časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Lineární programovatelný zdroj DP832 staví na dobrém základu

6. 12. 2019 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Pryč jsou časy, kdy uživatele napájecího zdroje zajímaly jen elektrické parametry. Na současných laboratorních modelech září barevné TFT panely a vše je již ovládáno číslicově. Logicky se uživatel ptá na komunikační rozhraní, strukturu hlavní nabídky a třeba i úhlopříčku displeje.

Funkční po všech stránkách

Programovatelné zdroje mohou spínat a přitom zůstat docela malé. Je-li ale požadován kultivovaný chod se třemi lineárně řešenými kanály a celkový výkon bezmála 200 W, bude zapotřebí poněkud větší prostor. Stejně jako u přesného stejnosměrného zdroje od společnosti Rigol Technologies. Hmotnost modelu DP832 (obr. 1) totiž přesahuje 10 kg a velké jsou nejen jeho rozměry, ale také možnosti, které nabízí již v základu.

Lineární laboratorní zdroj DP832
Obr. 1. Lineární laboratorní zdroj DP832

Výrobce opět vsadil na slušivý funkční design. Všech osm rohů přístroje je proto opatřeno důkladnými pryžovými chrániči (obr. 2), které lze při požadavku na osazení do stojanu demontovat. Ochranu proti prachu usnadňují nasávací otvory na bocích robustního těla, kde je i masivní držák k přenášení (obr. 3). V zadní části zdroje jsou umístěny konektory USB Host a USB Device společně s volitelným rozhraním RS-232, LAN a čtyřmi číslicovými vstupy/výstupy. Jen je třeba zkontrolovat správné nastavení přepínačů síťového napájení, včetně proudové hodnoty na trubičkové pojistce. Této straně přístroje dominují výdechy nepřetržitě běžícího ventilátoru s regulací otáček, jehož „hutný“ projev nelze přeslechnout. Zdroj během přepravy chrání dvě silné krabice.


Obr. 2. Důkladné pryžové chrániče


Obr. 3. Nasávací otvory na bocích přístroje a masivní držák pro přenášení

Tři výstupy, tři ampéry

Společná charakteristika živé části síťového zdroje DP832 a jeho grafického displeje: nejsou „přístupné dotyku“. Panel s úhlopříčkou 3,5" je pro takové účely příliš malý a klasický způsob ovládání může navíc vzbuzovat větší důvěru. Vždyť zde jsou dva výstupy pracující od nuly do 30 V, přičemž třetí stabilizuje v rozsahu do 5 V. Některé kanály jsou oddělené a všechny zvládají proudové zatížení až 3 A.

Na místě určeném pro klávesnici upoutá pozornost designový kruhový volič tvořený tlačítky s deseti číslicemi pro přímé zadávání údajů. V jeho středu vystupuje otočný knoflík s přesně odstupňovaným krokem. Započtením příslušných šipek a páru pomocných tlačítek Back a OK (obr. 4) uživatel dostane přinejmenším tři možnosti nastavení žádané hodnoty. Škoda jen, že otočný ovladač zároveň nepodporuje funkci potvrzení stiskem.


Obr. 4. Pár pomocných tlačítek: Back a OK

Od analýzy po zpoždění

Tím funkce programovatelného DC zdroje DP832 teprve začínají. Lze totiž využít ještě více tlačítek. První trojice je podsvětlená a je určena pro zapnutí či vypnutí příslušného výstupu. Dalším prvkem se stejné povely vysílají souběžně pro všechny kanály. Parametry zvoleného kanálu je možné pohodlně definovat tlačítky s označením čísla výstupu. Výběr jednotlivých položek zde zajišťuje pětice dalších ovládacích prvků přímo pod zobrazovacím panelem (obr. 5), jejichž aktuální funkce je vždy přesně zobrazena.


Obr. 5. Pětice dalších ovládacích prvků pod zobrazovacím panelem

Většina tlačítek s pryžovými hmatníky navzdory docela velké postranní vůli ve výřezech reaguje vždy spolehlivě. Lze rovněž využít volitelnou akustickou signalizaci odezvy nebo základní nápovědu. Ovládání sice může být zdlouhavější, ale pokaždé i přes několik úrovní vede k cíli. Obavy tak nejsou namístě ani při práci s pamětí a jejími soubory nebo při kompletním nastavování přístroje, včetně jeho systému či možností zobrazování.

Záleží na úhlu pohledu

Přítomnost grafického displeje (obr. 6) si vyžádaly nejrůznější pokročilé funkce, kdy je např. třeba vynášet časové závislosti nebo jen efektně zobrazovat aktuální výkonové poměry po vzoru klasických analogových měřidel. Výrobce má v oblibě nejen široké nastavení jasu nebo kontrastu, ale také barev, to však silně závisí na pozorovacím úhlu. V základním režimu displej souběžně informuje o změřeném napětí, proudu a o výkonu všech tří nezávislých kanálů, přehledně odlišuje aktivní výstupy a nezapomíná ani na výchozí definované úrovně, včetně limitů pro OVP či OCP. Pro současné zobrazení všech 21 údajů je nutné se mnohdy smířit s menšími číslicemi. Jestliže navíc uživatel neodečítá v úrovni očí, snadno se mu ztratí ikony a popisky v horní části zapuštěného panelu.


Obr. 6. Grafický displej

Programovatelný laboratorní zdroj DP832
Obr. 7. Programovatelný laboratorní zdroj DP832

Lineární laboratorní zdroj DP832 (obr. 7) je i přesto stále dobře vybaven a výrobce pracuje na jeho dalším růstu – alespoň co se týče podpory většího rozlišení nebo rozšiřujících funkcí. Některé si může uživatel po omezenou dobu rovnou vyzkoušet. Je však třeba zdůraznit, že prvořadý úkol každého programovatelného zdroje spočívá především v zajištění přesného, čistého a dlouhodobě stabilního výstupu. Společnost Rigol toto splňuje. Tři kanály s dostupnými 195 W tak může softwarovou výbavou už jen dále vylepšovat.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2019 na straně 29. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021