časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

IO-Link pro jednodušší instalace

7. 12. 2019 | Murrelektronik CZ spol. s r.o. | www.murrelektronik.cz

IO-Link je odpověď na výzvu, jak stavět efektivnější, flexibilnější a ziskovější stroje. K dosažení těchto cílů má firma Murrelektronik potřebné prostředky a znalosti. Jeho implementací se výrobní procesy zrychlují a stávají se flexibilnějšími a ve výsledku efektivnějšími. Důsledkem zrychlujících se výrobních procesů je nyní generování stále většího množství dat. Integrace IO-Link zjednodušuje sběr dat a nakládání s nimi. Zároveň nabízí přehlednou komunikaci od senzorů až po cloudová úložiště.

Výhody v urychlení a implementaci

IO-Link zkracuje dobu uvedení do provozu. Protože konfigurační data pro chytré senzory a akční prvky přicházejí přímo z řídicího systému, nemusí být senzory a další prvky konfigurovány ručně, a nastavení stroje je proto rychlejší. S tím souvisí i snižování nákladů. Komunikace IO-Link totiž nevyžaduje stíněné kabely. Namísto nich lze použít senzorové kabely s běžnými konektory M8 a M12. Řídicí systém už tudíž nepotřebuje drahé analogové karty a konfigurovatelné senzory, protože aktuátory minimalizují nutnost držet ve skladu velké množství variant. Schvalovací procesy jsou ve výsledku jednodušší a je vyžadována menší skladová kapacita, takže přímé náklady klesají.

Vysoká produktivita

IO-Link zvyšuje produktivitu, protože jeho využitím je konfigurace zařízení uložena v řídicí jednotce (masteru). Je-li nutné zařízení vyměnit, původní konfiguraci je možné nahrát do nové komponenty. To zrychluje a zjednodušuje výměnu, a odstávka je tak kratší. IO-Link je také převratný v oblasti údržby. Protože nepřetržitě generuje data jako prostý text, pro pracovníky údržby je jednoduché udělat si představu o aktuálním stavu instalace. Opravy je tak možné plánovat předem a některé z nich lze provádět na dálku.

Pracovníci firmy Murrelektronik jsou experty na zavádění instalačních konceptů „šitých na míru“ aplikaci zákazníka. S pomocí IO-Link analyzují stroje a instalace, přičemž je důraz kladen na zjištění přesného počtu a umístění vstupů a výstupů. Firma čerpá z vlastních zkušeností ve svém oboru a má detailní znalosti podmínek a konkrétních potřeb zákazníka, a proto může navrhnout instalační koncepty vhodné právě pro konkrétního zákazníka.

Široká paleta možností

Kompaktní sběrnicové moduly Murrelektronik (MVK Metal, Impact67 a Solid67) jsou vybaveny porty IO-Link, a tak umožňují zákazníkům rychle a jednoduše integrovat zařízení IO-Link do stávající instalace. Firma také nabízí MVK Fusion pro připojení jak standardních, tak bezpečnostních signálů a zařízení IO-Link do jediného modulu.

Alternativou k samostatným modulům je Cube67, modulární sběrnicový systém. Připojením řídicí jednotky IO-Link k modelu Cube získá zákazník místo pro až 128 dalších zařízení IO-Link na jedinému sběrnicovému uzlu.

Příslušenství IO-Link

Murrelektronik má v nabídce širokou škálu příslušenství pro IO-Link, které zahrnuje huby, analogové převodníky a indukční vazební členy. To vše zvyšuje efektivitu instalace IO-Link u zákazníka. Huby mu umožní jednoduše znásobit počet vstupních a výstupních portů, zatímco díky analogovému převodníku je možné analogové signály přivést do IO-Link hubu. Indukční vazební člen firmy Murrelektronik zajišťuje bezkontaktní komunikaci IO-Link vzduchovou mezerou. Řídicí jednotku a zařízení lze rozpojit takřka okamžitě (asi 10 ms) a tím snadno vyměnit nástroj. Firma dokonce nabízí i napájecí zdroj Emparro67 Hybrid s krytím třídy IP67 a IO-Link funkcemi pro sběr diagnostických dat a změnu nastavení.

IODD on board

Soubor IODD (I/O Device Description) představuje popis zařízení IO-Link. Obsahuje identifikační údaje, konfiguraci zařízení, procesní a diagnostická data, komunikační možnosti a další. Při použití sběrnicového uzlu Cube67 Ethernet/IP si uživatel může vytvořit vlastní knihovnu IODD. Všechna zařízení IO-Link připojená pomocí systému Cube67 je možné konfigurovat prostřednictvím webového rozhraní Cube. Díky webovému serveru není třeba používat pro zařízení IO-Link soubory AOI. Navíc v něm je vestavěna funkce pro správu a diagnostiku IO-Link bez řídicího systému. V případě sběrnicových modulů MVK Metal a Impact67 je soubor IODD součástí knihovny GSDML.

Po zabudování senzorů, ventilových terminálů a dalších zařízení IO-Link do instalace se uživatel dostane do databáze prostřednictvím webového rozhraní nebo běžného inženýrského nástroje. Není třeba použít další software a zdržení způsobená např. importy jsou minulostí. V rekordním čase je tak dosaženo integrace.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2019 na straně 43. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021