časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Městská společnost THMP dokončila vánoční výzdobu v ulicích Prahy

16. 12. 2020 | Technologie hlavního města Prahy, a.s. | www.thmp.cz

O prvním adventním víkendu na konci listopadu se v hlavním městě rozsvítily tisíce vánočních dekorací na stožárech veřejného osvětlení, světelná výzdoba v parcích a na náměstích. Spolu s nimi se postupně začaly rozsvěcet i vánoční stromy napříč celou Prahou. Těch letos městská společnost Technologie hlavního města Prahy („THMP“) ozdobila rovných jednatřicet. Z nich nejznámější byl ten na Staroměstském náměstí a mezi posledními se rozsvítil vánoční strom na Mariánském náměstí před pražským magistrátem.

Oslavy Vánoc v hlavním městě probíhají letos z důvodu vládních opatření v omezené podobě. Podle radního MHMP Jana Chabra od nich ale pražský magistrát nechtěl upustit úplně. „Advent patří k nejkrásnějším obdobím roku. Města jsou vyzdobena tisíci světly, všude panuje slavnostní a přátelská atmosféra. O to bychom Pražany nechtěli připravit, a proto jsme město i letos vyzdobili světelnými dekoracemi a desítkami vánočních stromů,“ uvedl radní a doplnil, že městská společnost THMP letos v různých částech Prahy ozdobila dvanáct velkých a devatenáct menších vánočních stromů.

Světelné dekorace na stožárech veřejného osvětlení jsou už pro adventní atmosféru v Praze nedílnou součástí. „Naše společnost jich letos instalovala okolo jedenácti set. Výzdobu zajišťovali pracovníci dvou výjezdových středisek s využitím výškové techniky a práce probíhaly převážně v druhé polovině listopadu a počátkem prosince. Stožáry jsme vyzdobili celkem čtyřmi sty světelnými vločkami, dvěma sty třiceti zvonky, dvěma sty hvězdami a šedesáti ozdobami ve tvaru komety nebo svíčky,“ upřesnil Tomáš Novotný, místopředseda představenstva městské společnosti THMP, která pro město už třetím rokem spravuje největší síť veřejného osvětlení v republice. „Dalších zhruba dvě stě ozdob má pak podobu nejrůznějších řetězů a světelných záclon,“ dodal.

Kromě stožárů veřejného osvětlení letos společnost THMP ozdobila i vánoční stromy a instalovala v ulicích několik světelných prvků. „Asi nejefektnější je výzdoba v Praze Čakovicích. Tam jsme kromě ozdob na veřejném osvětlení rozsvítili i šest vánočních stromů a na Náměstí 25. března září volně stojící 3D světelné prvky. Najdete tam světelnou uličku s lavičkou, dvě metr a půl velké vánoční koule a model anděla. Pokud byste ani tady nenasáli vánoční atmosféru, pak už nikde,“ popsal s nadsázkou Tomáš Novotný a doplnil, že z vánočních stromů se letos společnost postarala například o ten v Tupolevově ulici v Letňanech, v Trojské ulici v Troji, v ulici Národních hrdinů v Dolních Počernicích nebo na Mariánském náměstí na Starém městě. „Logisticky nejnáročnější byl pro nás ale strom na Staroměstském náměstí. U toho jsme letos zajišťovali kácení, převoz i jeho instalaci a zdobení,“ uzavřel.

Tiskové materiály THMP