníkem LED trubice ještě nejsou vhodné, protože rozdíl v měrném výkonu mezi těmito zdroji není velký.

Základní motivací pro použití LED náhrad lineárních zářivek T8 jsou tyto jejich výhody:

– Snížení spotřeby – snižování energetické náročnosti osvětlovacích soustav, a tím i nákladů na osvětlování je v dnešní době téma číslo jedna. Zatímco měrný výkon běžné zářivky T8 s indukčním předřadníkem je většinou do 75 lm/W a s elektronickým předřadníkem 85 lm/W, LED náhrady zářivek nabízejí v současnosti hodnoty až 105 lm/W. Volbou nové techniky je tedy možné, při zachování stejného světelného toku jdoucího ze světelných zdrojů, uspořit až 20 % nákladů na elektrickou energii.

– Provoz bez předřadníků
– náhrady zářivek s LED nepotřebují žádné externí předřadné přístroje. Tento předřadník je většinou z hlediska doby života dimenzován stejně jako LED moduly a v širokém pásmu použitelného vstupního napětí zajišťuje konstantní napájení pro LED moduly. Jako úsporu lze chápat i eliminaci výměny startérů. Provoz integrovaného předřadníku v trubici je na rozdíl od klasických indukčních předřadníků tichý.

– Omezení míhání světla
– světelné zdroje osazené LED omezují rušivé míhání světla – flikr, protože jsou napájeny stejnosměrným napětím, které je upravováno v elektronických předřadnících.

– Četnost spínání a okamžitý náběh světelného toku
– doba života LED trubic, na rozdíl od zářivek, je nezávislá na četnosti spínání. Náběh světelného toku na provozní úroveň je velmi rychlý a start není doprovázen blikáním. Díky tomu je možné LED zářivky používat v kombinaci se senzorem přítomnosti (např. chodby).

Obr. 2. Spektrum vyzařování matného trubicového LED zdroje

(…)

Další přednosti LED trubic oproti zářivkánm, ale také přehled jejich nevýhod a případovou studii návratnosti nahrazení zářivek v prachotěsném svítidle 2× 36 W za LED trubice naleznete v pokračování tohoto článku v tištěném vydání. Číslo 6/2011 časopisu Světlo bude na webových stránkách k dispozici 2. 2. 2012.