časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ikony svítidel 20. století – Čas se nebojí jen pyramid!

9. 8. 2016 | Ing. Iva Bastlová, DiS. | www.loxo.cz

Čas běží rychleji, než bychom si přáli. Stárneme stejně rychle jako věci kolem nás. Občas se ale podaří vyvinout i takový výrobek, který běh času popírá a čím je starší, tím je lepší. A to nehovoříme o víně, ale o svítidlech! Pojďme se tedy podívat, jaká svítidla přežila několik desetiletí a stále jsou na vrcholu popularity.

Stojanové svítidlo Arco

Svítidlo Arco je skutečně ikona mezi svítidly. V roce 1962 je navrhli bratři Achille a Pier Giacomo Castiglioniové pro značku Flos. Ve výrobě je nepřetržitě od roku vzniku, tzn., že příští rok může slavit padesát pět let. Každá jeho část je funkční a propracovaná do všech detailů, včetně zkosených hran mramorového podstavce z důvodu bezpečnosti. Inspirací pro jeho vzhled se stalo obyčejné pouliční svítidlo, které designéři upravili. Záměrem bylo vytvořit svítidlo, kterému se není třeba v prostoru vyhýbat – tedy takové, které má dlouhé rameno a velmi těžkou základnu. A to se opravdu povedlo!

Stojanové svítidlo Arco (Achille a Pier Giacomo Castiglioniové, Itálie, 1962)

Dekorativní „lávové lampy“ Mathmos

Značka originálních „lávových lamp“ byla založena roku 1963 vynálezcem Edvardem Cravenem Walkerem z Velké Británie. Vyráběny jsou skoro stejně dlouho jako svítidlo Arco. Původně chtěl britský vynálezce vytvořit minutku odměřující dobu vaření vajec, ale nakonec z nápadu „vzešla“ ikonická „lampa“ Astro, která se okamžitě stala hitem. Když chtěl její autor odejít na odpočinek, spojil se roku 1989 s mladšími podnikateli. Ti nastartovali další vývoj a v roce 1992 změnili název svítidla z Crestworth na Mathmos. Od té doby se těchto svítidel prodaly miliony a stále jsou na trhu.


„Lávové lampy“ Mathmos (Edvard Craven Walker, Velká Británie, 1992)

Svítidlo AJ

Stojanové, nástěnné a stolní svítidlo AJ od dánského designéra Arne Jacobsena má za sebou dlouhou „kariéru“. Je ještě starší než dvě předcházející svítidla. Bylo navrženo roku 1960 pro hotel SAS Royal v Kodani – současný Radisson SAS Royal Hotel. Toto elegantní svítidlo se sklopnou hlavou asymetrického tvaru a základnou s otvorem odlehčujícím jeho vzhled je dodáváno v různém barevném provedení, přičemž vnitřní část stínidla je vždy bílé barvy dobře rozptylující světlo. Svítidlo má velmi dobré světelnětechnické parametry – neoslňuje a dobře osvětluje prostor. Vyrábí ho firma Louis Poulsen.

Svítidlo AJ (Arne Jacobsen, Dánsko,1960) AJ-Table a AJ-Floor

Závěsné svítidlo Onion

Závěsné svítidlo Cibule od designéra Vernera Pantona pochází z roku 1977. Původně bylo navrženo pro společnost Yamagiwa z Japonska. V té době nebylo nikdy prodáváno mimo tento trh. Když Yamagiwa ukončila na počátku 90. let minulé století výrobu, byla licence převedena do firmy Verpan, která nakonec dala toto svítidlo do výroby v jeho původní podobě s pásy z ohýbaného kovu, které skrývají světelný zdroj a zároveň působí jako reflektory jemně rozptylující světlo po místnosti.


Závěsné svítidlo Onion (Verner Panton, Dánsko, 1977)

Stolní svítidlo Eclisse

Stolní svítidlo od designéra Vica Magistrettiho spatřilo světlo světa roku 1965. Výrobce Artemide ji zařadil do výroby o dva roky později. Toto svítidlo má přímo-nepřímé rozložení světelného toku a vyrábí se i v nástěnné verzi. Je-li světelný zdroj zcela zakryt, vzniká stejný světelný efekt jako při zatmění. Uvedené svítidlo se prodává dodnes.


Stolní svítidlo Eclisse (Vico Magistretti, Itálie, 1965)

Vico Magistretti při práci

Závěsné svítidlo PH 5

Tento další ikonický „kousek“ navrhl dánský designér Poul Henningsen. Svítidla řady PH byla výsledkem mnoha let studií. Neměla oslňovat, ale dodat interiéru měkké a teplé světlo. První svítidlo z této řady sklidilo velký úspěch na pařížské výstavě již roku 1925. Od té doby až do vypuknutí druhé světové války se tato svítidla vyvážela do celého světa. Typ PH 5 je z celé kolekce nejoblíbenější, vyvinut byl později – až roku 1958. Vyrábí se stále, a to v několika barevných provedeních. Výrobu zajišťuje značka Louis Poulsen.


Závěsné svítidlo PH 5 (Poul Henningsen, Dánsko, 1958)

Svítidlo Bulb

Zmíněný produkt z dílny německého designéra Ingo Maurera, který se specializuje výhradně na svítidla, se na trhu objevil již roku 1966. „Žárovka v žárovce“, jak lze také toto netradiční svítidlo nazvat, byla tři roky nato zařazena do kolekce MoMA v New Yorku. Řada již zmíněných svítidel se vyrábí dodnes.


Svítidlo Bulb (Ingo Maurer, Německo, 1966)

„Světelný had“ Boalum

Tento typ svítidla je rozhodně netradiční a možná se někdo podiví, co dělá mezi svítidly 20. století. Ale je tu správně. Tohoto „světelného hada“ navrhli designéři Gianfranco Frattini a Livio Castiglioni už v roce 1970. Vnitřní struktura svítidla je vyrobena z flexibilního bílého plastu s koncovkami z bílé pryskyřice. Malé „torpédové“ žárovičky jsou navzájem propojeny v několika skupinách a odděleny izolací. Svítidla lze spolu propojovat a sestavit tak hada až o čtyřech kusech. Tím je možné získat světelný objekt v délce 8 m, který může být jakkoliv tvarován. Uvedené svítidlo lze nalézt v nabídce italské značky Artemide.


„Světelný had Boalum (Gianfranco Frattini a Livio Castiglioni, Itálie, 1970)

Svítidlo Mezzachimera

Poslední z ikonických svítidel vybraných pro tento článek pochází z dílny plodného italského designéra Vica Magistrettiho, který je navrhl v letech 1969 až 1970. Toto svítidlo je klasika všech klasik! Elegantní a nadčasové, jednoduché a nádherné. Mezzachimera je malá „sestra“ stojanového svítidla Chimera. Dodává interiéru nepřímé světlo. Tři světelné zdroje o různých intenzitách světla rozsvítí celé tělo svítidla zevnitř a světlo tak rafinovaně podtrhuje jeho vlnitý tvar. Transparentní tělo svítidla je vyrobeno z metakrylátu. Výrobcem je firma Artemide.


Svítidlo Mezzachimera (Vico Magistretti, Itálie, 1970)

To byl jen výčet několika nadčasových typů svítidel, na trhu jich zájemci najdou více. Jedno mají společné – jsou funkční, praktické a skvěle osvětlují prostor. Bohužel tyto parametry mnoho současných svítidel nemá.


Článek v elektronické listovací verzi časopisu Světlo č. 4/2016 naleznete zde.