časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nahlédněte za kulisy elektráren díky 3D modelům!

7. 7. 2018 | ČEZ, a. s. | www.cez.cz

Energetiku a fyziku podanou srozumitelně pro nejrůznější věkové skupiny přináší oblíbená multimediální aplikace www.svetenergie.cz z portfolia Vzdělávacího programu ČEZ už více než rok. Navštivte energetické provozy. Pojďte se projít vodní, uhelnou i jadernou elektrárnou nebo chytrým městem v 3D modelech.

Aplikace jsou součástí portálu „Svět energie“ a umožňují ve 3D realitě nahlédnout do různých typů elektráren a prostřednictvím názorných 3D modelů prozkoumat jejich nejvýznamnější technologická zařízení, včetně jejich konstrukce, základních principů, parametrů a multimediálních doplňků. Aplikace jsou především určeny pro středoškoláky, ale zajímavé informace si zde najdou i zvídaví žáci druhého stupně ZŠ a jejich obsah je atraktivní i pro širokou veřejnost.

Nejnovější Aplikace „Smart City - 3D“ vám prostřednictvím názorných 3D modelů představí zajímavý pohled do fungování moderního chytrého města. Smart City je v poslední době často skloňovaný termín, se kterým operují velké světové metropole, ale i obyčejná malá městečka. Stále více obyvatel se totiž stěhuje do měst, která však kvůli přeplněnosti a zhoršujícímu se životnímu prostředí přestávají být příjemným místem pro život. Města, která se s tímto trendem nechtějí smířit, čeká zásadní a nezbytná proměna. Další informace o „Smart City - 3D“ naleznete zde.

Aplikace "Jaderné elektrárny 3D" představuje zajímavý pohled na princip výroby elektrické energie v našich dvou jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Technologie uhelných elektráren je prezentována v druhé aplikaci "Svět energie – 3D elektrárny" na modelu moderního Nového zdroje Elektrárny Ledvice, vodní elektrárny jsou zastoupeny akumulační a přečerpávací elektrárnou ve Štěchovicích.

Tiskové materiály ČEZ

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021