časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Light-Spot: setkání se světlem na Pražském Quadriennale 2015

1. 6. 2015 | Light Spot | www.lightingschool.eu

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru je největší světová akce, která zkoumá oblast scénografie v celé její šíři – od scénického umění přes kostýmní, světelný a zvukový design až po nové scénografické přístupy. Nadcházející třináctý ročník PQ se bude konat od 18. do 28. června 2015. Jeho hlavním tématem je Sdílený prostor: Hudba Počasí Politika. Tato akce je součástí víceleté evropské série workshopů, sympozií, rezidencí a výstav. 

Paralelně s PQ' 15 se vůbec poprvé otevře Light-Spot, prostor pro neformální setkání profesionálů z oboru světelného designu a dalších osobností, které se věnují světlu. Uskuteční se během pěti dnů: od 19. do 23. června na divadelní Lodi Tajemství bratří Formanů na náplavce v centru Prahy.

Light-Spot je pořádán partnery sdruženými v European Lighting School – mezinárodním projektu, který za podpory EU již dva roky vede domácí Institut Světelného Designu, slovenská Anténa – sieť pre nezávislú kultúru a Instituut Lichtontwerpen z Nizozemí, generálním partnerem je světoznámý český dodavatel profesionální osvětlovací techniky ROBE. Spolupracující institucí je rovněž Institut intermédií FEL ČVUT.

Light Spot PrahaVzhledem k povaze organizátorů Light-Spot nabídne především sdílení zkušeností z oblasti vzdělávání světelných designérů, setkání divadelních světelných techniků a profesionálů v oboru a prezentace zajímavých projektů i organizací. V pravidelných programových blocích se účastníci podělí o své zkušenosti a metody a porovnají je s praxí jiných institucí v této oblasti. Jaký je rozdíl v přístupu těch, kteří se řemeslo učili za pochodu, a těch, kteří mají oficiální diplom? Co se od sebe navzájem mohou naučit? Existují rozdíly v praxi jednotlivých zemí? Potřebují technici a designéři lepší teoretické zázemí? Jak spolupracuje komerční sféra s tvůrčím oborem světelného designu? A je teorie a praxe ve škole stejná jako v reálném světě? Na programu budou také současná profesní témata jako nástup LED techniky i situace konvenčních světelných zdrojů.

Formát setkání je rozdělen do tematických bloků, zaostřených na vzdělávání, světelné umění, technologie a budoucnost světelného designu. Každé dopoledne se bude konat Brunch Talk (11.00 až 13.00), otevřená diskuse pozvaných hostů o problematice daného tématu. Odpoledne budou mít v rámci tzv. T-Spotu (15.00 až 17.00) prostor k prezentaci různých aktivit a projektů všichni se zájmem o obor – můžete se přihlásit i vy! Večerní program Key note (20.30 až 22.00) představí osobnosti a špičkové světelné designéry z celého světa. Noci na Lodi nabídnou tzv. chillout zónu s diskžokeji či živou hudbou, takže bude možné pokračovat v diskusích, navazování kontaktů nebo se jen bavit.

V rámci Light-Spotu se na Lodi také uskuteční workshop vedený Danielem Tesařem, srovnávající možnosti současné běžně dostupné osvětlovací techniky a techniky nové, zejména z dílny ROBE.

Light-Spot bude po celý den nabízet, vedle unikátního prostředí Lodi Tajemství na řece, otevřený bar, kvalitní občerstvení, edukační, diskusní a networková setkání v neformálním duchu i oddechové večery s hudebním podkresem. Přijďte kdykoliv, vždy něco najdete – a jestliže budete chtít odejít, Pražské Quadriennale je hned za rohem! 

Více informací najdete na www.lightingschool.eu

Program ke stažení ZDE

Podrobnosti o akci naleznete ZDE / FACEBOOK Light Spot


 Light Spor Praha Program

 Light Spor Praha Program