časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Moderní osvětlení bude pomáhat pacientům v ÚVN v Praze se zotavením

18. 9. 2014 | |

Ústřední vojenská nemocnice v Praze dostala od společnosti Philips unikátní systém osvětlení HealWell speciálně navržený do pokojů pacientů. Je tak první nemocnicí v České republice s pokojem vybaveným speciálním systémem osvětlení Philips HealWell. Toto unikátní řešení příznivě podporuje léčebný proces pacienta tím, že kombinuje pozitivní biologické účinky světla s příjemnou atmosférou.

Zlepšuje tak pacientovu psychickou pohodu. Společnost Philips řešení HealWell ÚVN darovala a kompletně nainstalovala v rámci svých aktivit podporujících společenskou odpovědnost. Pokoj se zmíněným systémem osvětlení je na urologickém oddělení nemocnice od začátku září. Současné vědecké výzkumy ukázaly, že vysoká intenzita světla během dne pomáhá regulovat lidské biologické hodiny a rytmus spánku a bdělosti. „Blahodárné účinky denního světla jsou známé. Proto se společnost Philips rozhodla vytvořit speciální systém osvětlení HealWell pro nemocniční pokoje. Ten je založen na hodnoceních pacientů i personálu nemocnic a na výzkumu potvrzujícím jeho účinky na zdraví a pohodu. V pražské ÚVN ho mohou jako první v České republice vyzkoušet,“ vysvětluje Boris Zupančič, marketingový manažer společnosti Philips.


Obr. 1. Nový moderní systém osvětlení Philips HealWell speciálně navržený do nemocničních pokojů

„HealWell simuluje denní světelný cyklus a tím pozitivně ovlivňuje tvorbu hormonů kortizol a melatonin, které mají na zdraví člověka podstatný vliv,“ dodává Zupančič. Kortizol zvyšuje celkovou pohotovost organismu a přispívá k aktivitě a odolnosti proti stresu. Melatonin se podílí na regulaci celoročního rytmu a připravuje tělo na odpočinek a spánek. „Dosavadní prezentované výsledky ukazují, že systém osvětlení napomůže k vytvoření lepší psychické kondice pacienta, což se může pozitivně odrazit v samotném procesu uzdravování,“ uvedl MUDr. Ivan Jeřábek, náměstek pro léčebně preventivní péči ÚVN. Primář urologického oddělení ÚVN MUDr. Jiří Kočárek shrnuje první zkušenosti: „Několik našich pacientů již mělo možnost pobývat v tomto novém prostředí. Příjemná světelná atmosféra jim napomohla ke zklidnění před operací i k hladkému pooperačnímu průběhu po rozsáhlých robotických výkonech. Jejich hodnocení léčebného pobytu na našem oddělení bylo velice dobré.“

Philips HealWell simuluje přirozené denní světlo a pozitivně tak ovlivňuje spánek pacientů a zlepšuje jejich léčebné prostředí Philips HealWell postupně během dne vytváří různé úrovně osvětlení, jako kdyby byl venku krásný slunečný den. Systém zahrnuje i doplňkové osvětlení pro dotváření příjemného prostředí, které pacient sám ovládá. Samozřejmostí je kvalitní pracovní světlo pro personál nemocnice určené pro chvíle kontroly nebo akutního zásahu v pacientově pokoji.


Obr. 2. Nový moderní systém osvětlení Philips HealWell instalovaný v Ústřední vojenské nemocnici
 

Pozitivní vliv systému osvětlení Philips HealWell na léčebné prostředí potvrdila terénní studie Maastricht, University Medical Centre (MUMC) v Nizozemí. Devět měsíců trvající analýza účinků řešení HealWell byla provedená se 171 pacienty oddělení kardiologie MUMC ve spolupráci s Clinical Trial Center Maastricht.
Studie prokázala statisticky významné zlepšení délky spánku pacientů a zkrácení doby potřebné k usínání. Moderní systém osvětlení HealWell navíc zlepšuje spokojenost nejen pacientů, ale i personálu nemocnice. Velmi pozitivní zkušenosti se systémem osvětlení HealWell již mají některá významná evropská zdravotnická zařízení, např. The German Heart Center Berlin nebo Bradford Teaching Hospitals.

[Tiskové materiály Philips.]