časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Měřicí přístroj PEL 103 od Chauvin Arnoux

19. 12. 2018 | Micronix, spol. s r. o. | www.micronix.cz

Od okamžiků, kdy byla elektrická energie vyrobena nejen pro vlastní spotřebu výrobců, ale i pro další odběratele, stala se zbožím, pro které bylo třeba stanovit měřítka k posuzování jeho kvality. Zpočátku to byly jen stabilita dodávaného napětí a frekvence.

V současné době masového nasazování elektrických pohonů s měniči a spínanými zdroji se objevuje problém harmonického zkreslení. Mechanickou práci realizuje ale jen 1. harmonická složka napětí. Kromě ztrát, které vznikají díky posunu proudu a napětí (čímž vzniká jalová energie), situaci ještě zhoršují právě vyšší harmonické, a tak dochází k dalšímu snížení činného výkonu a tudíž se objevuje ještě více jalového. Výsledný účiník se nazývá PF (Power Factor), nebo česky opravdový účiník.

Měřicí přístroj PEL 103 od Chauvin Arnoux

Znalostí kvality sítě lze tedy předejít mnoha problémům. V současné době není problém tyto parametry zjistit a vyhodnotit. Krom analyzátorů výkonu, které vyhodnotí parametry v porovnání s normou, mnohdy stačí tzv. záznamníky sítě, které jsou cenově dostupnější.

Jedním z nich je přístroj PEL 103, od francouzského výrobce Chauvin Arnoux. V současné době je v akci za sníženou cenu a zdarma tak lze získat proudové kleště, SW a k tomu ještě kvalitní tablet.

Nastavení je dostupné jak přímo z přístroje, tak přes počítač pomocí USB či přes Bluetooth. Rovněž k vyhodnocení se dají stáhnout všechny naměřené hodnoty. Zdarma je rovněž stažitelná aplikace pro mobily, či tablety s Androidem. V tomto případě lze i sledovat zaznamenávané hodnoty.

V případě zájmu se zájemci mohou obrátit na firmu Micronix, s. r. o., která tento zvýhodněný set nabízí.

Micronix, spol. s r. o., Antala Staška 1076/33a, 140 00 Praha 4
tel.: +420 225 282 700, e-mail: info@micronix.czwww.micronix.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2018 na straně 45. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021