časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Klasická versus inteligentní elektroinstalace!

17. 10. 2016 | HDL Automation s.r.o. | www.hdl-automation.cz

U velkých administrativních center není co řešit. Tam není sporu, že inteligentní elektroinstalace zajistí požadované propojení funkcí osvětlení, vzduchotechniky, topení a klimatizace, kontroly přístupu a ušetří náklady na investice a zejména provoz. Budova vybavená systémovou sběrnicovou instalací tak má výrazně vyšší užitnou i tržní hodnotu.

Jaká je ale situace u menších staveb? Dané dilema si musí rozhodnout uživatel, který bývá často i investorem. Elektroprojektant i elektroinstalatér jsou velmi důležitými osobami ovlivňujícími konečné rozhodnutí a svým postojem a doporučením mohou podpořit volbu inteligentní elektroinstalace.

Společnost HDL vyvinula a neustále zdokonaluje automatizační řešení, aby jeho instalace, programování a zprovoznění bylo jednoduché, intuitivní, integrovatelné s ostatními systémy. Velký důraz je kladen na kvalitu a spolehlivost výrobků. Propojení sběrnice Buspro s bezdrátovými Buspro Wireless prvky dovoluje řešit stávající budovy bez nutnosti rekonstrukce. Buspro Wireless se obejde bez napájení bateriemi díky svému unikátnímu dvojcestnému vytěžování elektrické energie pro provoz aktorů a ovladačů. To činí z řady Buspro Wireless doplněk velmi usnadňující rekonstrukci v objektech s klasickou elektroinstalací, kde do instalačních krabic pro vypínače nebývá veden nulový vodič.

HDL rovněž disponuje vlastní řadou prvků KNX. Systém HDL Buspro pracuje obdobně jako KNX s distribuovanou logikou, proto lze obě sběrnice snadno integrovat do jednoho celku. Pro investory i programátory je pak výhodné i to, že produkty a instalace Buspro nejsou zatíženy licenčními poplatky a náklady spojenými se standardem KNX.

Vraťme se nazpátek k úvahám a rozhodování majitele rodinného domu či bytu. Jejich kritéria pro volbu klasické versus inteligentní elektroinstalace mohou být odlišná. Společnost HDL Automation s.r.o., výhradní dovozce prvků pro inteligentní instalace značky HDL, využila veletrhu FOR ARCH 2016 (20. - 24. 9. 2016) a podobně jako na veletrhu AMPER provedla s návštěvníky své expozice průzkum potřeb a názorů. Některá kritéria se téměř shodují, viz graf č. 1. a č. 2. Koncové uživatele zajímá především spolehlivost, možnost propojení s již stávajícími systémy a spotřebiči v domě a jednoduchost ovládání. Zajímavé byly i odpovědi na otázku „K čemu je chytrá domácnost dobrá?“ viz graf č. 3.


Graf č. 1 ukazuje, která kritéria hrají primární roli v rozhodování majitelů nemovitostí ohledně chytré domácnosti – veletrh FOR ARCH


Graf č. 2 ukazuje, která kritéria hrají primární roli v rozhodování elektroinstalačních firem ohledně chytré domácnosti – veletrh AMPER


Graf č. 3 ukazuje, co si majitelé nemovitostí myslí o chytré domácnosti – veletrh FOR ARCH

HDL Automation s.r.o.

HDL Automation s.r.o.
Italská 1800/35
Praha 2
120 00
www.hdl-automation.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021