časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kabelové svorky KOZ

2. 4. 2020 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

Rozsáhlé instalace kabelů v elektrických zařízeních, průmyslových provozech či telekomunikacích vyžadují spolehlivé upevnění. Odpovídající kabelové svorky lze použít na vnitřní i venkovní elektroinstalace, nejnáročnější přitom bývají venkovní instalace v blízkosti moře a uzavřené chemické provozy.

Požadavky na odolnost kabelových příchytek stanovuje evropská norma EN IEC 61914: 2016, přesto jsou v praxi k vidění necertifikované svorky degradované teplotou, UV zářením či mechanicky. Za detailnější popis tedy stojí ověřené kabelové svorky, které jsou instalovány v těch nejnáročnějších podmínkách po celém světě.


Obr. 1. Různá provedení svorek KOZ

Kabelové svorky KOZ (obr. 1) jsou vhodné pro montáž kabelů nízkého, středního i vysokého napětí. Jsou vyrobeny z materiálu vyztuženého skleněnými vlákny a mohou být použity pro kabely s vnějším průměrem od 13 do 160 mm. Bez vlivu na mechanické vlastnosti odolávají olejům, tukům, mrazu, teplu, UV záření, ozonu, solné mlze, kyselinám, agresivním chemikáliím i jadernému záření, neoxidují a jsou nevodivé. Jelikož jde o certifikované produkty do průmyslového prostředí, musí vyhovovat požadavkům nejen na odolnost, ale současně i na materiálové složení. Neobsahují proto olovo, kadmium a jsou bez halogenů. Katalogová teplota okolí může být v rozsahu od –80 do +120 °C, nicméně v krátkodobých testech byla ověřena odolnost až do +225 °C, navíc vyhovují požadavkům na samozhášivost (třída hořlavosti V-0 podle UL94).


Obr. 2. Použití svorek KOZ UNI 4× 30-47

Montáž je velmi jednoduchá, většina kabelových svorek KOZ se skládá z horní a dolní části, které se po uložení kabelu, popř. celého svazku, utáhnou předepsaným momentem. Ve svorkách jsou předlisované komory na matice, montáž šrouby či závitovými tyčemi je díky tomu velmi rychlá. Manipulace se svorkami je bezpečná, všechny části jsou bez ostrých hran a výčnělků. Jelikož nejnovější kabely se syntetickými plášti mohou být náchylné k poškození, je nutné zvolit správný průměr svorky a dodržet předepsaný utahovací moment (většinou v intervalu 5 až 8 Nm). Kdyby k deformaci kabelu mohlo vést přílišné utažení či např. změna teplot, měly by se použít ochranné neoprenové vložky (obr. 3) v tloušťkách od 2 do 6 mm. Neoprenové vložky současně poskytují stabilnější fixaci kabelů při vertikální montáži a chrání kabely proti nadměrnému lokálnímu namáhání. Jsou vyrobeny z vysoce kvalitního neoprenového materiálu, který je odolný proti kyselinám, ozonu, dešti, silným zásadám i většině alifatických olejů, je samozhášivý a splňuje testy osového kluzného zatížení podle normy EN IEC 61914: 2016 při teplotě +120 °C.


Obr. 3. Neoprenová vložka

Podrobnější informace zájemci naleznou na internetových stránkách českého zastoupení www.oskom.cz.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2020 na straně 25.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021