časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak na domovní elektroinstalaci

17. 6. 2019 | Mgr. Barbora Krajčová | OBZOR Zlín | www.obzor.cz

Při stavbě nebo kompletní rekonstrukci jistě bude nutné dřív či později řešit také otázku domovní elektroinstalace. Rady, na co si dát pozor, a také tipy na módní materiály rámečků vypínačů a zásuvek nabízí český výrobce domovních vypínačů a zásuvek OBZOR Zlín.

Obr. 1. Otočný LED stmívač DECENTE (foto: OBZOR)
Obr. 1. Otočný LED stmívač DECENTE (foto: OBZOR)

Nepodceňte plánování

Nad umístěním domovní elektroinstalace je třeba uvažovat už ve fázi plánování obytných prostor, a to nejlépe v součinnosti s projektantem. Obvyklá fráze „času dost“ zde určitě neplatí. Je dobré mít předem rozmyšleno např. i to, kde budou umístěny spotřebiče (TV, PC, přehrávač, pračka, kuchyňské spotřebiče aj.), kde budou svítidla s přívodní šňůrou, popř. kde budou velké kusy nábytku u zdi (např. vestavné skříně, sedací soupravy), které by mohly stávající zásuvky zakrýt. Jsou-li dopředu známy všechny podrobnosti, lze se vyhnout nepříjemnostem s přebytkem nebo naopak nedostatkem vypínačů a zásuvek. Zároveň je třeba mít na paměti, že ne všechny vypínače mají stejně hluboké spínací přístroje. „Pro klasické přístroje domovních vypínačů a zásuvek se běžně užívají instalační krabice hluboké 30 nebo 42 milimetrů. U některých vypínačů jsou ale potřeba hlubší instalační krabice, klidně i 60 milimetrů. To stejné platí i u speciálních přístrojů, jakými jsou například žaluziový ovladač, sporákový ovladač či zásuvka s přepěťovou ochranou, které musí mít montážní hloubku minimálně 50 milimetrů. Rozhodně proto nenechávejte výběr domovní elektroinstalace až do hotového interiéru, abyste poté nemuseli zasahovat do již hotových stěn. Kvůli šíři sortimentu a častým změnám v elektroinstalaci doporučuji instalovat rovnou hlubší krabice,“ radí pan Marek Beneda, obchodně-technický poradce společnosti OBZOR Zlín.


Obr. 2. Umístění vypínače u dveří, umístění zásuvky nad zemí i v blízkosti vodního zdroje (foto: Hotel Endemit) (Pozn. red.: v prostoru nad umyvadlem – na obrázku vyznačeno zelenými linkami – nemůže být umístěna zásuvka s krytím menším
než IP44.)

Umístění elektroinstalace

Osazení zdi vypínači a zásuvkami je poměrně individuální věc každého interiéru. Ale i zde platí určitá pravidla. Vypínače je praktické umístit hned vedle dveří ve výšce asi 120 cm (měřeno od podlahy ke středu vypínače). Zásuvky se běžně osazují ve výšce mezi 20 a 30 cm od podlahy. Je-li třeba zásuvky umístit nad pracovní plochu – např. v kuchyni či u pracovního stolu, platí pro ně přibližně stejná výška jako pro vypínače. V blízkosti zdroje vody v koupelně či v kuchyni platí pro umístění elektroinstalace specifická pravidla daná normou.


Obr. 3. Vypínač DECENTE a) v betonovém rámečku, b) ve skleněném rámečku v provedení kovová šedá, c) s dřevěným rámečkem v dekoru ořech, d) s kovovým rámečkem z nerezu (foto: OBZOR: a, b, d, Chalupa Sihelné: c)

Výběr vypínačů podle designu

Výběr vypínačů a zásuvek se neřídí jen technickými parametry. Nemalou roli hraje design. Řada DECENTE nabízí široký výběr materiálů (sklo, dřevo, kov i beton) a barev. Jestliže uživatele vybrané vypínače po čase omrzí nebo změní styl interiéru, stačí vyměnit pouze pohledové kryty a rámečky bez zásahu do elektroinstalace – strojek zůstává na svém místě. Vypínače a zásuvky řady DECENTE lze sloučit do tzv. vícenásobných rámečků vodorovně i svisle, a to až do čtyřnásobného rámečku v závislosti na zvoleném materiálu.


Obr. 4. Čtyřnásobný dřevěný rámeček DECENTE v dekoru dub (foto: OBZOR)

Nezapomínejte na bezpečnost

Z bezpečnosti je třeba věnovat patřičnou pozornost vyhláškám, které jsou s domovní elektroinstalací spojené, a zvážit vlastní znalosti v tomto oboru. Špatně provedená elektroinstalace může poškodit zdraví a také ohrozit majetek např. v důsledku zkratu špatně udělané elektroinstalace a následného požáru. „Osobně doporučuji si k řešení domovní elektroinstalace přizvat zkušeného odborníka, který navrhne pracovní postup a poradí s potřebným vybavením včetně doporučení na typ, počet a umístění vypínačů a zásuvek. V případě rekonstrukce také zkontroluje stav staré elektroinstalace a navrhne rozsah změn,“ radí pan Marek Beneda z firmy OBZOR a dodává: „Při rekonstrukci staršího objektu můžete využít stávajících rozvodů, na které lze nové vypínače a zásuvky připojit, nicméně se to neobejde bez odborné kontroly. V praxi se ale velmi často doporučuje předešlé rozvody nahradit novými.“

Více na www.domovnivypinace.cz.


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2019 na straně 25.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.