časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Luxmetr – stanovené měřidlo

31. 3. 2019 | Ing. Tomáš Sousedík | METROLUX, s. r. o. | https://metrolux.cz

Při dokončení stavby se před kolaudací požaduje po stavebníkovi doložení protokolu o měření osvětlení. Měří se umělé osvětlení pro účely příslušné hygienické stanice a dále také nouzové osvětlení, které ověří plnění požadavků příslušných norem na osvětlení: ČSN EN 12464-1 a ČSN EN 1838.

Tyto normy jsou díky platné legislativě závazné! Osvětlení se měří luxmetrem. Měření smí pro úřední účely provádět osoba, která je držitelem potřebného oprávnění. Jde o certifikaci u České metrologické společnosti nebo o autorizaci u Státního zdravotního ústavu. Kopie oprávnění má být přílohou každého protokolu o měření. Požadavky na postup měření a protokol o měření jsou uvedeny v normě ČSN 36 0011.

Podle aktuálně platné legislativy (vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu) je luxmetr stanovené měřidlo. Na takové měřidlo se provádí typová zkouška (zajišťuje Český metrologický institut) podle zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů. Při měření osvětlení pro úřední účely (např. předkládání protokolu o měření osvětlení při kolaudaci objektu) je nutné použít luxmetr s typovou zkouškou. To se dokládá ověřením luxmetru u Českého metrologického institutu. Výstupem je ověřovací list, který by měl být jako příloha součástí každého protokolu o měření. Pro úřední měření nesmí být ověření starší dvou let. V ČR je momentálně jediným schváleným typem luxmetru (má typovou zkoušku, a je ho tedy možné ověřovat) výrobek Radiolux111 firmy Krochmann (obr.).

V praxi se lze setkat s mnoha protokoly o měření, které nesplňují ani základní požadavky stanovené normou ČSN 36 0011. Nejčastěji jde o protokoly vystavené revizním technikem při zajišťování ostatních služeb nutných pro kolaudaci stavby. Protokol většinou neobsahuje ani potřebnou autorizaci osob, které měření prováděly, ani ověřovací (nebo alespoň kalibrační) list k použitému měřicímu přístroji (luxmetru). Často se používají levná zařízení z hobby marketů, která však nemají ani požadovanou třídu přesnosti (minimálně třídu B), ani platnou kalibraci. Autor z praxe také ví, že hodnoty naměřené takovýmto luxmetrem se velmi často značně liší od hodnot naměřených špičkovým luxmetrem s třídou přesnosti L.

Použitím velmi přesného luxmetru se při vyhodnocení měření osvětlení dosahuje nízkých hodnot nejistoty měření. Je tak zajištěno, že osvětlovací soustavy, které jsou navrženy a následně realizovány pouze s malou rezervou osvětlenosti, budou v protokolu s velkou pravděpodobností označeny jako vyhovující (jestliže byla soustava správně vyprojektována a řádně realizována). Pro přesné měřidlo vyjde nízká nejistota měření, a je tak velmi pravděpodobné, že vypočtená hodnota udržované osvětlenosti Em pro jednotlivé prostory bude v celém intervalu Em ± nejistota měření nad hodnotou požadovanou normou.


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2019 na straně 33.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.