časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inteligentní elektroinstalace od HDL

14. 12. 2017 | Markéta Alexanderová | HDL Automation s.r.o. | www.hdl-automation.cz

Živé téma diskusí, úvah i rozhodování mnoha investorů a obyvatel budoucích domů. U velkých administrativních center není co řešit. Tam není sporu, že inteligentní elektroinstalace zajistí požadované propojení funkcí osvětlení, vzduchotechniky, topení a klimatizace, kontroly přístupu a ušetří náklady na investice a zejména provoz.

Budova vybavená systémovou sběrnicovou instalací tak má výrazně vyšší užitnou i tržní hodnotu. Jiná je situace u menších staveb. Zde dilema „klasické“ versus inteligentní elektroinstalace leží v hlavě mnoha investorům i odborné veřejnosti. Diskutované i nevyřčené otázky uživatele jsou: Co mi to přinese? Není to zbytečný luxus? Opravdu potřebuji „ty chytré“ funkce? Budu to vůbec umět ovládat? Sběrnicovým systémem zatím nedotčený elektroinstalatér zase ze svého pohledu zvažuje, zda se mu vyplatí se nový systém učit, zda si dokáže poradit při uvádění do provozu, a zda čas i peníze vynaložené na osvojení sběrnicového systému zúročí na případných dalších projektech. Inteligentní elektroinstalace je na pořadu dne, což vyjadřované obavy jen dotvrzují. Společnost HDL Automation s.r.o., výhradní dovozce prvků pro inteligentní instalace značky HDL, nabízí elektroinstalačním firmám, potažmo i koncovým zákazníkům pomoc ve formě projekční činnosti a následně technické podpory při realizaci. Pro svou partnerskou síť připravuje školení, pomáhá a řeší dotazy e-mailově, telefonicky či přímo na stavbě.

 Pasivní dům – Oslo, Norsko
Pasivní dům – Oslo, Norsko

Na priority zákazníků reaguje společnost HDL Automation s.r.o. rovněž svým prodejním programem. Výrobky pokrývají hustě celou škálu vybavení budov od nástěnných ovladačů, přes vícekanálová relé a stmívače, pohony žaluzií, audio, topení a bezpečnostní systém, až po připojení elektrospotřebičů, CCTV, ovládání přes internet a další. Specialitou značky HDL jsou nástěnné dotykové ovladače v designovém skleněném provedení s podsvíceným displejem. Právě na přání zákazníků byla řada ovladačů doplněna zásuvkami ve stejném designu.

Značka HDL nabízí kromě standardní sběrnice KNX i výrobky pracující na vlastní sběrnici Buspro. Sběrnice Buspro je hardwarově kompatibilní s KNX, používá totožné kabely, proudy a napětí. Liší se zejména komunikačním protokolem, který umožňuje flexibilnější nastavení a některé rozšířené funkce. Protože však Buspropracuje stejně jako KNX s distribuovanou logikou a obdobným systémem adresace, lze obě sběrnice snadno integrovat do jednoho celku. Pro investory i programátory je pak výhodné i to, že produkty a instalace Buspro nejsou zatíženy licenčními poplatky a náklady spojenými se standardem KNX.

Další významnou výhodou sběrnice HDL Buspro je její plně kompatibilní bezdrátové rozšíření HDL Buspro Wireless. Prvky řady Buspro Wireless komunikují bezdrátově ve vyhrazeném pásmu 864 až 870 MHz. Výzvou u bezdrátových řešení je zajistit dostatečné napájení akčních členů a ovladačů v místech bez přítomnosti nulového vodiče. Na trhu dostupné bezdrátové systémy řeší napájení pomocí lokální baterie, kterou je však třeba čas od času vyměnit. Buspro Wireless se však bez baterie obejde díky svému unikátnímu dvojcestnému vytěžování elektrické energie pro provoz akčních členů a ovladačů. To činí z řady Buspro Wireless doplněk velmi usnadňující rekonstrukci v objektech s klasickou elektroinstalací, kde do instalačních krabic pro vypínače nebývá veden nulový vodič. Síť Buspro Wireless může být použita samostatně anebo jako doplněk sběrnicové sítě Buspro.

Zařízení HDL jsou v českých zemích relativně nová, ale vzhledem k uvedeným vlastnostem se jistě prosadí na trhu stejně dobře jako v zahraničí. Výrobce HDL už od roku 1985 dodává své výrobky do zemí všech kontinentů. Investoři komerčních, rezidenčních, hotelových komplexů známých značek, ale i majitelé rodinných domů u našich evropských sousedů, mezi něž patří Belgie, Německo, Anglie, Itálie a Norsko již řešení HDL vyzkoušeli a výhod zde popsané avantgardní koncepce využívají.

Inteligentní elektroinstalace od HDL
Rodinný dům – Jihlava, Česká republika

Pokud vás HDL systémy automatizace budov zaujaly, můžete navštívit showroom v Praze, Brně či Ostravě.

Více informací naleznete na www.hdl-automation.cz.


Reference

Pasivní dům – Oslo, Norsko
Díky automatizaci došlo k významným úsporám energie. Progresivní myšlení majitelů vedlo k tomu, že již v projektové dokumentaci domu zohlednili i případné budoucí požadavky na doplnění automatizace. Do projektu zahrnuli také dodatečné přístupové porty a rozšířený kabelový svazek.

Rodinný dům – Jihlava, Česká republika
Automatizovanými domy se můžeme inspirovat i v České republice. Vlastník domu se rozhodl využít téměř všechny smysluplné funkce HDL systému a umožnit domu, „aby se o sebe staral sám“. Komplexně pojatá automatizace objektu integrovala všechny autonomní systémy – zabezpečení, vytápění, osvětlení, audio, zavlažování atd. do jednoho, a tím odpadla potřeba studovat několik návodů na obsluhu, užívat různé koncové aplikace, řešit vícero servisních firem.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021